Κύπρος

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ – ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΦΕΝ – ΚΥΠΡΙΑΚΟ


 Σκανδαλώδες ψέμα συνιστούν τα όσα λέγονται περί υπογραφής δήθεν ενδιάμεσης συμφωνίας και περί δήθεν έτοιμου σχεδίου λύσης τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προσθέτοντας πως ο στόχος της εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό είναι η επίτευξη περισσότερων συγκλίσεων στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεμάτων.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 36ου Συνεδρίου

της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στην ημερήσια διάταξη των εντατικών συνομιλιών του με τον Τ/κ ηγέτη είναι επίσης το περιουσιακό και ότι «προσδοκούμε στην υλοποίηση του στόχου των εντατικών διαπραγματεύσεων, κάτι για το οποίο χρειάζεται και οι δύο κοινότητες να είναι συνεπείς στη βάση λύσης που έχουμε συναποφασίσει».

Στη συνέχεια αφού επανέλαβε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε με συνέπεια να καταθέτουμε θέσεις για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», είπε πως «ευελπιστούμε ότι και η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα κάνει το ίδιο», σημειώνοντας ότι «μόνο έτσι θα πετύχουμε περισσότερες συγκλίσεις και θα ανοίξουμε το δρόμο για επίτευξη προόδου που θα οδηγήσει σε λύση του προβλήματος».

Διαβεβαίωσε δε ότι «θα συνεχίσουμε την τιτάνια προσπάθεια που έχουμε αρχίσει, για την επίτευξη λύσης το συντομότερο, με αποφασιστικότητα, με συνέπεια σε αρχές και την επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού, για μια λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, την οικονομία και τους θεσμούς, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού –Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισημαίνοντας ότι για την Κυβέρνηση του η παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες, ανέφερε ότι «επενδύουμε αρκετούς πόρους και τεράστιο ενδιαφέρον στον εκσυγχρονισμό των Αναλυτικών Προγραμμάτων που βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης».

Λέγοντας ότι για τον εκσυγχρονισμό των Αναλυτικών Προγραμμάτων εργάζονται περισσότεροι από 50 Πανεπιστημιακοί και 300 εκπαιδευτικοί, αναφέρθηκε στο σημαντικό μέτρο παραχώρησης χορηγίας, για δεύτερη συνεχή χρονιά και παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, σε όλους τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου για την αγορά φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι επιταχύνονται οι ρυθμοί υλοποίησης της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης και επιτυχίας σε όλους τους νέους και θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των παιδιών της ευρωπαϊκής Κύπρου στον 21ο αιώνα.

Παραθέτοντας τις ενέργειες που έγιναν προς την κατεύθυνση αυτή, είπε ότι διπλασιάστηκε ο αριθμός των προαιρετικών ολοήμερων Νηπιαγωγείων και αναβαθμίστηκε η υλικοτεχνική υποδομή των υφιστάμενων Ενιαίων Ολοήμερων Σχολείων, δημιουργήθηκε το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης. Επεκτάθηκαν οι Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, για πρώτη φορά διαμορφώθηκε ολοκληρωμένη πολιτική για την ένταξη των αλλόγλωσσων μαθητών και εφαρμόζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς στα σχολεία, το οποίο βασίζεται σε εισηγήσεις Επιστημονικής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μέσα από την επέκταση των δημόσιων πανεπιστημίων, «στοχεύουμε η Κύπρος να αποκτήσει αυτοδυναμία σε πανεπιστημιακά προγράμματα πρώτου κύκλου, για να μπορεί ο κάθε νέος και νέα να σπουδάζουν στον τόπο τους».

Πρόσθεσε πως την υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου στόχου εξυπηρετούν η απόφαση για ίδρυση Ιατρικής Σχολής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η κατάθεση πρότασης από το ΤΕΠΑΚ για ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών και Δραματικής Σχολής.

Συνεχίζοντας αφού ανέφερε πως έχει ετοιμαστεί πρόταση για ενοποίηση της νομοθεσίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχει προωθηθεί νομοσχέδιο στη Βουλή για τον έλεγχο των διδάκτρων στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και την έναρξη διαλόγου με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για μετεξέλιξή τους σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σημείωσε την υλοποίηση από μέρους της κυβέρνησης της δέσμευσης για επέκταση της κρατικής φοιτητικής μέριμνας με την έγκριση πακέτου στοχευμένων μέτρων, συνολικού ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, για στήριξη εκείνων των φοιτητών και των οικογενειών τους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s