ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί

Εθνική άμυνα και οικονομία.


Του Θανου Π. Ντοκου*

Σε αυτή την πολύ δύσκολη ώρα για την ελληνική οικονομία και για τη χώρα γενικότερα, η μείωση των δαπανών σε κάθε τομέα αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί υψηλές αμυντικές δαπάνες για λόγους, σε μεγάλο βαθμό, πέραν της θέλησής της και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει σε σημαντικό βαθμό στο ορατό μέλλον. Ωστόσο, στον χώρο της εθνικής άμυνας είναι σαφές ότι υπάρχουν περιθώρια ορθολογικότερης χρήσης ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων, με βασική επιδίωξη την αξιοποίησή τους για την αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ε. Δ. και παράλληλο όφελος μια σχετική, αν και όχι θεαματική μείωση των δαπανών.

Οσον αφορά προτάσεις αμοιβαίας μείωσης των αμυντικών δαπανών με την Τουρκία, ως ιδέα είναι εξαιρετικά ελκυστική. Ωστόσο, η επαλήθευση θα ήταν εξαιρετικά δυσχερής, αφού οι αμυντικές δαπάνες θα μπορούσαν να καλυφθούν κάτω από άλλα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού (ακόμη και αν υπάρχει κάποια επίβλεψη από την Ε. Ε. και το ΔΝΤ), ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει η ύπαρξη μιας ευμεγέθους πολεμικής βιομηχανίας στην Τουρκία που θα παράγει προϊόντα που δεν καταμετρούνται με την ίδια ευκολία όπως αυτά που αγοράζονται από ξένους προμηθευτές.

Αν και η ελληνική αμυντική πολιτική χρήζει αναθεώρησης γενικότερα, παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένες ιδέες με βραχυ-μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα (που πάντως θα έπρεπε να υλοποιηθούν ανεξαρτήτως οικονομικής κρίσης):

(1) Ορθολογική ιεράρχηση εξοπλιστικών προγραμμάτων με βάση αυστηρή αξιολόγηση αναγκών.

(2) Υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων σχετικά με το κλείσιμο στρατοπέδων και κέντρων εκπαίδευσης, κυρίως στη νότια και κεντρική Ελλάδα.

(3) Στον Στρατό Ξηράς, κατάργηση Α΄ και Γ΄ Σωμάτων Στρατού, καθώς και της Στρατιάς.

(4) Αμεση μείωση του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών κατά 30%, με τελικό στόχο το 50%.

(5) Προσπάθεια διατήρησης αξιωματικών εντός στρατεύματος για περισσότερα χρόνια. Εξάλλου, πρέπει να βρεθεί λύση στο σχεδόν κωμικό «σύστημα» προσφυγής αποστρατευόμενων ή μη προαχθέντων αξιωματικών στα διοικητικά δικαστήρια και η απονομή βαθμών ελέω δικαστικών αποφάσεων.

(6) Ενοποίηση υπηρεσιών στη λογική του εξορθολογισμού, αλλά και της διακλαδικότητας.

(7) Μείωση των αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων κατά 20-30%, για να εξοικονομηθεί προσωπικό και πόροι και να είναι πραγματικά αξιόμαχα όσα παραμείνουν σε ενεργό υπηρεσία.

(8) Απλοποίηση του ευρύτερου διοικητικού μηχανισμού (κατάργηση επικαλυπτόμενων υπηρεσιών μεταξύ Γενικών Επιτελείων, Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και λοιπών φορέων) και αξιοποίησης της πληροφορικής με στόχο να μειωθεί το προσωπικό των εν Αθήναις στρατιωτικών υπηρεσιών κατά τουλάχιστον 30%.

(9) Μείωση αριθμού Ακολούθων Αμυνας με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

(10) Μείωση αριθμού εισαχθέντων στις παραγωγικές σχολές με βάση τη σημερινή και σχεδιαζόμενη δομή δυνάμεων και οροφή προσωπικού.

(11) Συρρίκνωση Δευτέρων Γραφείων Γενικών Επιτελείων και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο ΓΕΕΘΑ (πλην ζητημάτων ασφαλείας μονάδων).

