ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί

Υπάρχουν διδάγματα για την Ελλάδα από την Iron Falcon;


Η πολυεθνική άσκηση Iron Falcon και τα περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στο περιθώριό της μπορούν να γίνουν αφορμή για ελληνικούς προβληματισμούς; Πιθανότατα, ναι. Στα ΗΑΕ φάνηκε το πόσο διαφορετική κατάσταση θα υπήρχε στο Αιγαίο ΕΑΝ η αγορά του EF-2000 δεν αναβαλλόταν το 2001. Το ευρωπαϊκό μαχητικό, κατά τη διάρκεια της άσκησης, κατατρόπωσε οποιοδήποτε αεροσκάφος γ’ γενιάς βρήκε απέναντί του, όπως το F-16 (το κυριότερο τουρκικό μαχητικό). Είναι γεγονός ότι έως το 2014 θα υπάρχει ΣΙΓΟΥΡΑ ελληνική ποιοτική κυριαρχία αλλά αυτή θα ήταν ΑΚΟΜΗ μεγαλύτερη με την παρουσία στην Πολεμική Αεροπορία μιας πλατφόρμας δ’ γενιάς.

Η πολυσυζητημένη αερομαχία μεταξύ EF-2000 και Rafale κατέδειξε τη ΣΗΜΑΣΙΑ των συστημάτων αυτοπροστασίας. Το Spectra αντιμετώπισε επιτυχώς τους αμερικανικούς πυραύλους AIM-120, όπως αποδεικνύει το τελικό 1:7 υπέρ του γαλλικού μαχητικού. Το κυριότερο δηλαδή βλήμα BVR αερομαχίας της τουρκικής αεροπορίας. Αντίθετα, υπήρξε λιγότερη επιτυχία από ένα επίσης αρκετά καλό σύστημα αυτοπροστασίας σαν το DASS να αντιμετωπίσει τους MICA.

Επίσης φάνηκε η σημασία ύπαρξης του συστήματος IRST. Το Rafale μπορούσε να αναγνωρίσει οπτικά και να πλήξει παθητικά εναέριες συμβατικές απειλές στα 30 – 40 km.

Φάνηκε η σημασία της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και της ΠΕΙΡΑΣ των χειριστών σε μία αερομαχία (αυτό ισχύει κυρίως εάν όντως οι Βρετανοί χειριστές ήταν “φρέσκοι” στο EF-2ooo). Η γαλλική μοίρα που συμμετείχε στο περιστατικό είχε παρευρεθεί σε αρκετές σημαντικές ασκήσεις μεταξύ των οποίων και η Red Flag.

Ένα Stealth μαχητικό αποδεικνύεται σχεδόν πάντα κυρίαρχο σε BVR αερομαχίες. Το κατάλαβαν οι πιλότοι των αραβικών F-16 και Mirage 2000-9 και ιορδανικών F-16 όταν “καταρρίπτονταν” από τα F-22.

Αυτά, σε γενικές γραμμές, σε επιχειρησιακό επίπεδο. Σε διαπραγματευτικό επίπεδο η αντιπαράθεση των EF-2000 και Rafale δίνει την ΕΥΚΑΙΡΙΑ στην Ελλάδα να πιέσει την κοινοπραξία για καλύτερους όρους απόκτησης του EF-2000 εάν η απόφαση είναι ήδη παρμένη. Διαφορετικά, καταδεικνύει την ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ουσιαστικής αξιολόγησης όλων των υποψηφιοτήτων για το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος.

ΠΗΓΗ

5 thoughts on “Υπάρχουν διδάγματα για την Ελλάδα από την Iron Falcon;

  1. Δε γνωρίζω όλα τα στοιχεία της άσκησης, αλλά έχω μία απορία.
    Λες «υπήρξε λιγότερη επιτυχία από ένα επίσης αρκετά καλό σύστημα αυτοπροστασίας σαν το DASS να αντιμετωπίσει τους MICA» και στο τέλος καταλήγεις ότι η αντιπαράθεση των 2 α/φ μας δίνει ευκαιρία για φθηνότερα Eurofighter.
    Γιατί να μη προτιμήσουμε τα Rafale;

    Φιλικά

  2. Καλησπέρα φίλε Θεόδωρε.

    Ούτε εγώ έχω καταφέρει να βρω όλα τα στοιχεία της άσκησης. Η ανάρτηση είναι αναδημοσίευση από το περιοδικό Fox2Magazine (όπως θα δεις στο κάτω μέρος έχω τη πηγή).

    Υπάρχουν αναρτήσεις στο διαδίκτυο που υποστηρίζουν την ΜΗ εμπλοκή των δύο μαχητικών (Eurofighter και Rafale) στην άσκηση μιας και ήταν στην ίδια ομάδα. Αυτές οι αναρτήσεις στοιχειοθετούν την είδηση από δηλώσεις όπως λένε Βρετανών πιλότων που πήραν μέρος στην άσκηση.

