ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Με αμείωτη ένταση οι τουρκικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο Αιγαίο


 

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι τουρκικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Σήμερα δυο σχηματισμοί από 16 αεροσκάφη και ένα σε ανεξάρτητη περίπτωση προχώρησαν σε τρεις περιπτώσεις σε παράβαση των κανόνων FIR Αθηνών αλλά και σε τέσσερις παραβιάσεις του ΕΕΧ.

Τα μισά, από τα 16 αεροσκάφη, ως είθισται, ήταν οπλισμένα και η δραστηριότητα επικεντρώθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Η εμμονή της τουρκικής Αεροπορίας κατά τρόπο συστηματικό να προχωρά σε παραβάσεις και παραβιάσεις σίγουρα δεν αποτελεί ένδειξη καλής γειτονίας παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Άγκυρας.

Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα είχαμε παραβιάσεις την ημέρα των Χριστουγέννων για πρώτη φορά από το 1997, με την τουρκική πλευρά να αθετεί το Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Παπούλια-Γιλμάζ που είχε υπογραφεί το 1988 και σύμφωνα με το οποίο κατά τη διάρκεια μεγάλων γιορτών των δύο χωρών, οι οποίες θα δηλώνονται από κάθε πλευρά, δεν θα γίνονται ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο η Τουρκία για πρώτη φορά μετά το 1997 παραβίασε αυτή την συμφωνία.

Εάν στο ανωτέρω περιστατικό προσθέσουμε την αναχαίτιση C-130 της ΠΑ από τουρκικό ραντάρ αεράμυνας (12:38 το μεσημέρι της 28/12) όπου μέσω δύο επαναλαμβανόμενων κλήσεων το καλούσε να απομακρυνθεί από τον τουρκικό εναέριο Χώρο (!) –τι και αν τα αεροσκάφος βρισκόταν στον αέρα μόλις τρία λεπτά έχοντας απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Ρόδου στις 12:35- την παρενόχληση από τουρκικό ελικόπτερο σκάφους του ΛΣ αλλά και την τριπλή υπέρπτηση στις 23/12 όταν τέσσερα τουρκικά μαχητικά κρούσης F-4E Terminator 2020 πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και τους Φούρνους, αλλά και τέλος την εισβολή στο ναυτικό πεδίο βολής της Άνδρου τουρκικών μαχητικών την ώρα εκτελούσαν πυρά σκάφη του ΠΝ, όλοι αντιλαμβάνονται πως η τουρκική ηγεσία δεν φείδεται ούτε μέσων αλλά ούτε και έμπνευσης στο πως, που και πότε θα πραγματοποιήσουν έμπρακτα την επόμενη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Με τέτοια δείγματα γραφής σίγουρα το 2010 αναμένεται να είναι ένας πολύ ανήσυχος χρόνος…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s