ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί

Το νέο μαχητικό μας, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.


Λουκάς / Greek National Pride

Η οριστική απόφαση για τις διαδικασίες αξιολόγησης, όσον αφορά το πρόγραμμα προμήθειας του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, έχει ήδη ληφθεί από την Ελληνική κυβέρνηση. Η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ε. Βενιζέλου,

«Πάντα υπάρχει και η πολιτική διάσταση στους εξοπλισμούς» έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, με χώρες της Ευρωπαϊκής ζώνης κυρίως συζητά, συναλλάσσεται και διαπραγματεύεται. Συγκυριακά η συγκεκριμένη περίοδος παρά είναι δύσκολη για την Ελληνική Οικονομία μιας και δέχεται καταιγισμό πιέσεων πάσης φύσεως από τα κράτη της Ευρωζώνης, που κάποιες φορές υπερβάλλουν όπως και «παίζουν» κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος μας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως σε όλες τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας Κου Παπακωνσταντίνου, κατά τις επισκέψεις του στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων δεν είχε δίπλα του κανέναν Ευρωπαίο ομόλογό του. Αν μη τι άλλο αυτό «φωτογραφίζει» τη καχυποψία των Ευρωπαίων εταίρων μας, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν για την οικονομία.

Από την άλλη μέσα σε όλη την Ευρωπαϊκή καχυποψία (και όχι άδικα σε μεγάλο βαθμό) για την Ελληνική οικονομία, προκύπτει το εύλογο ερώτημα που δεν είναι άλλο, από το αν θα είχαν την ίδια συμπεριφορά απέναντί μας η Γαλλία και η Γερμανία, οι κύριοι εκφραστές της επιφυλακτικότητας και των  ανησυχιών, αν και εφόσον η χώρα μας εξοπλίζονταν με δικά τους προϊόντα;

Ελλάδα και ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα μετά την εκλογή του υποβάθμισε το ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, που για εμέ πρωτίστως το φροντίσαμε οι ίδιοι, αναβάθμισε αυτόν της Τουρκίας, ενώ κράτησε την ίδια σταθερά κακή και πιεστική στάση απέναντι μας στο θέμα των Σκοπίων και της Κύπρου.

Πέρα αυτού τελευταία δείχνει να προσπαθεί να «ανοίξει» υπογείως θέμα «Θράκης» μετά και τις πρόσφατες επισκέψεις αμερικανών αξιωματούχων στη περιοχή, όπως και κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ, ο οποίος προσπάθησε να εξισώσει το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Ποιος ο λόγος η χώρα μας, να συνεχίζει να ταϊζει το «σκύλο» που της δαγκώνει το χέρι; Ποια τα οφέλη; 

Υπάρχει η περίπτωση αν προμηθευτούμε τα νέα μαχητικά από τις ΗΠΑ, να τύχουμε καλύτερης αντιμετώπισης μελλοντικά από εκείνους στα εθνικά θέματα, ή να καταδικάσουν τη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και όχι μόνο;

Μήπως οι ΗΠΑ έχουν καλύτερα μαχητικά από τα αντίστοιχα των Ευρωπαίων εταίρων, ή μήπως μας προμηθεύουν με τα ανάλογα εξελιγμένα συστήματά, πριν το κάνουν στους τούρκους;

Τα EUROFIGHTER και τα RAFALE

Το γνωστό και σαν «Ευρωμαχητικό» είναι ένα υψηλής ικανότητας ελιγμών οπλικό σύστημα πολλαπλού και εναλλασσόμενου ρόλου, Αεροπορικής Υπεροχής και Αέρος-Εδάφους, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα ένα ικανό μαχητικό πρώτης γραμμής.

Το «Rafale», θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα μαχητικά, υπηρετεί κατά μία έννοια στην ΠΑ με τη μορφή των Miraze 2005 ΜΚ2, ενώ οι Γάλλοι θεωρούνται αυτή τη στιγμή οι περισσότερο αξιόπιστοι από όλους τους άλλους στο ότι δεν θα προμηθεύσουν με τα ίδια αεροσκάφη τη Τουρκία.

