Κύπρος

ΚΥΠΡΙΑΚΟ – ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ


 

Την ισχυρή τους ελπίδα ότι το 2010 θα είναι το έτος επίλυσης του κυπριακού προβλήματος εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι οποίοι είχαν τη Δευτέρα την τελευταία τους συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για τη φετινή χρονιά.

Σε κοινή δήλωση, η οποία αναγνώστηκε μετά τη συνάντηση, οι δυο ηγέτες ανακοίνωσαν τις ημερομηνίες των συναντήσεών τους τον Ιανουάριο, με τις οποίες θα εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 11, 12, 13 και 18, 19, 20 Ιανουαρίου 2010 στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στην ελεγχόμενη από τα ΗΕ περιοχή στη Λευκωσία.

Οπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση «σε αυτές τις συναντήσεις οι ηγέτες θα στοχεύουν σε περισσότερες συγκλίσεις στη διακυβέρνηση, το διαμοιρασμό των εξουσιών, την οικονομία και θέματα ΕΕ. Θα συνεχίσουν επίσης τη συζήτησή τους για το περιουσιακό.

Η επόμενη συνάντηση των δυο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου και κατά τη διάρκειά της θα συζητήσουν θέματα ΕΕ ενώ οι αντιπρόσωποί τους θα συναντηθούν στις 28 Δεκεμβρίου για περαιτέρω συζήτησης της ατζέντας των συναντήσεων του Ιανουαρίου.

Την κοινή δήλωση ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο Συντονιστής της Αποστολής των Καλών Υπηρεσιών Γιάσερ Σάμπρα, ο οποίος ανέφερε πως οι δυο ηγέτες είχαν μια κατ` ιδίαν συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκαν και οι αντιπρόσωποί τους και η οποία διήρκεσε δυόμισι ώρες.

Tο κείμενο της κοινής δήλωσης έχει ως ακολούθως:

Οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν την προηγούμενή τους απόφαση να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους με το να συναντηθούν στις 11, 12, 13 και 18, 19, 20 Ιανουαρίου 2010.

Σε αυτές τις συναντήσεις οι ηγέτες θα στοχεύουν σε περισσότερες συγκλίσεις στη διακυβέρνηση, το διαμοιρασμό των εξουσιών, την οικονομία και θέματα ΕΕ. Θα συνεχίσουν επίσης τη συζήτησή τους για το περιουσιακό.

Οι ηγέτες έχουν αποφασίσει να επωφεληθούν της πρόσκλησης του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ για πραγματοποίηση αυτών των συναντήσεων την οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ στην προστατευόμενη από τα ΗΕ περιοχή.

Με την ευκαιρία της τελευταίας συνάντησης του έτους, οι δυο ηγέτες απευθύνουν σε όλους τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους τις καλύτερές τους ευχές για το Νέο Ετος και εκφράζουν την ισχυρή τους ελπίδα ότι το 2010 θα είναι το έτος επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Σάμπρα ανέφερε ακόμη πως η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου στις 4 το απόγευμα και σε αυτήν θα συζητήσουν θέματα ΕΕ.

Πρόσθεσε πως στο μεταξύ, οι αντιπρόσωποί τους θα συναντηθούν στις 28 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί για περαιτέρω συζήτησης της ατζέντας των συναντήσεων του Ιανουαρίου.  

 πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s