ΔΙΕΘΝΗ / ΗΠΑ / ΡΩΣΙΑ / Τουρκία

«Όχι» στη νέα αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα από την Τουρκία.


Εκτός των αμερικανικών σχεδιασμών για τη νέα αντιπυραυλική ασπίδα θέτει εαυτόν η Τουρκία, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλέστηκε την Τετάρτη η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ.

Πρόκειται για το διάδοχο σύστημα της γνωστή επί Μπους αντιπυραυλικής άμυνας που επρόκειτο να εγκατασταθεί σε Πολωνία και Τσεχία. Η πρόταση Ομπάμα, που προέκυψε από τη νέα αξιολόγηση της ιρανικής απειλής και την απόρριψη της πολιτικής Μπους, ήταν η χρήση του συνδυασμού του συστήματος μάχης Aegis (Αιγίς) και των βλημάτων SM-3 ως υποκατάστατου που διαδοχικά θα αναβαθμίζονταν.

Η Τουρκία αποτελούσε μέχρι πρότινος σημαντικό υποψήφιο για την εγκατάσταση του νέου συστήματος. Οι Τούρκοι κρίνουν τώρα ότι ενδεχόμενη εγκατάσταση στην τουρκική επικράτεια θα επιδεινώσει τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία και το Ιράν και ίσως να την καταστήσει και στόχο των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς της Τεχεράνης. Περίεργη επιχειρηματολογία, βέβαια, πρώτον διότι η απειλή του νέου συστήματος για τις ρωσικές βαλλιστικές δυνατότητες φαίνεται ότι είναι από περιορισμένη έως ανύπαρκτη (εξάλλου η ίδια η Ρωσία δεν έχει προβάλει μέχρι στιγμής σοβαρές αντιρρήσεις) και δεύτερον διότι υποτίθεται ότι Τουρκία και Ιράν βρίσκονται σε φάση προσέγγισης και κατανόησης (ελέω Νταβούτογλου) και η Τουρκία διακηρύττει προς πάσα κατεύθυνση ότι το Ιράν δεν έχει επιθετικές διαθέσεις (πόσο μάλλον την πρόθεση να πλήξει προληπτικά στρατιωτικές εγκαταστάσεις άλλης χώρας).

Οι τουρκικές ανησυχίες είναι φυσικά κατανοητές αλλά γιατί μέχρι πρότινος τις απέρριπτε η ίδια η τουρκική κυβέρνηση;

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ακόμα σημάδι της «ανεξάρτητης» (και αντιαμερικανικής;) τουρκικής εξωτερικής πολιτικής η οποία δεν φαίνεται να αποδίδει ακόμα μέρισμα για την εξωτερική εικόνα της Τουρκίας ή και για την περιφερειακή σταθερότητα.  

Είδωμεν…  

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s