ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί

Χαρίζουν 190 εκατ. ευρώ στην Eurocopter!


Που πρέπει να καταβάλει ως ρήτρες γιατί δεν μπορεί να παραδώσει τα υπερκοστολογημένα ελικόπτερα NH-90 στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η σύμβαση

Μέγα σκάνδαλο ετοιμάζουν οι στρατηγοί του ΓΕΣ. Με πρόσχημα τις επείγουσες επιχειρησιακές ανάγκες ετοιμάζονται να χαρίσουν σε ξένη εταιρεία 190 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη σύμβαση των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 με τη γαλλική εταιρεία Eurocopter που υπογράφηκε το 2003 επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Το «ΠΑΡΟΝ» έχει αναδείξει πολλές φορές το θέμα της υπερκοστολόγησης των ελικοπτέρων κατά 257 εκατ. ευρώ (20/4/2008, 25/5/2008). Οι καταγγελίες που έχουμε δεχθεί για το θέμα πολλές. Οι απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας ανύπαρκτες. Τελικά κανείς δεν συγκινείται; Κανείς δεν είναι υπεύθυνος;

Σύμφωνα με καταγγελίες που έφθασαν στα γραφεία μας, ανώτατοι αξιωματικοί του ΓΕΣ ετοιμάζονται να χαρίσουν στην εταιρεία 190 εκατ. ευρώ. Οι στρατηγοί κατ’ άλλες πληροφορίες προσπαθούν να πείσουν και κατ’ άλλες έχουν ήδη πείσει τον υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η σύμβαση των ελικοπτέρων ΝΗ-90 έχει περάσει από πολλά κύματα και πολλούς καπεταναίους. Το 2003, επί ΠΑΣΟΚ και προεξάρχοντος γνωστού μεσάζοντα οπλικών συστημάτων, η Ελλάδα σύρθηκε στην απευθείας αγορά από την εταιρεία αντί να αγοράσει από τη ΝΑΤΟϊκή κοινοπραξία ΝΑΗΕΜΑ, που ήταν η κοινοπραξία των συμπαραγωγών κρατών.

Το αποτέλεσμα ήταν να αγοράσουμε άλλο ένα πειραματικό υλικό σε υψηλότερη τιμή, όπως τα υποβρύχια και τα αεροπλάνα C-27. Το 2004, επί ΝΔ, η σύμβαση επαναδιαπραγματεύεται και, αντί να διαπραγματευθούν τις υπερκοστολογήσεις, διαπραγματεύονται τα… αντισταθμιστικά!

Η σύμβαση προέβλεπε ότι τα ελικόπτερα έπρεπε να αρχίσουν να παραδίδονται από το 2006, όμως μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν έχει παραδώσει ούτε ένα λόγω των τεχνικών προβλημάτων που παρουσίασαν. Οι διαπραγματεύσεις της ΓΔΕ με την εταιρεία για την τροποποίηση της σύμβασης ξεκίνησαν το 2006 και τελείωσαν το 2009 (!), πιστοποιώντας για μία ακόμη φορά την ανικανότητα του διδύμου Μεϊμαράκη – Βασιλάκου. Σε όλο αυτό το διάστημα το ΓΕΣ ισχυριζόταν ότι το μόνο πρόβλημα του ελικοπτέρου ήταν οι φιλτροδιαχωριστές άμμου του κινητήρα, που η εταιρεία δεν τους έδινε χωρίς πρόσθετο κόστος. Κανένα άλλο τεχνικό πρόβλημα δεν έβλεπαν οι φωστήρες του ΓΕΣ. Τελικά, μετά τις μακροσκελείς διαπραγματεύσεις, ανακαλύφθηκε ότι τα τεχνικά προβλήματα ξεπερνούσαν τα 200! Η εταιρεία με δήλωσή της τα έχει αναγνωρίσει και έχει δεσμευθεί να τα διορθώσει. Όμως δεν μπορεί να παραδώσει τα ελικόπτερα στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η σύμβαση. Άρα θα πρέπει να πληρώσει ρήτρες. Πόσες είναι αυτές; Εκατόν ενενήντα εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το πρακτικό της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων τον Αύγουστο του 2009.

Από τον Αύγουστο του 2009 στο ΓΕΣ αρχίζει να φουντώνει η συζήτηση για την επείγουσα αναγκαιότητα απόκτησης μεταφορικών ελικοπτέρων και για το ότι το ΓΕΣ δεν μπορεί να περιμένει την παράδοση των ΝΗ-90. Στο ΓΕΣ υποστηρίζουν ότι τα τεχνικά προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν και δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα έρθουν τα ΝΗ-90. Γι’ αυτό προκρίνεται η «ενδιάμεση λύση» απόκτησης μεταφορικών ελικοπτέρων, με την οποία δεν συμφωνεί η Αεροπορία Στρατού, αλλά επιβάλλεται από τον αρχηγό. Η πρόταση αυτή δεν φτάνει ποτέ στον τότε υπουργό Βαγγ. Μεϊμαράκη, αλλά η ευκαιρία δίνεται με την αλλαγή της κυβέρνησης. Το ΓΕΣ ενημερώνει τον νέο υπουργό Ευάγγ. Βενιζέλο για την επείγουσα αναγκαιότητα απόκτησης μεταφορικών ελικοπτέρων και οι πληροφορίες διίστανται για το αν συμφώνησε ή όχι με τις… υποδείξεις του ΓΕΣ, που από το 2003 τώρα θυμήθηκε ότι έχει ανάγκη μεταφορικών ελικοπτέρων. Τόσα χρόνια δεν υπήρχε ανάγκη; Ή είχαν αφήσει γυμνή την άμυνα της χώρας; Φυσικά ούτε κουβέντα για τις ρήτρες των 190 εκατ. ευρώ ή τις υπερκοστολογήσεις του προγράμματος. Τι σημαίνει η πρόταση του ΓΕΣ; Πολύ απλά ότι η εταιρεία θα αρπάξει αυτή την ευκαιρία για να μην πληρώσει ρήτρες. Και όλα αυτά υπό τους πανηγυρισμούς της εταιρείας ότι ο υπουργός έχει πειστεί και έχει συμφωνήσει… Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση ζητάει από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θυσίες για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, ενώ για τα συμφέροντα και κατεστημένα υπάρχουν λεφτά… και νέα φαγοπότια.

Ελπίζουμε ότι ο υπουργός Άμυνας θα αποδειχθεί ανθεκτικός σε πιέσεις και καταναγκασμούς. Ο αρχηγός ΓΕΣ όμως θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις για όλο αυτό το αλισβερίσι που γίνεται στα παρασκήνια και τις μεθοδεύσεις για να χαριστούν 190 εκατ. ευρώ!!!

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s