ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Κοπεγχάγη απαιτούν συμφωνία για το κλίμα


Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές απ’ όλο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για μια «ημέρα δράσης» για το κλίμα και συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο κέντρο της Κοπεγχάγης, ώστε να πιέσουν τους διαπραγματευτές που μετέχουν στη Σύνοδο του ΟΗΕ να καταλήξουν σε μια ισχυρή και νομικά δεσμευτική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οργανωτών, περίπου 100.000 άτομα.

«Μπλα, μπλα, μπλα. Δράστε τώρα!», «Δεν υπάρχει πλανήτης Β» και «Αλλάξτε πολιτική, όχι το κλίμα» είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονται στα πανό των διαδηλωτών στη δανική πρωτεύουσα.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από το κοινοβούλιο ως το Μπέλα Σέντερ, όπου γίνεται η Σύνοδος, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων νότια του κέντρου της Κοπεγχάγης.

Διαδηλώσεις για να πειστούν οι μετέχοντες στις διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη να υιοθετήσουν μια ισχυρή και νομικά δεσμευτική συμφωνία για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών έγιναν σε όλο τον κόσμο.

Στην Αυστραλία χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν στην «Πορεία κατά της Υπερθέρμανσης» του πλανήτη, ενώ διαδηλώσεις και αγρυπνίες προγραμματίζεται να γίνουν από τα νησιά Φίτζι μέχρι τις ΗΠΑ για να καταστεί σαφής η επιθυμία του κόσμου για μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

* Σε 19 συλλήψεις προέβη από την έναρξη της πορείας η δανική αστυνομία, ενώ 11 διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση για «προληπτικούς λόγους» ως ύποπτοι για εγκληματικές ενέργειες.

Ομάδα περίπου 300 νεαρών, ντυμένων στα μαύρα, επιτέθηκε σε βιτρίνες καταστημάτων στο κέντρο της Κοπεγχάγης, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το σημείο που ξεκίνησε η πορεία. Τα επεισόδια ξέσπασαν τουλάχιστον μισή ώρα μετά την έναρξη της πορείας.

Η αστυνομία συνέλαβε 60 άτομα.  

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s