ΔΙΕΘΝΗ / ΗΠΑ / ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ / Τουρκία

Το τουρκικό ΓΕΕΘΑ ζητεί στενή παρακολούθηση Αμερικανών στην Τουρκία.


Το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, με άκρως απόρρητο έγγραφο, ζήτησε από το υπουργείο εσωτερικών τη στενή παρακολούθησημέσω των δικτύων της ασφάλειας της τουρκικής αστυνομίας τη στενή παρακολούθηση των υπαλλήλων των ΗΠΑ που υπηρετούν σε διάφορες στρατιωτικές βάσεις που εδρεύουν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας AKŞAM, το εν λόγω σήμα στάλθηκε από το ΓΕΕΘΑ στο υπουργείο εσωτερικών τις ημέρες που συναντήθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ομπάμα.

Στο απόρρητο έγγραφο του ΓΕΕΘΑ αναφέρεται ότι τα στελέχη της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (AFOSİ), που έχουν ως αποστολή την παρακολούθηση της δράσης του προσωπικού και των στελεχών της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας που υπηρετεί σε βάσεις που εδρεύουν στο έδαφος της Τουρκίας, έχουν εκτραπεί και δραστηριοποιούνται σε τομείς που δεν έχουν σχέση με την αποστολή τους. Το ΓΕΕΘΑ ζητεί τη στενή παρακολούθηση των ατόμων αυτών, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε επαφή των διωκτικών αρχών και των αρχών ασφαλείας με τα στελέχη της AFOSİ, χωρίς προηγούμενη ειδική άδεια.

Το τουρκικό ΓΕΕΘΑ είχε απευθύνει ανάλογο έγραφο και τον Απρίλιο του 2009, λίγο πριν την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Τουρκία. Στο έγγραφο αναφέρονταν επισκέψεις και επαφές στελεχών της AFOSİ με δημάρχους και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τότε, το υπουργείο εσωτερικών απέστειλε έγγραφο στις 81 νομαρχίες με το οποίο προειδοποιούσε τις τοπικές αρχές για το θέμα, μετά την αναχώρηση του Ομπάμα από την Τουρκία, υπό το φόβο πρόκλησης κάποιας κρίσης.

Αντίστοιχες κατηγορίες για τα στελέχη της AFOSİ είδαν το φως της δημοσιότητας και το 2004. Τότε είχε γραφεί ότι στελέχη της AFOSI έκαναν έρευνες εθνικής ταυτότητας, συνέλεγαν πληροφορίες και συνομιλούσαν με πολίτες και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας.

Μάλιστα, τότε, ένα στέλεχος που υπηρετούσε στην αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ των Αδάνων, διεξήγαγε έρευνες στον Πόντο, στα πλαίσια των οποίων ερευνών συναντήθηκε με διάφορα άτομα στην Κερασούντα και την Τραπεζούντα.

Αμερικανικές πηγές ανέφεραν ότι οι εν λόγω έρευνες σχετίζονται με το θέμα των χαμένων πιστολίων του Ιράκ, ορισμένα από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε ανεξιχνίαστες δολοφονίες στην Τουρκία.

http://infognomonpolitics.blogspot.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s