Θα μπορούσε, τέλος, να εξεταστεί η ετοιμασία και παρουσίαση στους εταίρους μας ενός «έξυπνου» φακέλου για την ελληνική συνεισφορά στην κοινή ευρωπαϊκή ασφάλεια και να συζητηθούν με τη Γαλλία και τη Γερμανία οι συνέπειες ενός πλήρους παγώματος των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

* Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

kathimerini.gr / Το είδαμε στο http://infognomonpolitics.blogspot.com

12 thoughts on “Εθνική άμυνα και οικονομία.

 1. DEN ΦΤΑΝΕΙ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ, ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ. ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ… ΚΥΡΙΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ,, ΚΟΙΤΑΧΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΤΑΧΘΕΙΤΕ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ..

  ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ.. ΟΧΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. ΑΝ Π-ΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΚΤΕΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΤΞΗ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ.

 2. ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΕΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΩΜΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΟΕΙΤΕ… ΑΦΗΣΤΕ ΚΥΡΙΕ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΕ, ΑΦΗΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ… ΞΕΡΕΤΕ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ… ΑΙΝΤΕ… ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

 3. ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕΒΑΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ Η ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΟΝ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΖΕΑΣ ΣΤΟ 1/3 ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 100 ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΧΙΚΩΝ ΜΕ ΠΙΣΙΝΑ ΚΑΙ ΕΛΗΚΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 1/3 ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΕΚΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΟ ΜΙΣΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ.ΤΩΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΩΣ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤ ΕΚΛΟΓΗΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΡΕΞΕΙ ΧΙΟΝΙΣΕΙ ΑΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΙ.ΤΩΡΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ . ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΤΕ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΙΜΟΥΖΙΝΕΣ ΟΙ ΣΕΛΕΜΠΡΙΤΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΑ ΠΑΠΑΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΕΟΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΡΒΥΛΑ ΝΑ ΦΟΡΟΥΝΑΙ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ΣΑΝ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ.ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΣΕΛΕΜΠΡΙΤΙ

 4. Να προσθέσω και γω την υπογραφή μου στα όσα γραφει ανωτέρω ο φίλος Πούτιν.Ετσι ακριβώς είναι. Δημήτρης.

 5. KYRIOI ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΜΗΝΥΕΤΑΙ. ΑΙΝΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΑΝ…
  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΚΥΡΙΟΙ CELEBRITY ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΡΘΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ! ΘΑ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙΤΕ!!

 6. ΑΝΑΜΑΣΗΣΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ. ΣΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ..
  ΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΚΡΥΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ…

 7. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΜΒΑΘΥΝΟΥΝ , ΔΕΝ ΤΟ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ,ΣΑΣ ΛΕΩ ΟΤΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΑΠΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΣΑΓΚΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ.. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΤΙ ΑΣΣΥΜΕΤΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ.. ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΥΝΑΜΕΙΣ… ΑΣ…ΑΣ.. ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΩ…

 8. ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΥΡΙΟΙ CWELEBRITIES ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ.. C2X ΜΑΣ ΓΙΝΑΝΕ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ… ΑΙΝΤΕ.. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΖΟΥΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ.. ΟΜΩΣ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ!!!!

 9. ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΓΟΥΜΕ ΕΝΩΡΙΤΕΡΑ (ΑΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ Η ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΑΣ) ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΙΛΑΤΕ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΣΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΠΟΥ ΤΟΛΜΑΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΠΙΝΕΖΑ».ΚΤΡΑΤΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ ΚΥΡΙΟΙ «ΑΠΟ ΤΖΑΚΙΑ»

 10. ΑΝ ΕΠΙΔΙΩΚΑΤΕ ΝΑ ΜΕ ΕΝΟΧΛΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΘΡΑ, ΝΑΙ ΣΑΣ ΛΕΩ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ…

  ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΛΛΑΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΡΑΤΟΣ «ΑΝΑΔΕΛΦΟΝ», ΚΡΑΤΟΣ ΑΔΕΛΦΙΣΤΙΚΟ. \\ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΒΕΒΑΙΩΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ…

 11. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ.. ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ, ΟΧΙ , ΟΧΙ , ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΛΕΕΙ. ΓΙΝΑΤΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΟΛΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ.

 12. Αγαπητέ Γιάννη,επιδίωξη μας δεν είναι να ενοχλούμε αλλά να ενημερώνουμε εστω και με απόψεις με τις οποίες δεν συμφωνούμε απαραιτητα.Η γνώση είναι δύναμη. Δημήτρης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s