ΕΛΛΑΔΑ

Πάρθιο βέλος… με επιλεκτική μνήμη.


Επιστολή βόμβα για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης στο Πεντάγωνο

Του Ηλία Νταλούμη

Πάρθιο βέλος ρίχνει, ενόψει της αποχώρησής του, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), Ευάγγελος Βασιλάκος. Ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί πως ό,τι σωστό έγινε στη ΓΔΑΕΕ τα τριάμισι τελευταία χρόνια ήταν προσωπικές του επιτυχίες, ενώ για όλα τα στραβά φταίνε οι υπόλοιποι!

Βάλλει κυρίως κατά των Γενικών Επιτελείων τα οποία κυριολεκτικά συκοφαντεί, όντας σίγουρος ότι αυτά δεν μπορούν να αντιδράσουν. Όμως βάλλοντας κατά των Γενικών Επιτελείων, ουσιαστικά προσβάλλει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον κ. Μεϊμαράκη, αφού αυτοί είχαν επιλέξει τις ηγεσίες των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009, δύο μέρες πριν από τις τελευταίες εκλογές, κάθισε κι έγραψε δεκαέξι (16) σελίδες με τον τίτλο: «Απολογισμός έργου ΓΔΑΕΕ 10.04.2006 04.10.2009), τον οποίο παρέδωσε στη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ. Σ’ αυτό εξιστορεί όχι μόνο όλα όσα έγιναν επί των ημερών του αλλά και αρκετά από όσα προηγήθηκαν, όπως και όσα θα πρέπει να γίνουν στο μέλλον.

Aυθαίρετα.

Γράφει αυθαίρετα και χωρίς την παραμικρή απόδειξη, ότι «Η Κοινοτική Οδηγία περί αμυντικών προμηθειών αποτελεί μέγιστο επίτευγμα της ΓΔΑΕΕ…». Ενώ θεωρεί μέγιστη επιτυχία του το Μητρώο Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού «… ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών έγινε πραγματικότητα.

Σημαντικό σημείο του Μητρώου είναι η καθιέρωση ποιοτικών κριτηρίων για την ένταξη ή μη μιας βιομηχανίας στο Μητρώο». Δεν λέει βεβαίως γιατί ο ίδιος απαγόρευσε την εγγραφή των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ του Σκαραμαγκά, σ’ αυτό το μητρώο.

Αναφέρει πως «Προ του 2006 η διεθνής παρουσία της χώρας στον τομέα των εξοπλισμών ήταν από ασήμαντη έως ανεπαρκής», για να συνεχίσει «Από το 2006 μέχρι σήμερα η διεθνής παρουσία της χώρας έχει αναβαθμισθεί σημαντικά τόσο σε υπερεθνικούς οργανισμούς (NATO, EDA) όσο και σε επίπεδο διμερών επαφών».

Αυτό θα μπορούσε να γίνει πιστευτό εφόσον ανέφερε κάποιο παράδειγμα γιατί λέγοντας «Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναβαθμισμένης θέσης της Ελλάδος στον τομέα των εξοπλισμών αποτελεί η πολύ σοβαρή υποψηφιότητα του Έλληνα NAD για την θέση του EDASteeringBoardChairman – NADsFormation, η οποία, αν και ανεπιτυχής ως προς την τελική της έκβαση, έθεσε με ηχηρό τρόπο το ζήτημα της εκπροσώπησης της Ελλάδος στο υψηλότατο επίπεδο πολιτικών θέσεων σε υπερεθνικούς οργανισμούς», μάλλον μειδιάματα προκαλεί…

Αν και επί των ημερών του δεν έγινε κανένας διαγωνισμός για μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, εντούτοις είναι υπερήφανος διότι «…σε καμία περίπτωση δεν ηγέρθη θέμα αξιοπιστίας ή/και μη αντικειμενικότητας των διαγωνιστικών διαδικασιών».

