Εξοπλισμοί

Πρόταση για «ελληνοποιημένη» κορβέτα Κ-130 στο Π.Ν.


 

Παρουσιάστηκε σήμερα 15 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα συσκέψεων της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΓΕΝ η ελληνικής μελέτης κορβέτα  ALS Class 100 από τον Ιωάννη Τζαγκαράκη, ναυπηγό, πρώην εργαζόμενο στα ΕΝΑΕ.

Η προτεινόμενη κορβέτα βασίζεται σχεδιαστικά στην γερμανική κορβέτα Κ-130 της εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ελληνικές απαιτήσεις. Πρόκειται για μία νέα σχεδίαση με χαρακτηριστικά μειωμένης παρατηρησιμότητας κατά τον σχεδιαστή, μήκους 74,8 μέτρων.

Το σκάφος μπορεί να φέρει ποικιλία οπλικού φόρτου και να εξυπηρετήσει ελαφρύ ελικόπτερο. Ενδεικτικά αναφέρονται, προωραίο πυροβόλο 76mm/62, 4 βλήματα επιφανείας-επιφανείας τοποθετημένα στο μέσο του σκάφους, ένα πυραυλικό αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα πάνω από το υπόστεγο του ελικοπτέρου, δύο πυργίσκους με ταχυβόλα μικρού διαμετρήματος στο μέσο του πλοίου, ηλεκτροπτικούς αισθητήρες, ένα Radar ναυσιπλοΐας και ένα Radar πολλαπλών λειτουργιών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

9 thoughts on “Πρόταση για «ελληνοποιημένη» κορβέτα Κ-130 στο Π.Ν.

 1. Μια χαρά ακούγεται!!! Μπράβο.Άρκεί να μην έχουν ενδιαιτήσεις σαν των αρματαγωγών…

 2. Νομίζω πως οι Κ-130 ειναι ενα πολύ καλό σχέδιο κορβέτας. Ωστόσο, ο οπλισμός του πιο πάνω αναφερόμενου σκάφους είναι, κατα τη γνώμη μου, ελάχιστος. Θα προτιμούσα 2Χ6=12 πυραύλους επιφανείας αντι για 4 μόνο. Επίσης δύο RAM σε κάθε περίπτωση μα και τορπίλες των 324χλστ, σε συνδυασμό με σόναρ σκάφους και συρόμενο. Για να κλείσω ένα δεύτερο σύστημα α/α άμυνας όπως MICA VL IR ή IRIS-T SL με εμβέλεια εως 30χλμ θα συμπλήρωνε άρτια τα RAM χωρίς ανάγκη ραντάρ καταύγασης.

 3. ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ -ΟΣΟΙ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ-ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΟΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΥΛΩΝ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

 4. ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΡΕ ΦΙΛΕ,ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ.ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΕΝ ΝΩΗΤΕ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΖΩΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΥΕΘΑ ΤΟΥΣ

 5. ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΡΕ ΦΙΛΕ,ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ.ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΕΝ ΝΩΗΤΕ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΖΩΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΥΕΘΑ ΤΟΥΣ.
  ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ,ΑΣ ΝΑΥΠΗΓΗΘΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΡΒΕΤΕΣ

 6. TO ARTEMIS 30 SAS THIMIZI KATI?

  HTAN APO TA 1 AYTOKINITOUMENA A/A PIROBOLA 30 MM (GREEK PATENT) ALA EMIS IPAME NA TO PAROUN OI KSENOI KE NA TOUS TO AGORASUME…
  EYGE STO NAYPIGO…EYXOME NA TA KATAFERUME….

 7. Η κορβέτα Αλς βασίζεται σε σχέδιο της ΤΗΥSSEN του πρώην ιδιοκτήτη των ΕΝΑΕ που τόσο ταλαιπώρησαν με τα τερτίπτια τους και με τη χρήση του ΠΝ ως πειραματόζωου των Υ/Β U-214.

