ΔΙΕΘΝΗ / ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ / ΗΠΑ / Τουρκία

Ο Ερντογάν άλλαξε…


Απαίτησε σεβασμό και εκτίμηση, όπως αρμόζει στις υπερδυνάμεις!

 

Γράφει ο Mιχάλης Iγνατίου , Ουάσιγκτον

Εμφανίστηκε στην Ουάσιγκτον ως Αυτοκράτορας. Συνοδευόταν από υπουργούς, δεκάδες διπλωμάτες και πάρα πολλούς αστυνομικούς.

Η συνοδεία του συμπληρωνόταν από 27 αυτοκίνητα. Τόσα τουλάχιστον μέτρησα. Από κοντά δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες που έχουν σχέση με το κόμμα του. Αντίπαλοι ή αντίθετοι δεν υπήρχαν. Εχουν αλλάξει τα πάντα. Παντού κυριαρχούν τα μέλη του AKP.

Πριν από κάμποσα χρόνια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμντουλλάχ Γκιουλ έφτασαν στην αμερικανική πρωτεύουσα για επαφές. Εμειναν σε ένα φτωχό ξενοδοχείο και κυκλοφορούσαν με ταξί. Τους βοήθησε οικονομικά ένας Ελληνας φίλος τους, αφού ελάχιστοι Τούρκοι τολμούσαν να κυκλοφορούν μαζί τους. Την περασμένη Δευτέρα συναγωνίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι για να εξασφαλίσουν θέση στις αίθουσες όπου μιλούσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Δυο διαφορετικές εικόνες με πρωταγωνιστή τον ίδιο άνθρωπο.

Οσοι παρακολουθήσαμε τις δραστηριότητές του καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η επιτυχία του έχει «πάρει» τα μυαλά. Πλέον αρέσκεται στη χλιδή και στους εντυπωσιασμούς και έδειξε να τον συναρπάζει η ιδέα ότι πολλοί άνθρωποι (πολιτικοί, επιχειρηματίες, καθηγητές πανεπιστημίων, δημοσιογράφοι και αναλυτές) περίμεναν καρτερικά την αφεντιά του. Στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς παρουσιάστηκε με καθυστέρηση μίας και πλέον ώρας και αρκέστηκε σε μία αναιμική απολογία, ως οι παριστάμενοι να ήταν γαϊδούρια.

Εχω ακούσει αρκετούς στην Κύπρο και την Ελλάδα να υποστηρίζουν πως ο Ερντογάν είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους Τούρκους ηγέτες. Μας είπαν ως έχει καλά αισθήματα για τους Ελληνες, πως επιθυμία του είναι η διευθέτηση του Κυπριακού και η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών με ειρηνικό τρόπο. Αλλα έδειξε στην Ουάσιγκτον.

Μας είπε πως η Τουρκία είναι η Πύλη ανατολής και δύσης, βορρά και νότου, καθύβρισε όσους δεν συμπαθεί …η επίθεση εναντίον του Ισραήλ θύμισε «κατηγορώ» εναντίον των ναζί! Και υποστήριξε ότι η χώρα του είναι η υπερδύναμη στην περιοχή μας.

Μας είπε πως ακόμα και αυτοί που επιθυμούν να ασχοληθούν με την Αφρική πρέπει να περάσουν από την Αγκυρα. Ακούγοντας τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, της χώρας που διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στο έδαφος κράτους-μέλους της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, αποφάσισα πως δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον για επίλυση του Κυπριακού.

Μας είπε πως μόνο η Τουρκία και ο υποτακτικός της στην Λευκωσία, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προσπαθούν με ειλικρίνεια να διευθετήσουν το πρόβλημα. Ολοι οι άλλοι …βυσσοδομούν εναντίον της λύσης. Και ο Χριστόφιας και ο Παπανδρέου… Κούνια που τον κούναγε…

Ηρθε στην Ουάσιγκτον, είδε και απήλθε, και με την ευκαιρία αποκεφάλισε και τον πρεσβευτή της χώρας του στην αμερικανική πρωτεύουσα, τον οποίο θεωρούσε πολύ κοσμικό. Ομως, όσοι παρακολουθήσαμε τη δουλειά του, τον είδαμε να δίνει μάχες για την πατρίδα του. Το «έγκλημά» του ήταν ότι δεν υποστήριζε το καθεστώς Ερντογάν.

Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον δεν είχε την επιτυχία που ανέμενε, έκανε αισθητή την παρουσία του. Δήλωσε «παρών» ως χώρα και απαίτησε σεβασμό και εκτίμηση, όπως αρμόζει στις υπερδυνάμεις! Βέβαια, άφησε φεύγοντας πικρή γεύση στους Εβραίους της Αμερικής.

Ομως την ίδια στιγμή έδειξε πως δεν φοβάται να τα βάλει με οποιονδήποτε, ακόμα και αν αυτός είναι ο «αγαπημένος σύμμαχος» της Αμερικής. Οσοι παρακολουθήσαμε τις δραστηριότητες του κ. Ερντογάν και προσπαθήσαμε να κάνουμε συγκρίσεις, συνειδητοποιήσαμε ότι οι δικοί μας πολιτικοί ζουν στην Ουγκάντα…

ΠΗΓΗ

5 thoughts on “Ο Ερντογάν άλλαξε…

 1. Μόνο η Ελλάδα, η μικρή αυτή χώρα μπορεί να ισορροπήσει τις μεγάλες δυνάμεις Ρωσία με Αμερική , Ιαπωνία με Γερμάνια Ιταλία με Μικρά Ασία Αγγλία με τα Χαλιφάτα Γαλλία γενικά η Ευρώπη με την Μέση και Βαθιά Ανατολή
  Η Τουρκία εξελίσσετε σε αποσταθεροποιητικά πλέων παράγοντα όσο Μέσα στο Νάτο Τόσο και στο Ίδιο το Ισραήλ μαζί με ακραία προβλήματα στους Κούρδους πυροδοτώντας μεγάλες αποστάσεις και μεγάλα πρόβλημα στην Ίδια πλέων την Ύπαρξη όχι μόνο απλά της Ελλάδος των Βαλκάνιων και της Ίδιας της Ρωσίας εκβιάζοντας με τους αγωγούς και με εξτρεμιστικές οργανώσεις ανατινάζοντας πετρέλαιο-αγωγούς αλλά και αυτού του κράτους του ίδιου του Ισραήλ.
  Η ελλαδιτσα είναι η χώρα που αντιπροσωπεύει τον Αμερικανισμό με ταυτόχρονη Ιστορική παράδοση με την Ρωσία είναι η χώρα που μπορεί λόγο Ιστορίας να εξομαλύνει τους Άραβες με τους Δυτικούς είναι Η χώρα που μπορεί να αγκαλιάσει τους Εβραίους μαζί με τους παλαιστινίους διαδραματίζοντας την ειρηνική συνύπαρξη ενός βόρειου παλαιστινιακού μικρού κράτους όπως είναι η Ελλάδα, είναι η χώρα που έχει παράδοση με όλους και με όλα είναι η χώρα που μπορεί να βασιστεί η Παγκόσμια Κυβέρνηση των Εθνών αναγνωρίζοντας την Ιδιαίτερη Ταυτότητα Όλων .
  Αυτή Είναι Η Μεγάλη Ελλάδα το μόνο που ζητεί η μικρή Ελλάδα είναι αφού ζητεί αναγνώριση 180. 000 τούρκων στην Θράκη να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία σε ένα νέο Βατικανικο Μοντέλο που Θα έχει Λόγο και Ρώσος Πατριάρχης ας παίρνουμε τα καλά της δύσεις και της ανατολής αφού μπορούμε να εξομαλύνουμε αιώνιες αντιδικίες με παράλληλη ανασύσταση του κέντρου του ΟΗΕ στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ Αναβαθμίζοντας των ρόλο όλων από την Αμερική μέχρι την χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου αυτά πρέπει να καταλάβει ο Οβαμα και ο Πόυτιν μαζί με όλους τους καρχαρίες τραπεζίτες επάνα – συστήνοντας ένα παγκόσμιο νόμισμα για να έλθει η ισορροπία και η ειρήνη ας το καταλάβει επιτέλους και ο Σορός και ο kisindzer αυτό .
  Φιλικά

