ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Γεώργιου Καραμαλίκη στο Ισραήλ


Η Ισραηλινή πηγή πλροφοριών debkafile σε δημοσίευμα της αναφέρει σχετικά με την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Γεώργιου Καραμαλίκη οτι οι στρατηγικοί και στρατιωτικοί δεσμοί ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ εμβαθύνονται αντιστρόφως ανάλογα με tην αποξένωση της Τουρκίας από το Ισραήλ και την αυξανόμενη εγγύτητά της προς το Ιράν και τη Συρία.

Τονίζει ότι ο Αντιαύαρχος Γ.Καραμαλίκης επισκέφτηκε κρυφά το Ισραήλ, έγινε δε δεκτός με μεγαλη επισημότητα σπάνια για ξένο στρατιωτικό επισκέπτη. Ξεναγήθηκε απο τον Ισραηλινό ομόλογο του ναύαρχο Eli Marum σε μια ασυνήθιστη περιήγηση γύρω απο το ναυτικό στρατηγείο στο λιμάνι Χάιφα σε σημαντικά πλοία του Ισραηλινού ναυτκού, το υποβρύχιο INS Dolphin Τύπος 800 και την κορβέττα INS Eilat κλάσης Sa’ar 5 ο ποίος και τον ενημέρωσε σχετικά με τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Ισραηλινού Ναυτικού.

H είδηση αυτή αναδημοσιεύτηκε και στον Τουρκικό τύπο σε άρθρο της Χουρριέτ

Το υποβρύχιο INS Dolphin Τύπος 800 κατατάσσεται ως το σημαντικότερο όπλο αποτροπής του Ισραήλ και πιστεύεται από δυτικούς στρατιωτικούς εμπειρογνωμόμονες ότι μεταφέρει πυρηνικούςν πυραύλους.

Η Κορβέττα Eilat ήταν μέρος της συνοδείας του ισραηλινού υποβρύχιου όταν αυτή πέρασε από τη διώρυγα του Σουέζ τον περασμένο Ιούνιο, ξεκινώντας από τη Μεσόγειο και με κατεύθυνση προς την Ερυθρά Θάλασσα και πίσω.

Αυτή η επίδειξη επικεντρώθηκε στα σκάφη που το Ισραήλ διαθέτει και τα οποία τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δείξει την ισχύ τους και την δυνατότητα τους να καλύψουν περιοχές που φτάνουν μέχρι τις ακτές του Ιράν, τον Περσικό Κόλπο και την Αραβική Θάλασσα.

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και η Ελλάδα δεν είναι νέα. Τον Ιούνιο του 2008, η πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό των δύο χωρών διεξήγαγαν κοινές ασκήσεις στη διάρκεια των οποίων 100 ισραηλινά μαχητικά-βομβαρδιστικά πέταξαν πρός τον ελληνικό εναέριο χώρο και επέστρεψαν σε μια απόσταση περίπου ίση με εκείνη μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν. Η άσκηση είχε σκοπό να δείξει στην Τεχεράνη την ικανότητα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας η οποία μπορεί να καλύψει την απόσταση έως τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και πίσω. Σύμφωνα με τις δυτικές στρατιωτικές πηγές, τα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ ασκήθηκαν στην πράξη κατά των ρωσικής κατασκευής S-300 αντιπυραυλικών συστοιχίεων που διαθέτει ο ελληνικός στρατός.πηγη

One thought on “Επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Γεώργιου Καραμαλίκη στο Ισραήλ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s