  Βάλανε έναν ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟ, τάχα μου κάνανε και κάποιες βελτιώσεις και τη ΒΑΦΤΙΣΑΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ αφού δε τολμούν να πτοτείνουν πλοία MADE IN gERMANY μετά το φιάσκο των Υ/Β.

  Πετάχτηκαν και κάτι ανεκδιήγητοι ναύαρχοι να μιλήσουν υπέρ των κορβεττών και έδεσε το γλυκό. Ο στόχος είναι να τορπιλίσσουν την προμήθεια των φρεγατών Fremm. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα και όχι μόνο για τα δύο προγράμματα αλλά ούτε για το ένα ξεχωριστά. Σου λένε ας προτείνω εγώ κορβέτα για να ναυπηγηθεί στα ΕΝΑΕ/ΑDM/Σάφα γιατί ως γνωστόν οι Fremm θα ναυπηγηθούν στην Ελευσίνα.

  Aς αφήσει τα παραμύθια το γερμανικό λόμπυ γιατί δε μασάμε κουτόχορτο όλοι.

 8. Als® Class 100: Ελληνική μελέτη σχεδίασης κορβέτας για το ΠΝ

  12 Νοεμβρίου 2010

  Πολύ πέραν του σταδίου της μελέτης αντίληψης (concept study) βρίσκεται η πρωτοβουλία της ελληνικής ομάδας σχεδίασης Als NSD (Naval Ship Design) Greece για έρευνα, ανάπτυξη και σχεδιασμό μονάδας κρούσης επιφανείας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μελέτη σχεδίασης (design study) στην οποία επενδύθηκαν περισσότερες από 15.000 ώρες εργασίας της ομάδας σε διάστημα 18 μηνών, υπό την εποπτεία των κ. Ιωάννη Τζαγκαράκη και κ. Ιωάννη Λαζανά, με πολυετή εμπειρία στη σχεδίαση και παραγωγή πολεμικών πλοίων. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η μελέτη και σχεδίαση της κορβέτας Als® Class 100, ώστε να ανταποκρίνεται στις μελλοντικές επιχειρησιακές ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Στον σχεδιασμό συνεργάζονται και συμβάλλουν επίσης εξειδικευμένοι οίκοι και επιστημονικοί φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε διάφορους τομείς. Στις 26 Οκτωβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη παρουσίαση της σχεδίασης στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ενσωματώνοντας τις παρατηρήσεις από την πρώτη παρουσίαση του Δεκεμβρίου 2009.

  Η κορβέτα Als® Class 100 αποτελεί σύγχρονη και εντελώς πρωτότυπη σχεδίαση, η οποία ενσωματώνει όλες τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις της ναυπηγικής τεχνολογίας διεθνώς. Τα οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου επελέγησαν με προσοχή μεταξύ των πλέον σύγχρονων παγκοσμίως, ενώ σε κάθε κατηγορία προτείνονται δύο ή περισσότερες εναλλακτικές επιλογές. Το σημαντικότερο και ουσιαστικότερο όμως είναι πως πρόκειται για σχεδίαση αμιγώς ελληνική, ενός πολεμικού πλοίου που μπορεί να ναυπηγηθεί στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της ελληνικής δημιουργικής σκέψης. Το πλοίο είναι εξαρχής σχεδιασμένο με βάση τις ειδικότερες επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ και τις επιχειρησιακές ιδιομορφίες του Αιγαίου και του ευρύτερου θαλάσσιου περιβάλλοντος της Ελλάδας, αντί της εκ των υστέρων προσαρμογής μιας σχεδίασης ανεπτυγμένης με βάση διαφορετικές απαιτήσεις. Η υλοποίηση του προγράμματος σχεδίασης και κατασκευής της κορβέτας Als® Class 100, επιπλέον των αυτονόητων σημαντικών ωφελημάτων για το ΠΝ και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας, θα προωθήσει το σχεδιαστικό και κατασκευαστικό έργο των ελληνικών ναυπηγείων, θα εξασφαλίσει πρόσθετες θέσεις απασχόλησης και θα επιτρέψει την υιοθέτηση των πλέον σύγχρονων κατασκευαστικών πρακτικών και τεχνολογιών ναυπήγησης.

