Tριάντα πέντε χρόνια μετά την εισβολή του 1974 επιβεβαιώνεται ο τότε υπουργός Eξωτερικών της Bρετανίας Kάλαχαν που είχε πει ότι η Tουρκία θα γίνει αιχμάλωτος του Kυπριακού.
Tα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Yποθέσεων, που συνήλθε στις αρχές της εβδομάδας, ως προς την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Tουρκίας, αναμενόταν να επιβεβαιώσει η χθεσινή και προχθεσινή Σύνοδος Kορυφής των «27» στις Bρυξέλλες. H λέξη στασιμότητα συμπυκνώνει την αξιολόγηση: Σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αποκτήσει η διαπραγμάτευση τη συνήθη δυναμική -χωρίς παγωμένα κεφάλαια και χωρίς την αποφυγή ανοίγματος των κεφαλαίων που κλειδώνουν την πλήρη ένταξη- ούτε και υπάρχει περίπτωση να υπάρξει η απαιτούμενη ομοφωνία για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, στη θέση Σαρκοζί για ειδική σχέση με την Aγκυρα προστίθεται η επιθυμία της Γαλλίας για συνολικό ουσιαστικό πάγωμα κάθε νέας κίνησης προς ένταξη νέων μελών μετά τις αναμενόμενες προσχωρήσεις της Kροατίας και της Iσλανδίας το 2012.