ΕΛΛΑΔΑ

Αισιοδοξία Γ. Παπανδρέου για το ΠΣΑ (απαντήσεις εφ’ολης της ύλης)


Αισιόδοξος για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης (ΠΣΑ), το οποίο θα υποβάλει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι δεν φοβάται απόρριψή του.

Πρόσθεσε δε ότι το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα είναι διαφορετικό από εκείνο των άλλων χωρών και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κυβέρνηση θα πετύχει στην προσπάθειά της.

Στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με δημοσιογράφους ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει η στρατηγική για την οικονομία και θα προχωρήσουμε με βάση όσα έχουμε ανακοινώσει.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας οφείλεται κυρίως στην κατασπατάληση των πόρων, οι οποίοι δεν κατευθύνθηκαν προς την ανάπτυξη, αλλά σε προγράμματα, όπως τα stage, και στη διαφθορά.

Αναφερόμενος στις τράπεζες τόνισε ότι, παρότι έχουν χρηματοδοτηθεί, δεν διοχέτευσαν τα χρήματα στην πραγματική οικονομία, αλλά προτίμησαν να κλείσουν κάποιες δικές τους τρύπες και να χρηματοδοτήσουν πολύ συγκεκριμένες εταιρείες.

Τόνισε ακόμη ότι ο πληθωρισμός δεν είναι πρόβλημα για την Ελλάδα, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ απάντησε ότι δεν του έχει γίνει καμία τέτοια εισήγηση από το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν τη διεξαγωγή μιας απογραφής, από κοινού με τη ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι θα σκεφτόταν μια τέτοια πρόταση, ενώ χαρακτήρισε συμπαθητική την αντιπαράθεση με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Τέλη κυκλοφορίας

Σε ό,τι αφορά το ύψος των τελών κυκλοφορίας έδειξε να αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα και ανέφερε ότι σύμφωνα με όσα πληροφορήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται αλλαγές για τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους.

Τοποθέτηση γενικών γραμματέων

Κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση στην τοποθέτηση γενικών γραμματέων στα υπουργεία ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι προτιμοτερο να περιμένουμε ακόμα κι έναν χρόνο για να γίνουν κάποιες αλλαγές στη χώρα, οι οποίες δεν έχουν γίνει τα τελευταία 200 χρόνια.

Σχετικά με την διγλωσσία που καταλογίζεται στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο ίδιος θέλει τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων, ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως όταν λαμβάνεται μία απόφαση αυτή είναι που ισχύει.

Επέρριψε δε εμμέσως κάποιες ευθύνες και στον Τύπο για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι εάν κάποιος μιλήσει με τρεις υπαλλήλους ενός υπουργείου και στη συνέχεια γράψει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να κάνει αυτά, τότε δεν θα υπάρχει απλώς διγλωσσία αλλά πολυγλωσσία. Πρέπει, πρόσθεσε, να εποενοχοποιηθούν οι συζητήσεις.

Τόνισε ακόμη ότι από αξιολόγηση θα περνούν όλοι, ακόμη και οι υπουργοί.

Αλλαγή του εκλογικού νόμου

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο και τις διαφωνίες που διατυπώνονται, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι προθυμος να συζητήσει κάθε πλευρά του θέματος και ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν με το νέο εκλογικό νόμο και τον «Καπποδίστρια 2».

Ερωτηθείς για τις διαφωνίες του νέου αρχηγού της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο, απάντησε ότι η εντύπωσή του είναι πως ο κ. Σαμαράς δεν είπε ακριβώς όχι στον εκλογικό νόμο, αλλά σκέπτεται μια παραλλαγή του συστήματος.

Αυτό που έχει σημασία, πάντως, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι όλοι συμφωνούν πως το σημερινό σύστημα πάσχει και παράγει μαύρο πολιτικό χρήμα.

Σε ερώτηση για το αν τα μικρά κόμματα θα είναι τα χαμένα αν ισχύσει το γερμανικό μοντέλο, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι αυτό δεν είναι σωστό και οτι αν τα μικρά κόμματα χάσουν κάποιες έδρες στις μονοεδρικές, θα τις κερδίσουν – και ίσως και περισσότερες- στις περιφέρειες.

Μετανάστες

Για το θέμα των μεταναστών, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο των Εσωτερικών.

Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει αν έτσι αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα απάντησε ότι το εκλογικό σώμα δεν αλλοιώνεται, απλά αλλάζει, και ότι, σε κάθε περίπτωση, όλα τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα, επί ίσοις όροις, να διεκδικήσουν την ψήφο όλων των Ελλήνων.

Βατοπέδι

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της ΝΔ στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν γνώριζε το θέμα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ότι η ΝΔ πρέπει να αποφασίσει εάν υιοθετεί όσα συνέβησαν στο παρελθόν και από ό,τι δείχνει μέχρι στιγμής τα υιοθετεί.

Λέει ότι κάνει αυτοκριτική, αλλά στην ουσία δεν το κάνει. Η ΝΔ πρέπει να βρει την ταυτότητά της και να αλλάξει πολλά πράγματα, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s