Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ / OIKONOMIA

Το χρέος της Ελλάδας απειλεί την ύπαρξη του Ευρώ – Δημοσιεύει το Γερμανικό «Der Spiegel»


Ελλάδα: Το άρρωστο παιδί της Ευρώπης.

Ο Τζόζεφ Άκερμαν, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Βερολίνο, δεν μάσησε τα λόγια του.  Τόνισε ότι τόσο η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όσο και οι παρεβρισκόμενοι υπουργοί, τεχνοκράτες αλλά και τα συνδικάτα δεν θα έπρεπε να τρέφουν φρούδες ελπίδες.

Τόνισε, όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα του Spiegel, ότι η οικονομική κατάσταση ανά πάσα στιγμή μπορεί να κατρακυλούσε προς το χειρότερο. «Υπάρχουν ακόμα μερικές βόμβες που μπορεί να εκραγούν ανά πάσα στιγμήν» μιλώντας για μικρές χώρες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην οικονομική κατάσταση της Ευρώπης. Και μετά, ανέφερε το όνομα του «άρρωστου παιδιού» της Ευρώπης: Ελλάδα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ευρώπη διέπεται από ένα κλίμα αισιοδοξίας αναφορικά με την οικονομία. Όμως, ο φόβος μιας χρεωκοπίας μέσα στην οικογένεια της ευρωζώνης, φαίνεται να επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη. Ο φόβος αυτός αποτελεί απλώς το…κερασάκι στην τούρτα. Ο βασικότερος φόβος είναι μια επικείμενη καταστροφή της ευρωζώνης. Η Ελλάδα πάντα βρισκόταν πάνω πάνω στη λίστα της χρεωκοπίας. Πλέον όμως ο φόβος κινδυνεύει να γίνει πραγματικότητα. Σήμερα, στα δίκτυα Bloomberg η εικόνα ήταν ενδεικτική. Ο δείκτης που απεικονίζει την τιμή που χρεώνουν οι τράπεζες για να ασφαλίσουν δεκαετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έναντι στην χρεωκοπία, είχε φτάσει στα ύψη. 

Η τιμή αυτών των χρεογράφων έχει χτυπήσει κόκκινα από τη στιγμή που ο κύριος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι το δημόσιο έλλειμμα θα άγγιζε το 12.7% του ΑΕΠ και όχι 6 όπως έλεγαν οι αρχικές προβλέψεις. Και προφανώς πολύ παραπάνω από το 3% το οποίο προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ένας άλλο δείκτης στην εικόνα είχε την αντίθετη κατεύθυνση από τον προηγούμενο. Ο συγκεκριμένος απεικόνιζε την τιμή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα ήδη πληρώνει 2% παραπάνω τόκο για το χρέος της από ότι η Γερμανία. Με άλλα λόγια, σε συνολικό χρέος 270 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα θα πληρώνει 5 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω τόκο, από τη Γερμανία. Και με τους οίκους αξιολόγησης να απειλούν να υποβαθμίσουν τη χώρα, η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Ένας ανώτατος αξιωματούχος στο Βερολίνο δήλωσε «το πρόβλημα της Ελλάδας, θα είναι η λυδία λίθος για την ευρωζώνη.»

Όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει ήδη ένα τεράστιο χρέος το οποίο και είναι τρομερά δύσκολο να ξεπληρώσει. Έχει δανειστεί άνω του 110% του ΑΕΠ της και αν οι επενδυτές χάσουν κάθε εμπιστοσύνη στα ομόλογα του δημοσίου, τότε θα πρέπει η χώρα να βρει ρευστό από την αρχή του νέου έτους.

Οι  οφειλέτες της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν 25 δισεκατομμύρια ευρώ του χρέους –δηλαδή να ξεπληρώσουν το χρέος τους χρησιμοποιώντας κονδύλια από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αν όμως δεν βρεθεί κανένας αγοραστής για τα χρεόγραφα, τότε θα πρέπει να κηρύξει η χώρα πτώχευση. Όπως έκαναν το Μεξικό, η Αργεντινή, το Εκουαδόρ και η Ρωσία στο παρελθόν.

