ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

H παραχώρηση στρατοπέδων των Ε.Δ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Την πρόθεση της κυβερνήσεως να διαθέσει όσα περισσότερα μη ενεργά στρατόπεδα μπορεί προς τις τοπικές κοινωνίες, εφόσον όμως οι τελευταίες έχουν να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αξιοποιήσεώς τους, επανέλαβε για άλλη μία φορά προχθές το απόγευμα ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος στην Κοζάνη, μετά την επίσκεψή του στο στρατηγείο του Α’ Σώματος Στρατού (Α’Σ.Σ.) που εδρεύει εκεί. Ο ίδιος μάλιστα προανήγγειλε ότι αμέσως μετά την εορταστική περίοδο πρόκειται να εξαγγείλει ένα σχετικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και δυσχέρειες έχουν εντοπιστεί με την εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

«Υπάρχει μια μεγάλη εκκρεμότητα που λέγεται τι γίνεται με τα μη ενεργά στρατόπεδα σε διάφορες πόλεις και περιοχές της χώρας.

Η γραμμή μας είναι ότι όσα περισσότερα μη ενεργά στρατόπεδα μπορούμε, θα τα διαθέσουμε στις τοπικές κοινωνίες, εφόσον η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αξιοποίηση προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης και των πολιτών.

Θα εξαγγείλουμε σε λίγες εβδομάδες μετά τις διακοπές ένα πολύ απλό στην εφαρμογή του πρόγραμμα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να υπερβούμε και τις δυσχέρειες της ως τώρα ισχύουσας νομοθεσίας. Βέβαια αυτό αφορά τα μη ενεργά στρατόπεδα», τόνισε επί λέξει ο υπουργό.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του μήνα, και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, μιλώντας με τους στρατιωτικούς συντάκτες, αναφέρθηκε, έστω και με έμμεσο τρόπο, στο θέμα της αξιοποιήσεως των χώρων των υπό παραχώρηση στρατοπέδων των Ε.Δ., επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να ξεπουλήσουν τα στρατόπεδα. Θα εφαρμοσθεί ο σχετικός νόμος του 1999, επί υπουργών Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου και ΠΕΧΩΔΕ του Κώστα Λαλιώτη, που προβλέπει το 50%-50%.

Το μισό δηλαδή του στρατοπέδου θα παραχωρηθεί στις τοπικές κοινωνίες για αξιοποίηση (κήποι, παιδικές χαρές, γήπεδα αθλοπαιδιών κ.λπ.), ενώ το υπόλοιπο μισό θα περιλαμβάνει οικιστική ανάπτυξη με τη δημιουργία κατοικιών για τα στελέχη των Ε.Δ.». Ο ίδιος είχε σημειώσει ακόμα με έμφαση ότι εντός του 2010 «οπωσδήποτε» το πρόγραμμα των υπό παραχώρηση στρατοπέδων θα έχει επιλυθεί υποχρεωτικά, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης νέας αναδιοργάνωσης των Ε.Δ., που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κλείσιμο μονάδων, μετεγκατάσταση άλλων κ.λπ.

Είχε φέρει μάλιστα ως παράδειγμα ότι στο πλαίσιο αυτό, στην εκλογική του περιφέρεια, το νομό Κορινθίας, το ιστορικό 6ο Σύνταγμα Πεζικού, που λειτουργεί ως Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων, πρόκειται να κλείσει και το στρατόπεδο να διατεθεί στην τοπική κοινωνία, κάτι που όμως δεν πρόκειται να γίνει με το στρατόπεδο της Σχολής Μηχανικού στο Λουτράκι, που όχι μόνο παραμένει για τις ανάγκες της Σχολής και του έργου της. Αλλά και εκεί θα στρατοπεδεύει η μία από τις δύο νέες μονάδες Μηχανικού, επιπέδου τάγματος εκάστη, που θα έχει χώρο ευθύνης τη νότια Ελλάδα και αντικείμενο και μέσα τη συνεισφορά εκ μέρους των Ε.Δ. για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s