ΔΙΕΘΝΗ / ΙΣΡΑΗΛ / Τουρκία

Σε Διεθνή Διαιτησία οδηγείται πιθανότατα η διαφορά Τουρκίας Ισραήλ για τα Heron.


Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του τουρκικού Υπουργείο Άμυνας, η Τουρκία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να απευθυνθεί σε Διεθνή Διαιτησία για την μη επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζουν τα ισραηλινής κατασκευής UAV Heron.

Όπως είναι γνωστό πριν από μερικές εδβομάδες, η τουρκική κυβέρνηση έδωσε προθεσμία 50 ημερών στην ισραηλινή εταιρεία που κατασκευάζει τα UAV, για να επιλύσει τα προβλήματα που παρουσιάζει το αερόχημα.

Οι  ισραηλινοί από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι το βασικότερο πρόβλημα του Heron, είναι το μεγάλο βάρος του συστήματος AselFlir 300T της εταιρείας Aselsan. Το συγκεκριμένο σύστημα τοποθετήθηκε στο Heron αντί του ισραηλινού αντίστοιχου συστήματος, κατόπιν απαίτησης της τουρκικής Γραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη ενσωμάτωση τουρκικών υποσυστημάτων στο αερόχημα.  

Το πρόγραμμα των UAV Heron ξεκίνησε το 2005 και αφορούσε την αγορά 10 συστημάτων συνολικής αξίας 183 εκατ ευρώ. Σύμφωνα με το αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος το σύνολο των συστημάτων έπρεπε να έχει παραδοθεί μέχρι τον Μάιο του 2008. Τελικά η παράδοση έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2009 και τα αεροχήματα χρησιμοποιηθήκαν στις επιχειρήσεις κατά του PKK.

Μετά την χρήση τους, οι Τούρκοι μηχανικοί διαπίστωσαν ότι τα συστήματα δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί στη συμφωνία αγοράς τους. Μεταξύ αυτών το Heron δεν κατάφερε να πετύχει την ταχύτητα που υπόσχονταν οι κατασκευαστές του, επιπρόσθετα τα αεροχήματα δεν μπορούσαν να φτάσουν στα 30.000 πόδια που ανέφεραν οι προδιαγραφές, αλλά στα 22.000 πόδια.

Δύο ακόμα προβλήματα που εντόπισαν οι Τούρκοι μηχανικοί ήταν, η μικρότερη αυτονομία του αεροχήματος, και αστοχία στο μηχανικό σύστημα ελέγχου του αεροχήματος κατά τη διάρκεια της προσγείωσης.  

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

5 thoughts on “Σε Διεθνή Διαιτησία οδηγείται πιθανότατα η διαφορά Τουρκίας Ισραήλ για τα Heron.

 1. Καλησπέρα Λουκά.
  Σ’ ευχαριστώ για την περίοπτη θέση του banner μου.
  Εύχομαι να έχουμε ένα καλό Σ/Κ και εμείς εδώ και ο Δημήτρης εκεί που είναι. Άραγε εκεί έχει πολλά χιόνια;

  Φιλιά

 2. Καλησπέρα Matriga,

  καλό Σαββατοκύριακο να έχεις και από μένα.

  Για το Δημήτρη και τα χιόνια θα σου πει ο ίδιος όταν τελειώσει με το φτυάρισμα…(χαχαχα)

  Να είσαι καλά / Λουκάς

 3. Α…όλα κι’ολα,απο φυαρισμα ακόμα..πολύ λίγο,το βραδάκι,ώρα Καναδά,θα βρώ μια φωτο απο περισυ που εστειλα και του Λουκά,να δεις..χιονακια.Καλές γιορτες και στους δυο σας με τους δικούς σας,και προ παντός,με υγεία.Δημήτρης

 4. ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ Ε.Δ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ UAV, ΑΡΑΓΕ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΕΜΠΑΕ;

 5. Σε ποιο …απ’ολα;γιατι καθε λιγο και λιγάκι ακούμε για νεο η αναθεωριμένο ΕΜΠΑΕ και μετά…νέκρα και τίποτα.Απελπισία.Δημήτρης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s