ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν υπάρχουν λεφτά για συντάξεις»


Ο Λοβέρδος προειδοποίησε πως το Ασφαλιστικό μπορεί να καταρρεύσει μέσα στο 2010.

Η σκληρή κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για την οικονομία και οι δραματικοί τόνοι του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου ότι το Ασφαλιστικό μπορεί να καταρρεύσει ακόμη και μέσα στο 2010 ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της προτελευταίας ημέρας της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Από τη μία υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τάχθηκαν υπέρ των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ επέκριναν τους διεθνείς οίκους, στους οποίους καταλόγισαν «κερδοσκοπικά παιγνίδια». Στον αντίποδα, οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης επέμειναν ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα «μείνει στα χαρτιά» και κατηγόρησαν την κυβέρνηση λέγοντας πως «παραποιεί τα στοιχεία παρουσιάζοντας τεχνητά ένα έλλειμμα παραπάνω από το πραγματικό».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη δεύτερη παρέμβασή του, χρησιμοποίησε πολύ σκληρές εκφράσεις για τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. επί Κώστα Καραμανλή υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «πέντε χρόνια τώρα η χώρα μας χάνει σε αξιοπιστία, κύρος και σοβαρότητα έναντι των Ευρωπαίων εταίρων» και πως «η κυβέρνηση έχει καταθέσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό προκειμένου να βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα που έχει πέσει επί Νέας Δημοκρατίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας κατηγόρησε την κυβέρνηση τονίζοντας ότι εξυπηρετεί κατόχους σκαφών αναψυχής αποσύροντας τη σχετική ρύθμιση, την ώρα που «ψάχνει για έσοδα».

«Ιρλανδικό μοντέλο».

Σε ανάλογους τόνους κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Μαρκόπουλος, ο οποίος είπε ότι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Μoody΄ s «μας υποβάθμισε πολύ λιγότερο απ΄ ό,τι περιμέναμε», διατύπωσε την άποψη ότι «η κυβέρνηση είναι προφανές πως θα ακολουθήσει το ιρλανδικό μοντέλο με μείωση των μισθών», ενώ υποστήριξε πως «όλα τα επιδόματα χλωρά- ξερά θα μπουν στο ίδιο σκαμνί». Για «φοροεπιδρομή εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων, όταν οι συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων έχουν μείνει στο απυρόβλητο» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος και την ίδια στιγμή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Σπύρος Χαλβατζής τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την αγοραπωλησία της εταιρείας Γερμανός που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «έτσι θα λάμψει η αλήθεια ώστε να κονιορτοποιηθούν οι συκοφαντίες ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ». Ο Βασίλης Μουλόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, είπε το κόμμα του αρνείται να γίνει συνεργός στην προσπάθεια της κυβέρνησης η οποία από κοινού με τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ δημιουργεί προϋποθέσεις τρόμου για τους εργαζομένους στο Ασφαλιστικό, ενώ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης κατήγγειλε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. λέγοντας: «Πώς να τους έχουμε εμπιστοσύνη όταν δεν μπορεί να κάνουν κουμάντο ούτε στα του οίκου τους, αφού έχουν ενεχυριάσει την κρατική επιχορήγηση 150 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2016». Κατά των διεθνών οίκων.

Κατά τη συζήτηση ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος υποστήριξε ότι «για να βγούμε από την κρίση χρειάζεται ανατρεπτική και αναπτυξιακή προσέγγιση», άφησε αιχμές κατά των διεθνών οίκων αξιολόγησης λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να υποβαθμίζουν την Ελλάδα αυτοί που με άϋλα παιγνίδια διέλυσαν τις οικονομίες και έδειξαν ανοχή στην προηγούμενη κυβέρνηση που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Ακόμη δήλωσε πως «ξοδέψαμε περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ για τη διαφήμιση και αφήσαμε έκθετη τη χώρα στις βουλές κάθε κακόβουλου ξένου δημοσιογράφου», ενώ χαρακτήρισε την περίπτωση της Λυρικής Σκηνής «ως επιτομή της ασυδοσίας».