 2. *που Θα έχει Λόγο και Ρώσος Πατριάρχης να μπορεί να εξελέγχετε οικουμενικός και ρώσος Πατριάρχης.

 3. ΤΩΡΑ ΦΑΤΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΙΡΑΝ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΙΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ .
  ΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΡΧΕΤΕ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΨΕΤΕ .
  ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΒΑΛΑΤΕ ΑΚΟΜΗ .
  ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ .

 4. Σε άλλο σχόλιό μου είχα επισημάνει ότι όλα τα στοιχεία συμπεριφοράς του Ερντογάν δείχνουν ένα ηγέτη. Όχι μόνο στην Αμερική ,αλλά και στην ΕΕ η συμπεριφορά του αυτό δείχνει. Στις Βρυξέλλες που πήγε παρουσιάστηκε στη στή Σύνοδο Κορυφής όχι ως ικέτης, αλλά ως ίσος. Σημειολογική αξία είχε η στάση του , ενώ η τηλεόραση ήταν μέσα. Ήταν όρθιος σε ένα σημείο , δεν πήγε να χαιρετήσει κανένα και αντιθέτως όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες έσπευδαν να τον χαιρετήσουν. Το ίδιο και τώρα στην Αμερική. Η παρουσία του έκανε αίσθηση. Αξίζει να αναλυθεί η διπλωματική συμπεριφορά του και κυρίως ποιά είναι η σχολή που βγάζει τόσο ικανούς στην διεθνή κοινωνία πολιτικούς. Φοβάμαι ότι θα βρεθεί η πρώτη αρχή στη μεγάλη διπλωματική σχολή του Βυζαντίου και στην διάδοχό της σχολή του Φαναρίου.
  Στον εκκλησιαστικό χώρο , σε ανάλογες διεθνείς συναντήσεις, οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καίτοι λίγοι, έχουν τη συμπεριφορά αρχόντων. Σοβαροί, μετρημένοι, καλά διαβασμένοι, πολύγλωσσοι, κερδίζουν τις εντυπώσεις. Αντίθετα οι δικοί μας μοιάζουν- εκτός λίγων εξαιρέσεων- σαν επαρχιώτες που βρέθηκαν στην Εσπερία και προσπαθούν να διαφημίσουν τη καταγωγή τους.Κι όμως η μεγάλη διπλωματική παράδοση ανήκε στο δικό μας Γένος που χάθηκε .

 5. Δυστηχως φιλε Γιωργο απο την παραδωση του Βυζαντιου πηραμε πολυ λιγα και απο αυτα τα περισοτερα κακα.
  Αλλα ας μην ξεχναμε οτι οι τουρκοι δεν ειναι χαζοι οπως και οι μογγολοι με την Κινα ετσι και οι τουρκοι με το Βυζαντιο,κρατησαν τη δομη του κρατους και το πολυ αποτελεσματικο διπλωματικο πλανο που ειχε.
  Η ελλαδα δεν μπορουσε να το κανει αυτο,μια και οταν ελευθερωθηκε ειχε χασει καθε επαφη με την ιστορια της,και κυριως αυτοι που ειχαν γνωσει τετοια προσφεραν τις υπηρεσιες τους στην τουρκια,εμας οσοι Φαναριωτες ηρθαν ηρθαν για κακο και να τιναξουν την επανασταση στον αερα,ηρθαν για θεσεις με συμπεριφορα αλλαζονικη σαν να τις δικαιουντο,αλλα στο σουλτανο και αυτοι προσφεραν τις υπηρεσιες τους οικιοθελως.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s