ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί

Στον αέρα το πρόγραμμα των μεταφορικών ελικοπτέρων.


Τα πρώτα 20 νέα μεταφορικά ελικόπτερα τύπου NH-90 θα έπρεπε, σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση, να είχαν παραληφθεί μέχρι το τέλος του 2009, όμως μέχρι στιγμής ο ελληνικός στρατός δεν έχει παραλάβει ούτε ένα!

Η ευρωπαική κοινοπραξία που τα κατασκευάζει, ήρθε αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα με κυριότερο την αδυναμία μιας τελικής διαμόρφωσης του ελικοπτέρου που θα της επέτρεπε να μπει επιτέλους στη γραμμή της μαζικής παραγωγής. Το πρόγραμμα των 20 ελικοπτέρων ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ αφού κάθε ελικόπτερο NH-90 κοστίζει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ. Η ελληνική πλευρά έχει μείνει στα κρύα του λουτρού: όχι μόνο δεν έχει παραλάβει ούτε ένα καινούργιο μεταφορικό ελικόπτερο που υποτίθεται ότι θα αντικαθιστούσαν σταδιακά τα Χιούι αλλά και η κατασκευάστρια εταιρεία αρνείται να καταβάλλει το ποσό που προβλέπουν οι ρήτρες για τη μη-παραλαβή τους στον χρόνο που είχε οριστεί από τη σύμβαση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εντός του Ιανουαρίου, η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της και να διεκδικήσει ως αποζημίωση από την κοινοπραξία τα 200 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπουν οι ρήτρες υπέρ του ελληνικού δημοσίου. 

Ακόμη και αν υπάρξει συμβιβασμός ή αν, ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, υπάρξει διευθέτηση του προβλήματος, το πρόγραμμα των νέων μεταφορικών ελικοπτέρων έχει καθυστερήσει τόσο πολύ που είναι αδύνατον να προβλεφθούν οι μελλοντικές επιπτώσεις στη μεταφορική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s