ΔΙΕΘΝΗ / Εξοπλισμοί / Τουρκία

Παραγγέλθηκαν τα τουρκικά Sniper και Lantirn.


Στις 11/12/09 η Lockheed Martin γνωστοποίησε πως έλαβε συμβόλαιο ύψους 118 εκατομμυρίων δολαρίων για την Τουρκία σχετικά με την κατασκευή ατρακτιδίων Sniper ATP και Lantirn. Το συμβόλαιο αποτελεί την υλοποίηση του αιτήματος για την απόκτηση 30 Sniper και 30 Lantirn ναυτιλίας, το οποίο επιδόθηκε στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο του 2008. 

Η Τουρκία σήμερα διαθέτει 40 συστήματα Lantirn τα οποία εξοπλίζουν ισάριθμα F-16 για την επιτυχή εξετέλεση αποστολών κρούσης ακριβείας. Με τη συγκεκριμένη παραγγελία, οι δυνατότητες της γειτονικής χώρας στον τομέα  αυτό θα διευρυνθούν κι άλλο. Τέλος, την ίδια ώρα η Τουρκία αναπτύσσει και ένα εγχώριο ατρακτίδιο σκόπευσης, το ASELPOD, με το οποίο σκοπεύει να εξοπλίσει τα μαχητικά κρούσης της.

Fox2Magazine

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 11 Δεκεμβρίου πως η Lockheed Martin ανέλαβε σύμβαση ύψους $118,3 εκατ. για Προηγμένα Ατρακτίδια Στοχοποίησης (ATP) Sniper και ατρακτίδια ναυτιλίας LANTIRN, στο πλαίσιο προγράμματος Στρατιωτικής Πώλησης Εξωτερικού της Τουρκίας. Προς το παρόν δεσμεύθηκαν $59,1 εκατ. για το πρόγραμμα.

Η ανακοίνωση δεν προσδιορίζει τον αριθμό των ατρακτιδίων, τα οποία πάντως προορίζονται για τα 30 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Advanced Block 50+ υπό παραγγελία από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Υπενθυμίζεται πως στις 26 Σεπτεμβρίου 2008 η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε δυνητικό πρόγραμμα FMS της Τουρκίας για 30 ατρακτίδια στοχοποίησης AAQ-33 Sniper Επεκταμένης Εμβέλειας (ΧR) και 30 ατρακτίδια ναυτιλίας AAQ-13 LANTIRN Εκτεταμένης Εμβέλειας (ER), μέγιστου ύψους $200 εκατ. εφόσον ασκούνταν όλες οι προβλεπόμενες προαιρέσεις.

Το AAQ-13 LANTIRN ER είναι αναβαθμισμένη έκδοση του αρχικού ατρακτιδίου ναυτιλίας με αμετάβλητο ραντάρ παρακολούθησης αναγλύφου και μονάδα Πρόσθιας Παρατήρησης Υπερύθρων (FLIR) μέσου μήκους κύματος (3-5μm) τρίτης γενιάς, με Διάταξη Εστιακού Επιπέδου (FPA) των 512×640 στοιχείων. Το Sniper στηρίζεται σε δύο μονάδες απεικόνισης FLIR υψηλής ανάλυσης, μέσου μήκους κύματος τρίτης γενιάς και Τηλεοπτική μονάδα Εξαρτήματος Συζευγμένου Φορτίου (CCD-TV) η οποία λειτουργεί στο εγγύς υπέρυθρο τμήμα του φάσματος. Για την επεξεργασία τόσο της τηλεοπτικής όσο και της υπέρυθρης απεικόνισης χρησιμοποιούνται προηγμένοι αλγόριθμοι, ενώ ο ιχνηλάτης παρέχει ικανότητες σημείου και συσχέτισης, καθώς και αυτόματης συνέχισης κίνησης για επαναπρόσκτηση ενός στόχου μετά από προσωρινή απόκρυψη.

Το Sniper XR περιλαμβάνει επίσης μονάδα σήμανσης λέιζερ με δύο διαμορφώσεις λειτουργίας, τακτική και ασφαλή στην όραση για εκπαίδευση, καθώς και ιχνηλάτη κηλίδας λέιζερ. Η σχεδίαση του ατρακτιδίου παρέχει σταθερότητα ακόμη και σε υπερηχητική πτήση, ενώ εφαρμόζονται τεχνικές σταθεροποίησης υψηλής απόδοσης. Το Sniper διαθέτει Σύστημα Αδρανειακής Ναυτιλίας (INS) στο αντίζυγο (gimbal) των ηλεκτροπτικών μονάδων, για αδρανειακή ιχνηλάτηση της Οπτικής Γραμμής (LOS) και αυτόματη ευθυγράμμιση στο αεροσκάφος.

Τέλος, το ατρακτίδιο παράγει γεωγραφικές συντεταγμένες ακριβείας, για πλήρη συμβατότητα με τα πλέον πρόσφατα πυρομαχικά και κατευθυνόμενα όπλα προσβολής ακριβείας Διακλαδικής (J) σειράς. Πρόκειται για τα JDAM, JSOW και JASSM.

http://www.hellenicdefense.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s