Σκόπια

Κατάργηση βίζας για Σκόπια.


Χωρίς βίζα θα μπορούν να ταξιδεύουν από τις 19/12 στις χώρες Σένγκεν οι πολίτες της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου που διαθέτουν βιομετρικά διαβατήρια.

Η κατάργηση του καθεστώτος χορηγήσεων εισόδου αποφασίστηκε στις 30 Νοεμβρίου από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσον αφορά την είσοδο των πολιτών της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα, η σφραγίδα θα τίθεται σε φύλλο χάρτου, καθώς η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τα διαβατήρια των Σκοπίων, τα οποία φέρουν τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

Οι πολίτες της ΠΓΔΜ που θα ταξιδεύουν στην Ελλάδα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα:

· Μόνον οι κάτοχοι των βιομετρικών διαβατηρίων εξαιρούνται από την υποχρέωση θεώρησης

· Κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα και την έξοδό τους από αυτήν, δεν θα τίθεται σφραγίδα εισόδου-εξόδου στο διαβατήριό τους, αλλά σε χωριστό φύλλο χάρτου, το οποίο θα διατίθεται στα σύνορα

· Το φύλλο αυτό χάρτου θα διατίθεται από τις 16 Δεκεμβρίου 2009, επίσης, και στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, καθώς και στο Γραφείο Προξενικών, Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Μοναστήρι (Δευτέρα ως Παρασκευή, 11:00-12:00 και 14:00-15:00). Οι ταξιδιώτες ενθαρρύνονται να το προμηθευθούν και να το συμπληρώσουν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, έτσι ώστε να κερδίσουν χρόνο κατά τη διάβασή τους από τα σύνορα,

· Οι κάτοχοι του φύλλου υποχρεούνται να το έχουν πάντοτε μαζί τους, όταν ταξιδεύουν στον ενιαίο χώρο Σένγκεν (και όχι μόνο στην Ελλάδα),

· Οι κάτοχοι του φύλλου υποχρεούνται να το διατηρούν για έναν χρόνο μετά την τελευταία χρήση του,

· Οι ελληνικές συνοριακές αρχές μπορούν να ζητήσουν από τους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα – εκτός από το διαβατήριό τους και το φύλλο χάρτου – έγγραφα που να αιτιολογούν το σκοπό και τις συνθήκες της προβλεπόμενης παραμονής τους στην Ελλάδα. Κυρίως, οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν ασφάλιση υγείας και αποδεικτικό εργασίας, σπουδών ή συνταξιοδότησης.

· Επιπλέον, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ποσό 50 ευρώ για κάθε ημέρα που σκοπεύουν να περάσουν στην Ελλάδα.

· Άτομα που είναι καταγεγραμμένα στο Schengen Information System ή στις εθνικές βάσεις δεδομένων ως ανεπιθύμητα δεν μπορούν να εισέλθουν στο χώρο Σένγκεν.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s