  Κύρια χαρακτηριστικά της σχεδίασης κορβέτας πολλαπλών ρόλων είναι το ικανοποιητικό εκτόπισμα, η μεγάλη ακτίνα ενεργείας και αυτονομία, η ταχύτητα και ευελιξία. Το σκάφος χαρακτηρίζεται από ισχυρά χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας –τεχνολογία Stealth– και από μειωμένη ακουστική, θερμική και μαγνητική υπογραφή. Τα κύρια χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν ολικό μήκος 105,7m, πλάτος 15,5m, εκτόπισμα 2.655t και αυτονομία 21 ημερών. Στα χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται επίσης:

  * Ανάπτυξη εντελώς νέων γραμμών (Body Plan) με παρουσία βολβού για μείωση της αντίστασης του σκάφους, σύμφωνα με τις επικρατούσες νέες τάσεις στον τομέα κατασκευής πολεμικών πλοίων.
  * Μελέτη και σχεδιασμός γενικών διατάξεων του σκάφους με βάση τις ειδικότερες επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ.
  * Μελέτη νεωτεριστικού προωστήριου σκεύους τύπου Συνδυασμού Ντίζελ Και Αεριοστροβίλου (CODAG) για μεγαλύτερη ευελιξία και οικονομία, μέγιστη ταχύτητα μεγαλύτερη των 30 κόμβων και ακτίνα ενεργείας 4.000 ναυτικών μιλίων με 15 κόμβους.
  * Σχεδιασμός των χώρων ενδιαίτησης σύμφωνα με τις ειδικότερες απαιτήσεις του ΠΝ για άνετη και ασφαλή διαμονή του πληρώματος.
  * Μελέτη και σχεδιασμός σύμφωνα με τους κανονισμούς του Γερμανικού Νηογνώμονα για την κατασκευή πολεμικών πλοίων.
  * Δυνατότητα προσαρμογής των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του σκάφους με την ανάπτυξη οικογένειας σκαφών που να καλύπτουν ευρύτερες και μακροπρόθεσμες ανάγκες του ΠΝ, καθώς και για διεκδίκηση εξαγωγών με την κάλυψη ειδικών αναγκών των δυνητικών πελατών.
  * Μεγιστοποίηση της συμμετοχής ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και αύξηση της Εγχώριας Προστιθέμενης Αξίας, για «ελληνοποίηση» σε βάθος των προμηθειών των ΕΔ.

  Τα συστήματα μάχης της κορβέτας Als® Class 100 προορίζονται να εξασφαλίσουν σημαντική αναβάθμιση των ικανοτήτων του ΠΝ σε όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου, με ταυτόχρονη αύξηση των επιλογών σχετικά με την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ). Καίρια απαίτηση είναι η ικανότητα ισχυρού πλήγματος στον αντίπαλο για την απόκτηση και διατήρηση του θαλασσίου ελέγχου στις περιοχές των ναυτικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η εγκατάσταση Συστήματος Κάθετης Εκτόξευσης (VLS) με δύο εναλλακτικές επιλογές:

  * Mk41 με 16 θέσεις (κυψέλες) για χρήση των ESSM, στην ανάπτυξη και παραγωγή των οποίων συμμετέχει η χώρα μας, είτε εναλλακτικά βλημάτων SM-2.
  * Υπό προϋποθέσεις SYLVER A50 με 16 θέσεις, για χρήση βλημάτων Aster 15 ή εναλλακτικά Aster 30.

  Προβλέπεται επίσης δυνατότητα εγκατάστασης είτε του ολοκληρωμένου ιστού ICAS, είτε του αντίστοιχου Ι-Mast με ραντάρ τεσσάρων ενεργών φασικών διατάξεων Sea Master 400.

  Πλήρης παρουσίαση της σχεδίασης Als® Class 100 θα δημοσιευθεί στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s