    Κάποιοι τη εν λόγω πηγή τη θεωρούν υπερβολή και επιφυλάσσονται.

    Στο πιο κάτω σύνδεσμο η Γαλλική Liberation, δημοσιεύει πληροφορίες και τονίζει την ανωτερότητα του Rafale.

    http://secretdefense.blogs.liberation.fr/defense/2009/12/carton-plein-pour-le-rafale-lors-dexercices-aux-emirats.html

    Από την άλλη οι φίλοι του Eurofighter λένε, τι θα λέγανε οι Γάλλοι;

    ……………………………………………………

    Πιο κάτω σου παραθέτω την δημοσίευση του Fox2Magazine που ουσιατικά είναι η μετάφραση του κειμένου.

    Η συμμετοχή των έξι γαλλικών αεροσκαφών Rafale F3 στην πρόσφατη τακτική αεροπορική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τις 15 Νοέμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου, και για την οποία αναφερθήκαμε ήδη, ήταν μια «πλήρη επιτυχία», σύμφωνα με τον Αντισυνταγματάρχη της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, Fabrice Grandclaudon, διοικητής της Μοίρας 1 / 7 Provence (Saint-Dizier). Η συμμετοχή σε αυτή τη μεγάλη διεθνή άσκηση ήταν πολύ σημαντική για τη Γαλλία, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την πώληση των 60 Rafale προς τα ΗΑΕ συνεχίζονται.

    Ειδικά η διαθεσιμότητα των Rafale κατά την διεξαγωγή της άσκησης ήταν υποδειγματική. Ήταν σε θέση να συμμετάσχουν στις ασκήσεις για δύο περιπόλους των τεσσάρων αεροσκαφών ανά ημέρα από την αεροπορική βάση Αλ Dhafra στα ΗΑΕ. Η συνάντηση αυτή ήταν εντυπωσιακή, καθώς συμμετείχαν ATLP F-16 C / D Block 60 και Mirage 2000-9 (ΗΑΕ), F-16 MLU (Ιορδανία), F-7 [μία εκσυγχρονισμένη έκδοση του MiG-21] (Πακιστάν ), Typhoon [Eurofighter] (Ηνωμένο Βασίλειο) και F-16 CJ και F-22 (ΗΠΑ). Εκτός των μαχητικών, συμμετείχαν αεροσκάφη AWACS και εναέρια τάνκερ. Η άσκηση προσομοίωνε επιδρομή πακέτου 40 αεροσκαφών, δηλαδή ρεαλιστικές αποστολές μια πιθανής σύγκρουσης υψηλής έντασης. Εκτός των εναέριων μέσων, συμμετείχε εκτεταμένα και το επίγειο αντιεροπορικό δίκτυο.

    Όσον αφορά την εναέρια μάχη, ο μετωπικός αισθητήρας Οptronique Secteur Frontal (OSF), επέτρεψε το Rafale να εντοπίσει τους στόχος σε μια απόσταση 30 με 40 μίλια, ενώ παράλληλα προσδιόρισε ταυτόχρονα τη συνήθης υπεράσπιση του αεροσκάφους από εναέριες απειλές μεταξύ τριών και πέντε χιλιομέτρων.

    Στον ηλεκτρονικό πόλεμο, ο κύριος αντίπαλος, το F-16 CJ των ΗΠΑ, δεν κατάφερε να ιχνηλατεύσει το γαλλικό μαχητικό. Το Rafale ήταν σε θέση να προσομοιώσει την εκτόξευση έξι πυραύλων αέρος-εδάφους (A2SM) κατά 6 προγραμματισμένων μεν, αλλα διαφορετικών στόχων, σε απόσταση από 20 έως 40 χιλιομέτρα, και στη συνέχεια να εκτοξεύσει τρεις πυραύλους αέρος-αέρος τύπου Mica, όλα σε ένα λεπτό της ὠρας – αντικατοπτρίζοντας έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευελιξία του αεροσκάφους.

    Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό, στην εναέρια μάχη, τέσσερις εναντίον τεσσάρων, με αντίπαλο το Typhoon του Ηνωμένου Βασιλείου, το γαλλικό μαχητικό κατάφερε ένα σκορ 4:0 και 3:1, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το γαλλικό μαχητικό συνατήθηκε και με το υπερμαχητικό της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας έξι συνολικά φορές. Σε μία συνάντηση, το F-22 κατάφερε να προσομειώσει την κατάρριψη του αντίπαλου γαλλικού αεροσκάφους, όπως αναφέρθηκε επίσης σε προηγούμενη παράθεσή μας.

