ΕΛΛΑΔΑ

Εκδήλωση ενδιαφέροντος της ONEX HELLENIC για την Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ


Ο όμιλος εταιρειών ONEX HELLENIC παρουσίασε χθες 15 Δεκεμβρίου σε συνέντευξη Τύπου την πρόταση εξαγοράς της Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ) του Σκαραμαγκά, μετά την ανακοίνωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς την ThyssenKrupp Marine Systems στις 4 του μηνός, οπότε έληξε η σχετική προθεσμία. Παρουσιάζοντας τον όμιλο ONEX, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Πάνος Τ. Ξενοκώστας ανέφερε πως μετά από ραγδαία άνοδο την προηγούμενη πενταετία, το 2009 οι πωλήσεις έφθασαν τα €9,5 εκατ. και το προσωπικό τα 385 άτομα, ενώ ο μακροπρόθεσμος δανεισμός είναι μηδενικός.

Για να εκπληρώσει τα στρατηγικά και επιχειρηματικά της σχέδια που άπτονται της ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανικής δραστηριότητας, η ΟΝΕΧ εξασφάλισε στρατηγική συνεργασία με τον ισπανικό κρατικό όμιλο NAVANTIA, ο οποίος θα προσφέρει τεχνογνωσία στους προαναφερόμενους τομείς.

Για την ανάπτυξη της εμπορικής ναυπηγικής δραστηριότητας, από τις απόψεις τόσο του κύκλου εργασιών όσο και των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, η ΟΝΕΧ εξασφάλισε στρατηγική συνεργασία με επενδυτικές και εφοπλιστικές εταιρείες, επικεφαλής των οποίων είναι η IONIAN MANAGEMENT INC.

Η διαδικασία εξαγοράς θα υποστηρίζεται εκ μέρους της ONEX από την GRAS SAVOYE WILLIS, η οποία θα προσφέρει την ασφαλιστική κάλυψη για το σύνολο των κινδύνων, καθώς και όλες τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα απαιτηθούν σε επίπεδο συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A), εκτίμησης ρίσκου κλπ. Η χρηματοδότηση του επιχειρηματικού σχεδίου της ΟΝΕΧ για τα ΕΝΑΕ στηρίζεται σε μόχλευση ιδίων και επενδυτικών κεφαλαίων. Το σχετικό τραπεζικό σχήμα βρίσκεται στα τελικά στάδια διαμόρφωσης, ενώ θα συμβάλλει επίσης στον εσωτερικό έλεγχο των ΕΝΑΕ.

Ο σχεδιασμός προβλέπει εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των Ελληνικών Ναυπηγείων, με εξαίρεση εκείνων για τα υποβρύχια καθώς βρίσκονται ήδη σε κορυφαίο επίπεδο. Έμφαση αποδίδεται επίσης στη διατήρηση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο κατόπιν θα αρχίσει να αυξάνεται.

Το επιχειρηματικό σχέδιο της ΟΝΕΧ για την ΕΝΑΕ περιλαμβάνει φυσικά κατασκευαστικό έργο για το Πολεμικό Ναυτικό, με έμφαση στα προγράμματα νέων φρεγατών και εκσυγχρονισμού εκείνων τύπου ΜΕΚΟ 200ΗΝ κλάσης ΥΔΡΑ, αλλά και επέκταση στους τομείς των στρατιωτικών οχημάτων, μεταφοράς εφοδίων και τεθωρακισμένων. Απαντώντας σε ερώτημα του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια», ο κ. Ξενοκώστας αποσύνδεσε την πρόταση εξαγοράς των ΕΝΑΕ από την επιλογή προέλευσης της νέας φρεγάτας του ΠΝ, αλλά τόνισε πως η ανάληψη σημαντικού κατασκευαστικού έργου για το πρόγραμμα αυτό αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης των Ελληνικών Ναυπηγείων.

Προβλέπεται επίσης διατήρηση των εμπορικών δραστηριοτήτων στο 25% του κύκλου εργασιών, περιλαμβάνοντας ναυπηγήσεις πλοίων ειδικών απαιτήσεων και επομένως υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και βιομηχανικές δραστηριότητες στον κλάδο της ενέργειας όπως η κατασκευή εξεδρών άντλησης πετρελαίου, ανεμογεννητριών και μεγάλων μεταλλικών κατασκευών για ηλιακούς πύργους.

http://www.hellenicdefense.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s