ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / OIKONOMIA

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ζήτησε ο Πρωθυπουργός.


Συναντήθηκε ήδη με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κάλεσμα για εθνική συστράτευση…

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με θέμα τη διαφάνεια, όπως ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα το πρωί.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη δύσκολη στενωπό από την οποία περνάει η Ελλάδα, καθώς επίσης και για να τον ενημερώσω για τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρω, με πρώτη, μία μεγάλη ουσιαστική διαβούλευση και προώθηση τομών στην κοινωνία, με τους κοινωνικούς φορείς, ώστε με μία μεγάλη συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων να προχωρήσουμε στις μεγάλες τομές που θέλει η χώρα μας σε χρονίζοντα προβλήματα, ειδικά στη λειτουργία του κράτους», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει ιδιαιτερότητες και βασικό της πρόβλημα είναι η έλλειψη διαφάνειας, η εκτεταμένη διαφθορά και η πελατειακή πρακτική και αντίληψη, που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τη σπατάλη σημαντικών πόρων του ελληνικού λαού, την ανομία, η οποία με τη σειρά της είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.

«Έχω ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και το απεδέχθη, να γίνει υπό την προεδρία του συνάντηση των αρχηγών όλων των κομμάτων, ακριβώς για να συστρατευτούμε στον αγώνα ενάντια στη διαφθορά, υπέρ της διαφάνειας και της σωστής λειτουργίας του κράτους, με ένα σωστό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο όμως θα σέβεται και ο κάθε Έλληνας πολίτης», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με αυτές τις κινήσεις θα μπορέσουμε «να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα διεθνώς, ότι είμαστε αποφασισμένοι ως χώρα να πάμε μπροστά, να νοικοκυρέψουμε την οικονομία μας, να δώσουμε προοπτική για μια ανάπτυξη διαφορετική, η οποία θα δώσει ελπίδα και προοπτική στον κάθε πολίτη».

ΤΟ ΒΗΜΑ

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Κάλεσμα για εθνική συστράτευση.

Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών συγκαλεί την επόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα που του υπέβαλε ο πρωθυπουργός. Στόχος η συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Τη συμβολή του Κ. Παπούλια για την επίτευξη εθνικής συστράτευσης απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου, o οποίος εξήγγειλε και την έναρξη εθνικού διαλόγου για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

«Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση. Χρονίζουν τα προβλήματα, προβλήματα όμως που έχουν σχέση και με μια παρατεταμένη κατάσταση διαφθοράς και ανομίας που επιβαρύνουν και τους προϋπολογισμούς μας. Χρειάζεται πια, μια εθνική συστράτευση, για να μπορέσουμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα από κοινού και μ’ αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε πραγματικά – και το πιστεύω αυτό – να πάει η Ελλάδα μπροστά, γιατί έχει τεράστιες δυνατότητες. Αδικείται η χώρα μας σήμερα, γιατί έχει πολλές δυνατότητες τις οποίες δεν αξιοποιεί», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι είναι αναγκαία η συμβολή του Κ. Παπούλια. «Και εσείς ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορείτε να συμβάλετε καθοριστικά σ’ αυτή την ενότητα και τη συστράτευση όλων των δυνάμεων της χώρας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση με αισιόδοξο και ελπιδοφόρο τρόπο».

«Βεβαίως είναι εθνική ανάγκη να συστρατευθούμε όλοι», απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα γίνει απλώς συζήτηση, αλλά θα επέλθει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων και θα ληφθούν αποφάσεις. «Αυτός είναι ο στόχος μας», είπε.

Μετά τη συνάντηση του με τον Κ. Παπούλια, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να ξεκινήσει ευρύτατος εθνικός διάλογος και ενημέρωσε ότι πρόκειται τη Δευτέρα να κηρύξει την έναρξη αυτού του διαλόγου στο Ζάππειο με στόχο να τεθούν σε διαβούλευση όλες οι μεγάλες και αναγκαίες τομές που έχει ανάγκη η χώρα προκειμένου να βγει από την κρίση. Τόνισε δε πως το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες και εξήγησε πως η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις, η ανομία, η σπατάλη, η φοροδιαφυγή είναι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση.

Και γι αυτό ζήτησε να υπάρξει συμμαχία για τομές, σε ζήτημα όπως η διαφάνεια και ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, προκειμένου να εκπέμψει η χώρα ένα ισχυρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι είμαστε αποφασισμένοι να νοικοκυρέψουμε την οικονομία μας.

TA NEA

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s