Κύπρος

Αποκλείει την ενδιάμεση συμφωνία ο πρόεδρος Χριστόφιας


Απέκλεισε το ενδεχόμενο υπογραφής ενδιάμεσης συμφωνίας αλλά και οποιοδήποτε έτοιμο σχέδιο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Πρόσθεσε ότι από το Σεπτέμβριο που έχει ξεκινήσει προεκλογική περίοδος στα κατεχόμενα, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει σκληρύνει ορισμένες θέσεις της.

«Αν η τουρκοκυπριακή πλευρά ανέπτυσσε και κατέθετε θέσεις πιο λογικές και αποδεκτές που θα οδηγούσαν σε λύση μιας πραγματικής ομοσπονδίας που θα έδινε σάρκα και οστά σε αυτό που συμφωνήθηκε για ένα κράτος με μια και μόνο κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, τότε θα μπορούσαμε να φθάσουμε σε λύση σύντομα κι αυτή είναι και η επιδίωξη μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, ούτε ο ίδιος ούτε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασαν τη φιλοδοξία ότι μέσα στις έξι μέρες των εντατικών διαπραγματεύσεων θα λυθεί συνολικά το Κυπριακό. Υπάρχουν, πρόσθεσε, σημαντικές πτυχές που θα συζητηθούν αργότερα.

Εξάλλου, χαρακτήρισε σχεδόν αξιοθρήνητο το εσωτερικό μέτωπο, διευκρινίζοντας ότι «είναι άλλο να ζητείται από τον πρόεδρο να αναλάβει ευθύνες για την ενότητα κι άλλο να συνδράμουν όλοι για να καθιερωθεί και να υπάρξει αυτή η ενότητα».

Πρόσθεσε ακόμα ότι τάσσεται υπέρ της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά την ίδια στιγμή τάσσεται και υπέρ του αλληλοσεβασμού και του σεβασμού των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αυτές απορρέουν από το Σύνταγμα.

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες, πριν τις εκλογές στα κατεχόμενα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό »Newsweek’, ο κ. Ταλάτ ισχυρίσθηκε ότι στο κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων, η συμμετοχή της Ελλάδας, της Βρετανίας και της Τουρκίας είναι επιβεβλημένη.

Επανέλαβε παράλληλα ότι το θέμα της λεγόμενης ιθαγένειας των εποίκων δεν είναι διαπραγματεύσιμο, προσθέτοντας ότι συνεχίζει τις συνομιλίες με την ισχυρή υποστήριξη της Τουρκίας.

Ανέφερε ακόμα πως το Κυπριακό αποτελεί εμπόδιο όχι μόνο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς στο διεθνές πεδίο, ενώ δημιουργεί αβεβαιότητα στους Τουρκοκύπριους.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, δήλωσε ότι η Ισπανία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου, ενημέρωσε για την πρόθεσή της να καλέσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Μαδρίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s