ΙΣΤΟΡΙΚΑ

22 Δεκεμβρίου του 1940: 3η Μεραρχία Πεζικού μετά από σκληρό αγώνα απελευθερώνει την Χειμάρρα.


 

Πού βρισκόντουσαν οι Αλβανοί άραγε ;
Χωρίς να έχουν συμπληρωθεί δυό μήνες από την έναρξη του πολέμου και τρείς μέρες πριν τα Χριστούγεννα, στις 22 Δεκεμβρίου του 1940, η 3η Μεραρχία Πεζικού, προελαύνει και μετά από σκληρό αγώνα απελευθερώνει την Χειμάρρα. Ο Ελληνικός Στρατός γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό, οι ελληνικές σημαίες βγαίνουν από τα κρυμμένα σεντούκια και γεμίζουν τα μπαλκόνια και τα μαγαζιά της ηρωικής πόλης του Σπυρομήλιου που ποτέ δεν προσκύνησε.

Για άλλη μιά φορά η Χειμάρρα θα ελευθερωθεί αλλά η μητέρα Πατρίδα -ελέω και των συμμάχων- δεν κατάφερε να ολοκληρώσει μετά τον πόλεμο την πράξη αυτή και να λυτρώσει τη Χειμάρρα και ολόκληρη την Βόρειο Ήπειρο που μετά τον πόλεμο θα πέσει σε μιά από τις χειρότερες σκλαβιές που γνώρισε ο σύγχρονος ελληνισμός.

 www.stoxos.gr

4 thoughts on “22 Δεκεμβρίου του 1940: 3η Μεραρχία Πεζικού μετά από σκληρό αγώνα απελευθερώνει την Χειμάρρα.

  1. Η αναφορά με συγκίνησε. Στη Χειμάρρα μπήκε και ο πατέρας μου τότε λοχίας ιππικού .Μεγάλωσα με τις διηγήσεις του για τον πόλεμο, κυρίαρχο σημείο των οποίων ήταν η είσοδος του ελληνικού στρατού στη Χειμάρρα . Με συγκίνηση επαναλάμβανε την απορία του «πού βρέθηκαν τόσες ελληνικές σημαίες;» Πέρασαν τα χρόνια κι όταν άνοιξαν τα σύνορα ήθελε να επισκεφθούμε την πόλη. Τότε ήταν ανέφικτη μια τέτοια πράξη. Πέθανε με τον καημό αυτόν.Δημήτρη σ’ ευχαριστώ και συμφωνώ.

  2. Νασαι καλά αγαπητέ Γιώργο και χρόνια πολλά.Είμαι μεγάλος κι’εγω στην ηλικία και τα θυμάμαι αυτά τα γεγονότα.Ημουνα τότε σε ενα χωριό της Σπάρτης,10 χρονών παιδί,και όταν ελευθερώνετο καθε πόλις,Κορυτσά ,Χειμάρα κλπ,Χτυπούσαν χαρμόσινα οι καμπάνες..Ακόμα δακρύζω κάθε φορά που τα θυμάμαι.Μετά ήλθανε πολύ δύσκολα χρόνια,αλλά ηρωικά.Δημήτρης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s