Τα χρέη των νοσοκομείων.

Από την πλευρά της η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υποστήριξε ότι τα διαπιστωμένα χρέη των νοσοκομείων που εγγράφονται στον φετινό προϋπολογισμό αλλά θα εξοφληθούν το επόμενο έτος ανέρχονται στα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έκανε γνωστό ότι οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, πως θα υπολογίζεται η προϋπηρεσία και ότι η συνολική αύξηση για την Παιδεία θα είναι 1,135 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας στην παρέμβασή του παρατήρησε δηκτικά πως «η κυβέρνηση εάν έδειχνε την ίδια κινητικότητα όπως κάνει με το να ζητά τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών της Βουλής θα έκανε καλύτερο στη χώρα και στους πολίτες», ενώ ο πρώην υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος σχολίασε γιατί «δεν τιμωρούνται οι εκάστοτε υπουργοί Οικονομίας που με τα ψέματά τους- όπως είπε- χρεοκόπησαν τη χώρα».

Μετωπική κυβέρνησης- φαρμακοβιομηχανίας και γιατρών.

ΜΕΤΩΠΙΚΗ κυβέρνησης- φαρμακοβιομηχανίας και γιατρών χθες στη Βουλή, καθώς, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, «ο ΣΕΒ στον κλάδο του φαρμάκου δεν κατάλαβε την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και δεν θέλει να συνεργαστεί».

Τα βέλη Λοβέρδου, ο οποίος σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους είπε για άλλη μια φορά ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας βρίσκεται ήδη υπό κατάρρευση, εισέπραξαν και οι γιατροί: «Όχι όλοι, αλλά ορισμένοι συνάδελφοί σας δείχνουν απροθυμία να συνεργαστούν, οι μεσολαβητές δεν αφήνουν», είπε ο κ. Λοβέρδος απευθυνόμενος προς τους γιατρούς- βουλευτές και προειδοποίησε ότι «αν στο πρώτο τρίμηνο του 2010 η χώρα δεν πάει στις αλλαγές που έχει ανάγκη, τα μέτρα θα είναι βίαια. Εμείς, μαζί με τη συνάδελφό μου Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προχωρούμε σε αλλαγές και μαζέματα χωρίς να να περιοριστούν το φάρμακο και οι υπηρεσίες του ασφαλισμένου. Όμως πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι όσοι έλεγαν ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει το 2009- 2010 δικαιώθηκαν πλήρως, ενώ όσοι έλεγαν ότι θα καταρρεύσει το 2020 έλεγαν ψέματα».

Ο κ. Λοβέρδος υπενθύμισε ότι φέτος χρειάστηκαν 2,47 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα για να πληρωθούν συντάξεις και δώρο, ότι τον Ιούνιο θα χρειαστούν 3,8 δισ. ευρώ και το 2011 άλλα 5 δισ. ευρώ. «Ακόμα κι αν υπερβούμε την κρίση, ακόμα κι αν μπούμε σε φάση ανάπτυξης, τα χρήματα δεν θα πηγαίνουν ούτε στην Παιδεία ούτε στην Υγεία ούτε στις υποδομές, αλλά στη μαύρη τρύπα του Ασφαλιστικού», τόνισε. Και παρατήρησε πως «είμαστε ήδη σε σκληρή επιτήρηση, αφού από την Ε.Ε. μας ρωτούν π.χ. “αφού χρειάζεστε ένα δισ. ευρώ για να πληρώσετε συντάξεις και στον προϋπόλογισμό εγγράφονται 500 εκατ. ευρώ και είναι βέβαιο ότι θα σας δώσουν τα άλλα 500, πώς θα μειώσετε το έλλειμμα;”».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι το Ασφαλιστικό είναι πολιτικό πρόβλημα. «Δεν θα κρυφτούμε πίσω από τους επιστήμονες», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s