Λέει ότι «Επιτυχημένα παραδείγματα αυτής της διαδικασίας αποτελούν τόσο οι διαπραγματεύσεις με την ρωσική κυβέρνηση για τα ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3 όσο και οι διαπραγματεύσεις με την γαλλική κυβέρνηση για τα δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης Super Puma αλλά και για τις φρεγάτες FREMM». Τρία προγράμματα που έγιναν με απευθείας αναθέσεις χωρίς ίχνος διαγωνιστικής διαδικασίας!

O διαγωνισμός.

Για το μοναδικό διαγωνισμό μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος που προκηρύχτηκε επί των ημερών του κ. Βασιλάκου, αυτόν για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, αρκείται σε δύο μόνο γραμμές λέγοντας: «Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, ο οποίος αναμένεται να επαναληφθεί καθώς ο πρώτος διαγωνισμός απέβη άκαρπος».

Ίσως ξέχασε ότι από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, οι δύο θεώρησαν ανεπαρκή τα χρονικά περιθώρια υποβολής της προσφοράς και οι άλλες δύο κόπηκαν επειδή δεν είχαν καταθέσει αντίγραφο ποινικού μητρώου του διευθύνοντος συμβούλου τους…

«Η ελλιπής συνεργασία των Γενικών Επιτελείων».

ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ για ελλιπή συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία λέγοντας «Τις περισσότερες φορές όμως η συνεργασία αυτή απουσίαζε, αθέλητα θέλω να πιστεύω», πράγμα που γεννά το εύλογο ερώτημα γιατί ο ίδιος δεν ζητούσε τη βοήθεια του κ. Μεϊμαράκη, με τον οποίο είχε στενή προσωπική σχέση, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

Είναι προφανές ότι λέγοντας: «Το πλέον ενδεικτικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα των μέσων που απαιτούνται για την ενισχυμένη ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν, για την οποία η ΓΔΑΕΕ ουδέποτε ενημερώθηκε, ούτε και έγινε αποδέκτης σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ», ή δεν κατάλαβε στα τριάμισι χρόνια που πέρασε ως επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ- ή απλώς θέλει να πει ότι η κυβέρνηση που τον είχε διορίσει δεν έκανε σωστά τη δουλειά της.

Η διαπίστωσή του ότι «Κατά το παρελθόν οι διαγωνισμοί αποτελούσαν την μειοψηφία των τρόπων υλοποίησης των προμηθειών, καθώς προτιμούνταν είτε οι απευθείας αναθέσεις σε κρατικές επιχειρήσεις είτε οι διακρατικές συμφωνίες» ασφαλώς δεν αντέχει στην παραμικρή κριτική, καθώς δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Φυσικά δεν αξίζουν σχολιασμού τα αποφθέγματά του «…τα Γενικά Επιτελεία είναι να επιζητούν προμήθειες που δεν βασίζονται στις επιχειρησιακές ανάγκες…» ή «Η έλλειψη προγραμματισμού των απαραίτητων εξοπλιστικών προμηθειών από τα Γενικά Επιτελεία αποτελεί εγγενή αδυναμία του όλου πλέγματος των εξοπλισμών», ενώ είναι σαφώς υβριστικό το «…η αδυναμία τους (σ.σ. των Γενικών Επιτελείων) να συντάξουν τεχνικές περιγραφές. Αυτή η έλλειψη τεχνογνωσίας οδηγεί στις περισσότερες περιπτώσεις στην επιλογή υλικών σύμφωνα με τις προδιαγραφές των κατασκευαστών».

Για το κείμενο του κ. Βασιλάκου θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά. Μάλλον όμως δεν αξίζει προσοχής. Ο «ιστορικός του μέλλοντος» τον οποίο θεωρεί κριτή «…του έργου που παρήχθη το χρονικό διάστημα 10 Απριλίου 2006 – 04 Οκτωβρίου 2009» καλύτερα να το προσπεράσει γιατί δεν θα του αποδώσει εύσημα.

Εφημερίδα: ΙΣΟΤΙΜΙΑ

One thought on “Πάρθιο βέλος… με επιλεκτική μνήμη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s