OIKONOMIA

Yπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2010


Με 160 ψήφους υπέρ και 139 κατά, σε σύνολο 299 ψηφισάντων, υπερψηφίστηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2010.

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού ολοκληρώθηκε νωρίτερα με οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και του πρωθυπουργού.

Το έλλειμμα ξέφυγε μεν κατά το 2009, «αλλά δεν θα ξεπερνά το 9,7% του ΑΕΠ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το ανέβασε στο 12,7% με «λογιστικές αλχημείες» με σκοπό να χτυπήσει τη ΝΔ.

«Έχει ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που της ξέφυγε το έλλειμμα; Αναμφίβολα έχει. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι δεν τα πήγε χειρότερα ούτε καλύτερα απ’ ότι ο μέσος όρος των κυβερνήσεων της ευρωζώνης» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς [Βλέπε άρθρο] .

Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ΝΔ «δεν μπορεί να ζητά να κάνουμε αλχημείες για να καλύψουμε ευθύνες της τής προηγούμενης περιόδου».

«Επιτέλους ζητάμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες που έχουν για τη διαχείριση του κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ πως «πήγε την Ελλάδα πίσω» και πως «εγκατέλειψε το σκάφος όχι επειδή το ήθελε αλλά επειδή βρέθηκε μπροστά στον ύφαλο της αλλαγής πορείας που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Το μεγαλύτερο έλλειμμά μας είναι έλλειμμα αξιοπιστίας και το μεγαλύτερο χρέος μας να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, την εμπιστοσύνη του πολίτη αλλά και των εταίρων μας. Αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο του προϋπολογισμού που καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε».

«Το πρώτο βήμα της αξιοπιστίας και της ελπίδας είναι ο προϋπολογισμός», υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός [Βλέπε άρθρο] .

Αλ. Παπαρήγα: Παραπλάνηση για την προώθηση αντιλαϊκών μέτρων

Βολές κατά της κυβέρνησης για παραπλάνηση του λαού με σκοπό την προώθηση αντιλαϊκών μέτρων εξαπέλυσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την ομιλία της Βουλή επί του προϋπολογισμού του 2010.

Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι αποδίδει την κρίση στη διαφθορά και την αδιαφάνεια, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού τα χρέη και τα ελλείμματα έχουν αυξηθεί σε πολλές χώρες, ανεξάρτητα από το αν ήταν ηθικό το κράτος ή όχι.

«Υπάρχει διαφθορά κι εμείς θέλουμε να χτυπηθεί, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι αιτία της κρίσης είναι η διαφθορά και η αδιαφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά η γγ του ΚΚΕ [Βλέπε άρθρο] .

Έμφαση Καρατζαφέρη στους μετανάστες

Στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους μετανάστες εστίασε κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του προϋπολογισμού ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ζητώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ψήφο και την ιθαγένεια των μεταναστών.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για «πολιτική μπαμπεσιά», καθώς, όπως υποστήριξε, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε αναφέρει προεκλογικά τις πολιτικές του αυτές για τους μετανάστες.

Κάλεσε δε τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να αλλάξει τη θέση του στο ζήτημα των μεταναστών [Βλέπε άρθρο] .

Βολές Αλ. Τσίπρας για κοινωνική οπισθοδρόμηση

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων το επέκρινε για την πρόθεσή του να περικόψει επιδόματα του δημοσίου, καθώς και για τις εξαγγελθείσες αποκρατικοποιήσεις, καταλογίζοντάς του ανακολουθία σε σχέση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

«Η πολιτική που ακολουθείτε δεν οδηγεί σε ανάκαμψη, οδηγεί σε κοινωνική οπισθοδρόμηση» τόνισε.

Υποστηρίζοντας ακόμη πως η πραγματική συζήτηση για τον προϋπολογισμό έγινε με τους εκπροσώπους των αγορών και δεν γίνεται στη Βουλή σημείωσε, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό: «Στο Λονδίνο, είπατε, κύριε υπουργέ, ότι θα κάνετε άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ περικοπές για να τους φτιάξετε το κέφι. Δεσμευτήκατε να περικόψετε δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες. Τάξατε μείωση των μισθών της τάξης του 4%. Ακούσαμε και τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες να λέει ότι, αν χρειαστεί, θα κόψει τους μισθούς στο μισό. Αν το πιστεύετε να το επαναλάβετε, αλλιώς πείτε «mea culpa»».

Αφού εξέφρασε την εκτίμηση πως ο προϋπολογισμός δεν θα εφαρμοστεί, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τον καταψηφίζει γιατί πιστεύει «σε ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης» καθώς και διότι «μας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που περιγράφει ο προϋπολογισμός αυτός».

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα, οπότε, μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφισή του [Βλέπε άρθρο] .

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν υπάρχει περιθώριο για αποκλίσεις

Ο προϋπολογισμός του 2010 αποτελεί το μεγάλο ορόσημο του νέου κύκλου και της νέας πορείας που άνοιξε μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του προϋπολογισμού.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για μια μεγάλη εθνική προσπάθεια και για ξεκίνημα του νοικοκυρέματος του κράτους.

Τόνισε δε πως δεν υπάρχει περιθώριο για αποκλίσεις, σημειώνοντας πωςη μόνη απόκλιση που μπορεί να επιτραπεί είναι η ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ελλείματος.

Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ και τον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά, καταλογίζοντάς της την ευθύνη για την πορεία των δημόσιων οικονομικών.

Απαντώντας δε στα περί δύο σχολών σκέψεων στο ΠΑΣΟΚ που ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μιλάει με μία φωνή είναι η φωνή του προέδρου της του Γιώργου Παπανδρέου» [Βλέπε άρθρο] .

Λ. Κατσέλη: Το στοίχημα είναι εθνικό

Στην ομιλία της, η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας τόνισε μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρία ή αδράνεια, καθώς, όπως ανέφερε, το στοίχημα στην οικονομία δεν είναι κυβερνητικό, αλλά εθνικό. Μάλιστα, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου, σημείωσε πως σε περίπτωση αποτυχίας, «τα παιδιά μας σε 5-10 χρόνια, δεν θα βρίσκουν δουλειές».

Ανέφερε ακόμη πως η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη είναι συμπληρωματικές πολιτικές: «Κερδίζοντας το στοίχημα της ανάπτυξης θα κερδηθεί και το στοίχημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης».   πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s