Επιδιώκει τετελεσμένο με την κήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη Μεσόγειο, που θα αποκόψει την Ελλάδα από την Κύπρο.

H Τουρκία είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στη Μεσόγειο, όπως έκανε και στη Μαύρη Θάλασσα, αγνοώντας τη Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, προσπαθώντας να επιφέρει ένα προηγούμενο και να αποκόψει την Ελλάδα από την Κύπρο. Τα τελευταία δύο χρόνια οι Τούρκοι προσπαθούν να δημοσιεύουν, όποτε τους δοθεί η ευκαιρία, έναν εντελώς απαράδεκτο χάρτη χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το Δίκαιο της Θάλασσας.
Οπως φαίνεται από τον χάρτη αυτό, εμφανίζουν την Κύπρο να αποτελείται από δύο κράτη, με την αποκαλούμενη «Νότιο» Κύπρο να έχει μια περιορισμένη ΑΟΖ. Επιπλέον αρνούνται να δώσουν δικαιώματα ΑΟΖ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, πετυχαίνοντας έτσι να… αποκτήσουν θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο! Η τραγωδία έγκειται στο γεγονός ότι έχουν προσεγγίσει τους Αιγυπτίους, που φαίνεται ότι αποδέχονται μια τέτοια οριοθέτηση, που δεν δίνει δικαιώματα ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά Καστελόριζο και Στρογγύλη, κι έτσι εμφανιζουν την ΑΟΖ της Αιγύπτου να συνορεύει με την ΑΟΖ της Τουρκίας. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι «καταργούνται» τα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο χάρτης που δείχνει τι ισχύει σήμερα, παρουσιάζει ξεκάθαρα την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας και τον λόγο που δεν επιθυμεί καμία διαπραγμάτευση με την Ελλάδα σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο.

Από τον ίδιο χάρτη διαπιστώνουμε επίσης τη μεγάλη ζημιά που κάνει το Καστελόριζο στην Τουρκία, αγκάθι πραγματικό για τα πονηρά της σχέδια στη Μεσόγειο.
Τέλος, ο χάρτης δείχνει την ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου, όπου ξεκάθαρα φαίνεται ότι η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε ένα τραγικό λάθος όταν αποφάσισε να αρχίσει συνομιλίες με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δύο κρατών. Το τραγικό λάθος έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα άρχισε τις συνομιλίες της με την Αίγυπτο, χωρίς να πάρει κάποια ρητή και σαφή διαβεβαίωση από αυτήν ότι θα δοθούν πλήρη δικαιώματα στο Καστελόριζο.
Τώρα που οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει φαίνεται ότι οι Αιγύπτιοι δεν θέλουν να δώσουν πλήρη δικαιώματα στο Καστελόριζο και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική πλευρά.
Συνομιλίες.
Τα πράγματα βέβαια έγιναν χειρότερα όταν οι Αιγύπτιοι ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με τη Τουρκία τη στιγμή που η Αίγυπτος δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη γείτονα χώρα! Η Αίγυπτος θα μπορούσε να διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία μόνο αν δεν αναγνωρισθούν τα δικαιώματα του Καστελόριζου. Ο νοών νοείτω!
Η Αίγυπτος ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι θα είχε συνομιλίες μαζί της στο Κάιρο, στις 20 Ιουνίου του 2009, και αμέσως μετά, στις 22 Ιουνίου 2009, με την τουρκική πλευρά!
Η Ελλάδα αντί να προβεί σε έντονη διαμαρτυρία γι’ αυτή την αιγυπτιακή θέση, που παραβιάζει ξεκάθαρα το Δίκαιο της Θάλασσας, πήγε στη συνάντηση στις 20 Ιουνίου γνωρίζοντας ότι δυο μέρες αργότερα Αιγύπτιοι και Τούρκοι θα κάθονταν στο ίδιο τραπέζι.
ΤΟΥΡΚΙΑ – ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΜΕ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Με ξένα νησιά κοντά στις ακτές τους.
Για να καταλάβουμε το πρόβλημα της Τουρκίας πρέπει να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στην ιστορία του Δίκαιου της Θάλασσας. Η Τουρκία και η Βενεζουέλα είναι δύο κράτη που δεν υπέγραψαν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982 και αρνούνται μέχρι σήμερα να προσχωρήσουν σ’ αυτήν. Το πρόβλημά τους είναι παρόμοιο γιατί και τα δύο κράτη έχουν μπροστά στις ακτές τους νησιά που δεν τους ανήκουν. Η ύπαρξη αυτών των νησιών απέναντι από τις ακτές της Βενεζουέλα, της δίνει μια πολύ περιορισμένη ΑΟΖ. Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα της Τουρκίας γατί έχει μια πολύ περιορισμένη ΑΟΖ στο Αιγαίο, μια και απέναντι από τις ακτές της υπάρχουν ελληνικά νησιά που διαθέτουν δική τους ΑΟΖ, όπως ορίζει το άρθρο 121 της Συνθήκης του Δίκαιου της Θάλασσας.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Αμεση οριοθέτηση ζώνης μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου.