    Το συγκεκριμένο άρθρο από τον γαλλικό ιστότοπο πλησίον της μεγάλης κυκλοφορίας γαλλικής εφημερίδας Liberation, ο οποίος ευθύνεται μεταξύ των άλλων και για την πρόσφατη αποκάλυψη ενός μαύρου προγράμματος των ΗΠΑ σχετικά με τα UAV στο Αφγανιστάν, όπως ήταν αναμενόμενο, δημιούργησε πολλές αντιδράσεις. Πληροφόρηση ή παραπληροφόρηση, διαφορετικά και διαφήμιση;

    Η αναφορά του γαλλικού ιστότοπου βασίζεται σε ανακοίνωση της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το Rafale είναι κατά γενική ομολογία των διεθνών παρατηρητών ένα πολύ καλό μαχητικό αεροσκάφος, αλλά η λεπτομέρεια στο αεροσκάφος είναι ότι αποτελεί ένα στρατηγικό θέμα για τη Γαλλία και μαζί του διακυβεύεται το μέλλον της γαλλικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Το αεροσκάφος συμμετέχει με καλές προοπτικές σε δύο διαγωνισμούς, αυτόν της Βραζιλίας και των ΗΑΕ. Σύμφωνα δε με γαλλικές πηγές, η κυβέρνηση της Γαλλίας διαπραγματεύεται ήδη τις συμβάσεις για την πώληση του αεροσκάφους στα Εμιράτα και τη Βραζιλία. Για την περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η πώληση του μαχητικού, το αποτέλεσμα των είκοσι ετών εργασίας στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης οδηγείται σε τετελεσμένες οικονομικές καταστάσεις. Η εξαγωγική προώθηση του γαλλικου μαχητικού δεν αποσκοπεί αυτήν την φορά μόνο στην κερδοφορία, παρά στην επιβίωση μιας ανεξάρτητης από τρίτους, γαλλικής στρατιωτικής βιομηχανίας αεροσκαφών.

    ……………………………………………………

    Πιστεύω να σε βοήθησα κάπως μιας και δεν απάντησα ξεκάθαρα στην ερώτησή σου, αφού δεν γνωρίζω.

    Φιλικά / Λουκάς

  3. Η Ελλάδα είναι ένας από τους «στόχους» του Rafale. Οι κατασκευαστές του πιστεύουν ότι αποτελεί τον ιδανικό αντικαταστάτη του Mirage 2000 κι όχι μόνο. Θεωρείται μεγάλο πλεονέκτημα ότι όλα τα όπλα Mirage 2000 μπορεί να τα φέρει το Rafale.

    Να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες να πουληθεί το Rafale στην Ελλάδα έχουν μια διαφορά απ’ αυτές των ανταγωνιστών του. Η «πολιτική» προώθηση είναι πολύ πιο έντονη. Ο ίδιος ο Σαρκοζί, κατά την περυσινή του επίσκεψη, μας πρότεινε να ανταλλάξουμε τα Mirage 2000-5 της Αεροπορίας, με Rafale ίσης αξίας. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στα Ην. Αραβικά Εμιράτα, που συγκατένευσαν, αν και ως σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσον έχει υπογραφεί κάποια σύμβαση.

    Η πρόταση του Γάλλου προέδρου απορρίφθηκε χωρίς πολλά-πολλά, καθώς ήταν εντελώς ασύμφορη για την Ελλάδα. Όμως οι Γάλλοι επέμειναν και ζήτησαν να επιθεωρήσουν τα Mirage 2000 προκειμένου να μας υποβάλουν νέα προσφορά. Το εκπληκτικό είναι ότι το ΥΕΘΑ δέχτηκε την, σαφώς μειωτική για την Αεροπορία μας, πρόταση.

    Έτσι από 30 Μαρτίου έως 3 Απριλίου, τεχνικοί της Γαλλικής Αεροπορίας και της DGA, βρέθηκαν στην Τανάγρα για να μας… αξιολογήσουν! Αυτά όταν το προσωπικό της Αεροπορίας μας, ιπτάμενοι και μηχανικοί, έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από τους Γάλλους συναδέλφους τους, λόγω της εντατικής χρήσης των Mirage 2000. Εξάλλου οι Έλληνες αεροπόροι έχουν γνωρίσει τα Rafale σε διάφορες κοινές ασκήσεις με αυτά.

    Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν οι καλύτερες. Στην πρώτη περίπτωση, με Rafale του Ναυτικού στην περιοχή της Κρήτης, η γαλλική πλευρά ισχυρίστηκε ότι οι χειριστές τους είχαν μικρότερη εμπειρία από τους Έλληνες συναδέλφους τους. Στη δεύτερη, με Rafale της Αεροπορίας πριν από ένα περίπου χρόνο στη Λάρισα, τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στους κινητήρες και τα ηλεκτρονικά συστήματα, αποδόθηκαν στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν…

    Τελικά είμαστε σε αναμονή της νέας πρότασης, που ελπίζουμε αυτή την φορά να μην είναι του στιλ «c’ est bon pour l’ Orient» (=καλό για την Ανατολή).

    Όπως δημοσιεύεται στην Ισοτιμία της 30/5/2
    ΑΥΤΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΕΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ ΕΔΩ ΘΑ ΞΕΡΑΜΕ?????????

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s