ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διευκρινίσεις από το Πατριαρχείο για τη «σταύρωση»


Με μία ανακοίνωση προς τα τουρκικά ΜΜΕ, το Φανάρι προσφέρει διευκρινίσεις για όσα είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, σχετικά με τα προβλήματα της ελληνικής ομογένειας. Με την ανακοίνωση επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με την τουρκική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι και ο Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφραστεί με σκληρή γλώσσα για τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει στο έργο του. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει ότι ο κ. Βαρθολομαίος, «ως πνευματικός ηγέτης που έχει καθήκον να εκφράζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο, εξέφρασε τα προβλήματα με τον παραδοσιακά ρεαλιστικό και ταυτόχρονα προσεκτικό τρόπο του». Προσθέτει όμως ότι ο όρος «σταύρωση» που χρησιμοποίησε δεν αφορούσε σε πιέσεις που προέρχονται από την κυβέρνησή μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Εξάλλου και ο πρωθυπουργός μας, ο οποίος ασχολείται ειλικρινά με τα προβλήματα της κοινότητάς μας, έχει εκφράσει ορισμένες φορές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην πορεία προς το κράτος Δικαίου, χρησιμοποιώντας όχι εκφράσεις δυτικών γλωσσών, όπως η σταύρωση, αλλά εκφράσεις της τουρκικής γλώσσας, όπως το σάβανο. Τα κυβερνητικά στελέχη αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες κατά τις ειλικρινείς και καλοπροαίρετες πρωτοβουλίες τους με στόχο το δημοκρατικό κράτος Δικαίου, τις οποίες υποστηρίζει ο λαός μας», διευκρινίζει το Πατριαρχείο και καταλήγει:

«Ο Πατριάρχης προσεύχεται πάντα για την ευημερία της χώρας μας και τις προσπάθειες και επιτυχίες της κυβέρνησης στην πορεία προς το κράτος Δικαίου. Η δημοσιοποίηση των δυσκολιών που υπάρχουν, δίχως αυτές να αποκρύπτονται, είναι αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης προς το δημοκρατικό κοινωνικό σύστημα. Όλοι οι σώφρονες και καλοπροαίρετοι άνθρωποι δέχονται ότι σε μία ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία, για την εξάλειψη των δυσκολιών αυτών, δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τη δημοσιοποίησή τους».                 πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s