Και κάπου εδώ προκύπτει το δίλημμα για τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ τα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας δεν δανείζουν χρήματα σε άλλα μέλη για να κλείσουν τις….δημοσιονομικές τους τρύπες. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι υπήρχε τρόπος να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, οι επιπτώσεις θα ήταν καταστροφικές. Το μήνυμα που θα περνούσε σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία που έχουν κάνει προσπάθεια να συμμαζέψουν τα οικονομικά τους, θα ήταν: καλά, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθούμε, θα μας τα πληρώσουν οι άλλοι.

Από την άλλη και να μην επέμβουν οι Βρυξέλλες για να σώσουν την Ελλάδα, πάλι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Το ευρώ θα έχανε την αξιοπιστία του και η Ένωση θα περνούσε μια πρωτοφανή δοκιμασία. Ποιο είναι το νόημα να υπάρχει ένα κοινό νόμισμα αν κάποιες χώρες επαναπαύονται ότι οι άλλες χώρες θα τους ξεπληρώσουν το χρέος;

Επίσης, θα υπήρχε σοβαρός φόβος για μια αλυσιδωτή αντίδραση. Αν ένα μέλος κατρακυλήσει, τότε γιατί να μην πάρει την μπάλα και κάποιο άλλο; Εξαιτίας του ρίσκου αυτού αναφέρουν οι Ελβετοί τραπεζίτες της UBS, «πιστεύουμε ότι αν μια χώρα έχει προβλήματα με το χρέος της, τότε θα την υποστηρίξουν [οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες]».

Η χρεωκοπία μιας χώρας της ευρωζώνης από την άλλη φαίνεται να μην ανησυχεί τους τραπεζίτες της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας: «και τι έγινε αν η Ελλάδα σταματήσει να πληρώνει το χρέος της; Το ευρώ είναι δυνατό, αντέχει» δηλώσει ένας τραπεζίτης. Το πραγματικό πρόβλημα θα ξεκινήσει από τη στιγμή που οι Βρυξέλλες θα θελήσουν να βοηθήσουν την Ελλάδα «τότε είναι που θα γίνουμε μια πληθωριστική ένωση».

Οι Γερμανικές τράπεζες για παράδειγμα έχουν επενδύσει στα ελληνικά ομόλογα δημοσίου, τα οποία είναι υψηλής απόδοσης, αφού είχαν δανειστεί χρήματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να τα αγοράσουν με επιτόκιο 1-2%.

Μπορεί να αποφευχθεί η ελληνική χρεωκοπία πλέον; Όλα εξαρτώνται από το τι θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα συνεχίσει η ΕΚΤ να δέχεται τα ομόλογα της Ελλάδας για να βοηθήσουν την ρευστότητα της Ελλάδας ή θα μειώσει τα χρεόγραφα στο μέλλον; Μια άλλη λύση θα ήταν οι τράπεζες να πληρώνουν παραπάνω τόκο όταν αγοράζουν ελληνικά ομόλογα. Η επόμενη συνάντηση της ΕΚΤ θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου «Το θέμα θα συζητηθεί» δηλώνουν οι Ευρωπαίοι. Ο χρόνος είναι χρήμα στην προκειμένη περίπτωση. Οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει τις εικασίες και καμιά…δεν έχει βρει τη λύση!

Όπως συνεχίσει το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι ο μόνος λόγος που η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωζώνης το 2004 ήταν η …δημιουργική λογιστική. Οι Έλληνες, συμμορφώθηκαν με τα κριτήρια του Μάαστριχτ μόλις το 2006.

