ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / Τουρκία

Υπερδιπλασιάστηκαν οι τουρκικές παραβιάσεις το 2009.


Ο υπερδιπλασιασμός των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, σε σχέση με την περασμένη χρονιά και με σημαντική αύξηση σε όλα τα άλλα μετρήσιμα στοιχεία της τουρκικής προκλητικότητας στο ελληνικό αρχιπέλαγος, αποτελούν τα πιο σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν με το τέλος του 2009 από τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ. Επιπρόσθετα, εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα αντίστοιχα στοιχεία που προκύπτουν από τις τουρκικές παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων από σκάφη του πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής της γείτονος.

Πιο συγκεκριμένα, για το 2009, συνολικά 3.078 μαχητικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εισήλθαν παράνομα στο Αιγαίο, έναντι 2.876 το 2008, πραγματοποιώντας 703 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 1.678 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, έναντι 588 και 1.232 το 2008 αντίστοιχα. Οι εμπλοκές με τα αντίστοιχα μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής αεράμυνας, που πάντα έσπευδαν να τα αναχαιτίσουν, ανήλθαν σε 237, έναντι 231 το 2008, παραμένοντας ουσιαστικά «στάσιμες», ενώ η μεγάλη «ποιοτική» διαφοροποίηση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών στο Αιγαίο εντοπίζεται στις υπερπτήσεις, που έφτασαν τις 51, έναντι 24 το 2008 (και 44 το 2007).

Πρακτικά αυτή η απεικόνιση «μεταφράζεται» στο τρίπτυχο: περισσότερα αεροσκάφη, ίδιες εμπλοκές, που είναι και ο ουσιαστικός κίνδυνος, και περισσότερες υπερπτήσεις, όπου έχει μετατοπιστεί εμφανώς πλέον το επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων.

Οι αντίστοιχες προκλήσεις στη θάλασσα του Αιγαίου, το ίδιο χρονικό διάστημα, ανήλθαν συνολικά σε 48 περιστατικά (δεν υπάρχουν αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία για το 2008 και πίσω), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι βάσει των στοιχείων αυτών σημειώνεται έξαρση τον Ιανουάριο και τον Αύγουστο με δώδεκα και δέκα περιστατικά αντίστοιχα και μηδενική τουρκική προκλητικότητα το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου και το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2009.

Σχετική με το θέμα των τουρκικών προκλήσεων είναι και η πρόσφατη (7 του μηνός) απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Βενιζέλου προς το βουλευτή Β’ Αθηνών του ΛΑΟΣ Κωστή Αϊβαλιώτη, αναφορικά με το κόστος για τη χώρα μας των αναχαιτίσεων των τουρκικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με την απάντηση Βενιζέλου, το κόστος ανέρχεται σε ετήσια βάση στο ποσό των 20.000.000 ευρώ και αφορά σε «καύσιμα, ανταλλακτικά, συντήρηση, μετακινήσεις προσωπικού σε αεροδρόμια νησιών του Αιγαίου κ.ά.», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης / ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s