Η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει ασχοληθεί καθόλου με το θέμα και δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία ζητώντας δύο απλά πράγματα από του Αιγυπτίους.
Πρώτον, να μη κάνουν κάποια συμφωνία με την Τουρκία και δεύτερον, να κάνουν οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, που και αυτοί έχουν υπογράψει.
Πριν από μερικά χρόνια η κυπριακή πλευρά προσέγγισε την ελληνική κυβέρνηση και της ζήτησε να προχωρήσουν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο κρατών, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα δεν άδραξε μια τόσο μεγάλη ευκαιρία που θα δημιουργούσε κι ένα προηγούμενο για το Καστελόριζο, αλλά και θα δημιουργούσε μόνιμα θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο!
Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να οριοθετήσει τη δική της ΑΟΖ με αυτή της Κύπρου δεν αποτελεί μόνο πράξη δειλίας, αλλά και μεγάλης απερισκεψίας.
Εύχεται κανείς η νέα κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ, να διορθώσει σύντομα αυτό το λάθος και ταυτόχρονα να ζητήσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) γι’ αυτή την οριοθέτηση δύο κρατών-μελών της.
Η ΕΕ πρέπει επιτέλους να προστατέψει τα συμφέροντά της στην περιοχή, γιατί μια οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία μειώνει το μέγεθος της ΑΟΖ της ΕΕ στη Μεσόγειο.
Εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν πραγματοποιήσει άμεσα οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ώστε να προκαταλάβει την παράνομη Τουρκική ΑΟΖ στη Μεσόγειο, τότε η Ελλάδα θα υποστεί μια μεγάλη ήττα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΚΑΡΥΩΤΗΣ
O Θ. Κ. Καρυώτης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στις ΗΠΑ και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας
Τί καί άν τά λέει ο καθηγητής κός Καρυώτης. Ο GEOFREY PAPANDREOU έχει τά αρ….ια καί τή βούληση νά υπερασπίσει τά εθνικά συμφέροντα τόύ κράτους πού προθυπουργεύει; τού οποίου αφελείς ιθαγενείς καί μικροσυμφεροντολόγοι εξαπατημένοι μέ καθρεφτάκια τόν εξέλεξαν… ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ 12 νμ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ; Διότι άν οί τούρκοι επεκτείνουν τήν ΑΟΖ μέ τήν Αίγυπτο. Εκτός τού ότι αποκόπτει τά θαλάσσια σύνορα Ελλάδας- Κύπρου, ΔΙΧΟΤΟΜΕΙ ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ [ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ,ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ.ΣΥΜΗ ΚΤΛ ΑΠΟΚΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ ΜΑΣ. Δηλαδή επανακάμπτει ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΑΤΑ Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΜΕ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ [ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΟΡΘΌΤΕΡΑ]. Κατά συνέπεια ΦΤΑΝΕΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ. Οί ξυπόλυτοι τού 21. Οί μαχητές τού 1912. Καί ότι απελευθερώσαμε τό 1947 [Δωδεκάνησα]. Αυτή είναι ή αλήθεια αφτειασίδωτη καί ωμή χωρίς μισόλογα. Πικρή αλλά αυθύπαρκτη.
πολύ ενδιαφέρον άρθρο και πολύ κοντά στους αντικειμενικούς σκοπούς της άγκυρας. το είπε και τις προάλλες ο Βενιζέλος για το καστελόριζο. είναι πραφανές ότι οι βρχονησιδες είναι πρόφαση για να μην προχωρησουμε σε ορισμό της ΑΟΖ με άλλα κράτη. νομίζω ότι τώρα είναι η ευκαίρία που η τουρκία θέλει να μπει στη ΕΕ.
Epitelous, tha mathoume kati apo tin istoria? Pote oi Tourkoi apo sevasmo twn nomwn mas ferthikan entima? Mono i dynami twn oplwn, i dinati dilpomatia kai i omopsyhia fernoun apotelesmata. Gi kai ydwr ews pote tha paradidoume?
Apo tin Aigypto ti perimenoume? Apozimiwsan pote tis katasheseis ellinikwn periousiwn epi Naser? Apozimiwsan ta thymata tou diwgmou ekeinou? Mousoulmanoi den einai? Me poious tha ta vroun, me mas i me tous Tourkous? Poios Ellinas politikos ehei tin psevdesthisi oti etsi opws pame, ta synora mas tha meinoun ws ehoun mesa sta epomena 10 me 20 hronia?