Σε εκείνη τη φάση ακόμα τα πράγματα ήταν υπό έλεγχο. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 25% εν μέρει γιατί συμπεριλαμβανόντουσαν τα έσοδα από τη μαύρη αγορά και την…πορνεία. Οπότε και το έλλειμμα έπεσε, τουλάχιστον στα χαρτιά, στο 2.9%.

Όμως πλέον το έλλειμμα αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω και πρόκειται για μια οικονομία που δεν χτυπήθηκε ιδιαίτερα από την οικονομική ύφεση. Φέτος η ανάπτυξη της οικονομίας θα συρρικνωθεί κατά 1.2%, δηλώνουν οι Έλληνες οικονομολόγοι. Την επόμενη χρονιά η οικονομία θα έχει μια πολύ μικρή ανάπτυξη. Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι είναι που πήγαν τόσα χρόνια ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ δήλωσε ότι «το παιχνίδι έχει τελειώσει. Δεν έχω την παραμικρή ανησυχία ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει-όποιος το πιστεύει αυτό, απατάται». Ήταν ξεκάθαρο ότι τα λόγια του απευθύνονταν στους επενδυτές ανά την Ευρώπη και την Αμερική. Η Ευρώπη πλέον τρίζει τα δόντια στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα. Όπως δήλωσε ο κύριος Παπακωνσταντίνου «η χώρα θα χρειαστεί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να φέρει τα πράγματα υπό έλεγχο χωρίς να διακυνδυνέψει την οικονομική εξυγίανση».

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα:
http://www.spiegel.de/international/business/0,1518,665679,00.html

Το είδαμε στο newstime.gr

2 thoughts on “Το χρέος της Ελλάδας απειλεί την ύπαρξη του Ευρώ – Δημοσιεύει το Γερμανικό «Der Spiegel»

  1. Εχουν δικιο σε πολα οι «συνεταιροι» μας αλλα μερικες ερωτησεις μου ερχωνται στο νου ! Γιατι τοσα χρονια ενθαρρυναν την Τουρκια που μας υποχρεωνει σε ενα μαραθωνιο δρομο εξοπλισπου ? Και οχι μονο , οι διαφορες κυβερνησεις δεν ειχαν το θαρος να εκμεταλευτουν τους θησαυρους που εχει το ελληνικο υπεδαφος με τοις απειλες τον γειτονον ! Γιατι να μην υπερασπιστουν τα συνορα «τους» ? Γιατι να μην βοηθεισουν τους «συμμαχους» που (ταχα)ειμαστε ? Η Ελλαδα ειναι μακρια απο τοις Βρυξελλες και δεν ειμαι σιγουρος πως ειταν και τωσο καλη ιδεα να μπουμε στην ΕΕ . Σε οτι ιδους «Ενωση» και να ειμαστε δεν μας φερνει τιποτα ! Παντα πλυρωνουμε τα σπασμενα !
    Θελεις λεφτα Geoffrey ? Βγαλε τα πετρελαια , εκμεταλευσου το υπεδαφος της Μακεδονιας ΜΑΣ και θα δεις πως θα βρεις (αληθεινα)λεφτα ! Η ειναι αυτα που θελεις να δωσεις για να κοιμασε ησυχος τα βραδια ? Ενας θησαυρος κοιματε , τι περιμενουν τελικα οι διαφοροι «ηγετες» μας ? Να τα μοιρασουμε με τους τουρκους μαλλον ! Αλλα τι ρωταω ? Ποιος θελει μια ισχυρη Ελλαδα ?

  2. Επιτελους «περηφανοι» ελληνες δεχτειτε το μερος της ευθυνη που σας αρμοζει… αυτες οι #$!@»* εχουν φτασει την ελλαδα σε αυτην την κατασταση…μια ζωη να τα ρειχνει σε αλλους, να ψαχνει δικαιολογιες, να λεει «και ΑΝ στο παρελθον..» τωρα θα ειμασταν αλλιως, να βρει κατι να ειναι το θυμα παντα. Αντικειμενικοτητα αντι για ψευτο-περηφανια θα βοηθουσε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s