Οικονομικής φύσεως θέματα, όπως οι απαραίτητες προϋποθέσεις μελλοντικών αναβαθμίσεων, θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά από τους ειδικούς μέχρι τη τελική επιλογή μας, ενθυμούμενοι πάντοτε πως δεν υπάρχουν φίλοι παρά μόνο περιστασιακοί σύμμαχοι.

Η χώρα έχει την ιστορική ευκαιρία, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να μπορέσει να χαλαρώσει τη «θηλιά» από το λαιμό της, επενδύοντας σε αεροσκάφη Ευρωπαϊκά, που αν αυτό συνοδευτεί με την «ενεργοποίηση» των S-300, αλλά και με μία παράλληλη κινητικότητα στο θέμα της Ενέργειας, αφενός να στείλει μηνύματα και αφετέρου να αναβαθμιστεί η θέση της στην ευρύτερη περιοχή.

12 thoughts on “Το νέο μαχητικό μας, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

 1. Φίλε Δημήτριε Ταμηνεύς,

  μια ερώτηση έχω.

  Καταρχήν δεν αμφιβάλλω για τη ποιότητα του Eurofighter,

  ωστόσο θα ήθελα να σε ρωτήσω αν οι Γερμανοί είναι το ίδιο ευέλικτοι με τους Γάλλους ώστε να θέσουν σε «αποκλειστικό» πελάτη των Βαλκανίων την Ελλάδα.

  Οι Γάλλοι και θέλουν και μπορούν. Οι Γερμανοί δεν το νομίζω.

  Πέρα αυτού, πόσα «κομμάτια» των EUROFIGHTER» είναι σήμερα διαθεσίμα προς πώληση. Και να τα θέλουμε υποχρεωτικά θα πάρουμε λίγα. Κάνω λάθος ή όχι;

  Θα μου πεις εξαρτάται πόσα χρειαζόμαστε…

  Υπάρχει και η λύση της «διπλής απόφασης».
  Έτσι και αλλιώς οι «απέναντι» στο F-35 θα πάνε καθώς φαίνεται.

  Το F-22 που καθώς φαίνεται είναι πολύ ισχυρό, τραβάει αποκλειστικά προς τις εγχώριες αγορές, όπως και το ρωσικό Sukhoi SU-35 που αν μη τι άλλο είναι πολύ…μπροστά, ασχέτως αν δεν θα το δούμε ποτέ με ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ.

  Φιλικά / Λουκάς

 2. Θά διαφωνήσω μαζί σου,φίλτατε Δημήτρη Ταμυνεύ. Διότι τό ίδιο τό άρθρο τής ανάρτησης, άν τό κατεννόησες καλά. Τοποθετείται καί σωστά κατά τήν αποψή μου υπέρ τού rafale. Eπειδή τό αεροσκάφος σάν miraze ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΠΑ.Οί Γάλλοι μάς στήριξαν καί μάς στηρίζουν ώς πραγματικοί σύμμαχοι [ ΚΑΝΕΝΑ ΓΑΛΛΙΚΟ ΟΠΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ. ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΠ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ]. Έχεις καμμιά αντίρρηση;

 3. Φίλοι του ιστολογίου,

  συγνώμη αλλά έκανα μια μικρή παρέμβαση στο σχόλιο μου.

  Πάνο συγνώμη που «ακολούθησες» διαβάζοντας το όχι συμπληρωμένο σχόλιο μου, που ούτως ή αλλως δεν έχει διαφορετική φιλοσοφία από το προηγούμενο δικό μου.

  Ωστόσο θέλω να είμαι ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ με τους αναγνώστες.

  ΨΗΦΙΖΩ RAFALE χωρίς δισταγμούς.

  Επιχειρησιακά το EUROFIGHTER πιθανόν να ΕΙΝΑΙ χρησιμότερο, ωστόσο το Rafale φέρει από πίσω του ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ…

  Φοβάμαι τους ΔΑΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΑΣ…

  ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ «ΑΦΗΝΩ» ΤΗ ΠΟΡΤΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΠΟ ΟΤΙ ΗΤΑΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ ΟΛΟΙ ΠΑΡΕΑ.

