ΕΛΛΑΔΑ / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ / Σκόπια

Οι Ελληνικές ρίζες του Σκοπιανού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι


Ο παππούς του Νικόλαος Γρούιος καταγόταν από το χωριό Αχλάδα της Φλώρινας και είχε δώσει τη ζωή του για την προάσπιση της ελληνικής ανεξαρτησίας.Κατά τον Εμφύλιο η γιαγιά του σημερινού πολιτικού ηγέτη μαζί με τον πατέρα του αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Ελληνας» είναι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Νίκολα Γκρουέφσκι! Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, είναι όμως αληθινό. Οι παππούδες -από την πλευρά του πατέρα- του πρωθυπουργού της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατάγονταν από το χωριό Αχλάδα, το οποίο σήμερα ανήκει στον Δήμο Μελίτης Φλώρινας. Μάλιστα ο παππούς του κ. Γκρουέφσκι ονομαζόταν Νικόλαος Γρούιος.

Το όνομα του Νικόλαου Γρούιου περιλαμβάνεται σε στήλη πεσόντων που βρίσκεται στο Δημοτικό Σχολείο της Μελίτης, στη μνήμη των Ελλήνων που κατάγονταν από τη συγκεκριμένη περιοχή και έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου του 1912, του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1920-1922 και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Νικόλαος Γρούιος, παππούς του σημερινού πρωθυπουργού των Σκοπίων, κ. Νίκολα Γκρουέφσκι, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολεμώντας με τις ελληνικές δυνάμεις. Κατά πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, η γιαγιά του κ. Γκρουέφσκι μαζί με τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού της FYROM αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Λίγα χρόνια αργότερα, ο πατέρας του κ. Γκρουέφσκι παντρεύτηκε με μια Σκοπιανή. Το παιδί τους ονομάστηκε Νίκολα, από το όνομα του παππού του Νικόλαου Γρούιου.

Απωθημένα.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι γονείς του κ. Γκρουέφσκι έχουν χωρίσει εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ ο Σκοπιανός πρωθυπουργός φέρεται να έχει διαρρήξει τις σχέσεις με τον πατέρα του. Παρά το γεγονός ότι ο παππούς του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ ήταν ένας Ελληνας πατριώτης, ο οποίος θυσιάστηκε δίνοντας τη ζωή του για την προάσπιση της ελληνικής ανεξαρτησίας, ο κ. Γκρουέφσκι κατέληξε να είναι ένας άνθρωπος που μισεί την Ελλάδα. Οι Ελληνες των Σκοπίων αποκαλούνται υποτιμητικά «εγκένσκι», όπως, για παράδειγμα, οι γηγενείς Αυστραλοί αποκαλούν τους Ελληνες μετανάστες «γουόγκς». Από την περιθωριοποίηση ή ίσως και εξαιτίας του χωρισμού των γονιών του, στον κ. Γκρουέφσκι καλλιεργήθηκε τεράστιο μίσος για οτιδήποτε ελληνικό. Κι έτσι ο εγγονός του Ελληνα πατριώτη από την Αχλάδα της Φλώρινας έγινε ένας Σκοπιανός εθνικιστής που θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει καταλάβει περιοχές της υποτιθέμενης «Μακεδονίας» (όπως την αντιλαμβάνονται ορισμένοι Σκοπιανοί) που περιλαμβάνουν ακόμη και τη Θεσσαλονίκη και φτάνουν μέχρι το Αιγαίο. Από εκεί άλλωστε προέρχεται και το «εγκένσκι», ένας περιφρονητικός χαρακτηρισμός που οι Σλάβοι των Σκοπίων απέδιδαν στους Ελληνες που είχαν διαφύγει στα Σκόπια κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

Γνωρίζει την αλήθεια.

Ο κ. Γκρουέφσκι, γιος Ελληνα μετανάστη που γεννήθηκε το 1970 στα Σκόπια και έχει αναρριχηθεί σήμερα στη θέση του πρωθυπουργού της FYROM, γνωρίζει ίσως καλύτερα από τον καθένα την πραγματικότητα για τη Μακεδονία. Οπως, επίσης, ο κ. Γκρουέφσκι γνωρίζει ότι δεν υφίσταται «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα, ότι δεν υπάρχει «Αιγαιακή Μακεδονία» και ότι η γενέθλια γη των προγόνων του δεν είναι «σκλαβωμένη», όπως προκλητικά έχει υπαινιχθεί ουκ ολίγες φορές.

Μισεί τη χώρα καταγωγής του.

Αν και ο κ. Γκρουέφσκι επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την καταγωγή του για να ισχυριστεί ότι η Μακεδονία ως σύνολο δεν έχει δήθεν… απελευθερωθεί (!), ή ότι τα Σκόπια ως η υποτιθέμενη συνέχεια της αρχαίας Μακεδονίας δεν περιλαμβάνουν όλους τους Μακεδόνες, δεν θα πρέπει να ξεχνά ποτέ ότι κατά το ήμισυ είναι και ο ίδιος Ελληνας. Διότι η σκοπιανή προπαγάνδα θέλει να μετατρέψει τους Ελληνες που έφυγαν λόγω του εμφυλίου πολέμου προς τη Γιουγκοσλαβία σε δήθεν Σλάβους, που για ορισμένους ανιστόρητους έζησαν στο ελληνικό τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας και αναγκάστηκαν να αποδεχτούν ελληνικό επώνυμο, αλλά διατήρησαν τη μητρική τους γλώσσα! Προφανώς, ο μύθος της δημιουργίας του κράτους των Σκοπίων εξυπηρετεί ορισμένους εθνικιστές παραχαράκτες της Ιστορίας όπως ο κ. Γκρουέφσκι και άλλοι, που προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση του ομοιογενούς έθνους των υποτιθέμενων «καθαρών» Μακεδόνων. Για τις απόψεις και τη στάση του κ. Γκρουέφσκι έναντι της Ελλάδας ίσως αρμόδια να απαντήσει είναι κάποια από τις επιστήμες που ασχολούνται με τη συμπεριφορά του ανθρώπου.

Διότι ουδείς μπορεί να δώσει μια εύκολη εξήγηση για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων μισεί τη χώρα καταγωγής του, έχει τόσο μεγάλα απωθημένα εναντίον της Ελλάδας ώστε να υποδαυλίζει ακόμη και τις αλυτρωτικές βλέψεις ορισμένων ακραίων εθνικιστικών στοιχείων της χώρας του ή επιμένει να υποστηρίζει την ύπαρξη μακεδονικής -δήθεν- εθνότητας…

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»

3 thoughts on “Οι Ελληνικές ρίζες του Σκοπιανού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι

  1. Στο διάσημο δωρεάν online παιχνίδι http://www.erepublik.com/en/referrer/Malaperthator το κράτος της Ελλάδας δέχεται επίθεση από την Τουρκία. Oι Σκοπιανοί ετοιμάζονται να μπουν με κράτος που θα ονομάζεται «Macedonia».

    Το διάσημο δωρεάν παιχνίδι (που απαιτεί ενασχόληση 1-2 λεπτά την ημέρα) εμπλέκει εικονικά κράτη, που όμως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s