  Φιλικά προς όλους / Λουκάς

 4. Οι αναγνώστες μας εχουν ψηφίσει.
  1)SU-35 (ρωσικό)-49% 2)Eurofighter..32% kai Rafale 13%.
  Δεδομένου του ότι το ρωσικό αεροσκάφος α π ο κ λ ε ί ετ α ι για πολλούς και γνωστούς λόγους,οι αναγνώστες μας είναι σημαντικά προσγειωμένοι στη ρεαλιστική λύση,που ήδη είναι τελειωμένη υπόθεση.Υπάρχει όμως και προηγούμενο,και ετσι δεν αποκλείεται και μια συμπληρωματική παραγγελία προς το γαλλικό αεροσκάφος. Δημήτρης.

 5. Καλά ρε Δημήτρη μη βαράς (χαχαχαχα).

  Κουβέντα κάνουμε. Και ο Δημήτριος ο Ταμηνευς αλλά και ο Πάνος είναι από τους πλέον καλούς συζητητές, και λέμε τις απόψεις μας.

  Μέσα από τη κουβέντα μαθαίνουμε κιόλας.

  Λες να μας επισκέπτεται ο Βασιλάκος και να επηρεαστεί;;;

 6. Καλά η δική μου γνώμη γιατί δεν θεωρείται ως κουβέντα αλλά σαν βάρεμα:! Τόσο..βαρυά ήταν η γνώμη μου;Ο Βασιλάκος δεν επηρεάζεται από τοσες ηγεσίες των Ε.Δ. και θα..αλλάξει γνώμη απο εμάς;Εγώ ενα πράγμα δεν μπορώ να καταλάβω.Τόσο εντυπωσιασμένη είναι η νεα ηγεσία του ΥΠΕΘΑ με το έργο του,και δεν τον αλλάζουν;Μήπως τον εχει υπο την προστασία της η CIA ;;Τι να πώ;

 7. Φίλε Λουκά καί μιά σημαντική λεπτομέρεια πού τήν έθεσες έξ ‘απαλών ονύχων’ στήν παρέμβαση σου , σχετικά μέ eyrofigter. Καί εγώ τό επισημένω μέτ επιτάσεως στίς παρεμβάσεις μου. ΑΝ ΠΡΟΤΙΜΗΘΕΙ ΤΟ EYROFIGTER, ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣΠΟΝΔΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ ΤΟΥΡΚΟΙ; [ ΟΤΑΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΦΗΜΕΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ : Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ;] .Καί ότι μαζί μέ τό f35 δέν θά αποκτήσουν καί αριθμό eyrofigter; Κάτι τό όποιο μέ τά miraze 2005 mk2 καί rafale έχουμε εξασφαλίσει. Η αποκλειστικότητα αναπόσπαστο στοιχείο τής υπεροχής μας

 8. Καλησπέρα σε όλους.

  Καταρχήν όταν ξεκίνησα να γράψω αυτό το «άρθρο» δεν το έκανα με σκοπό να συγκρίνω τα Eurofighter με τα Rafale.

  Ουσιαστικά έγραψα αυτά που πίστευα (και πιθανόν να είναι και λάθος) και περιλαμβάνουν τη γνώμη μου σε αποφάσεις αλλά και σε εξοπλισμούς που πρόκειται να γίνουν.

  Για μένα ειλικρινά είτε η Ελλάς πάρει Rafale είτε Eurofighter μου είναι το ίδιο. Και αυτό γιατί θέλω να δω τη χώρα να ΜΗΝ αγοράζει Αεροσκάφη από τις ΗΠΑ.

  Αν θα μου δινόταν η ευκαιρία να πω τη γνώμη μου για το τι τύπο θα προτιμούσα, τότε θα κατέθετα αυτή που ήδη έχω καταθέσει.

  Ωστόσο δεν είμαι ειδικός. Εδώ κουβέντα κάνουμε.

 9. Συμφωνω με το τελευταιο αου σχολιο Λουκα , τιποτα αμερικανικο εαν ειναι δυνατο ! Αρκετα μας κοροϊδευουν !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s