Ε.Ε. / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Σκόπια / Τουρκία

Ζήτησε συμμόρφωση της Τουρκίας και διαπραγματεύσεις με Σκόπια.


ΣΤ. ΦΟΥΛΕ: Καλουδεχούμενη στην Ε.Ε. η «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», είπε στην ακρόασή του ο νέος επίτροπος για τη διεύρυνση.

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Την ελπίδα ότι θα αρχίσουν σύντομα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ εξέφρασε χθες ο νέος επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε στην πάνω από 3 ώρες ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχετικά με την Τουρκία, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θεωρώντας ότι είναι το μόνο μέσο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, για το Κυπριακό υπενθύμισε με νόημα ότι η πρόταση για τη διεξαγωγή εμπορικών συναλλαγών με τα κατεχόμενα παραμένει στο τραπέζι του Συμβουλίου Υπουργών, ενώ συνέδεσε έμμεσα την επίλυση του Κυπριακού με την επέκταση της τελωνειακής ένωσης στην Κύπρο (άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα). Επικίνδυνοι ακροβατισμοί για τη Λευκωσία και την Αθήνα, αλλά ουσιαστικά ο Τσέχος επίτροπος ακολουθεί τα αχνάρια του προκατόχου του στο χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης, Ολι Ρεν, και κατ’ επέκταση του προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο Σ. Φούλε δέχτηκε πολλές ερωτήσεις για τα Σκόπια, τα οποία, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ακρόαση, αποκάλεσε τρεις φορές «Μακεδονία»… Στην ακρόαση, ερωτηθείς από Βρετανό ευρωβουλευτή πώς σκοπεύει να επιλύσει το «αστείο πρόβλημα με την ονομασία», ο Σ. Φούλε απάντησε ότι «γίνονται δύσκολες συζητήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», διαβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. υποστηρίζει τις προσπάθειες του Μάθιους Νίμιτς, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για την αναζήτηση ενός συμβιβασμού και επανέλαβε την πρόταση της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ. Ελπίζω, είπε, ότι αυτό θα γίνει σύντομα…Για τον Τσέχο επίτροπο, η «Μακεδονία» είναι καλοδεχούμενη στην Ε.Ε. και ο «δρόμος είναι ανοικτός».

Σχετικά με την Τουρκία, ο Τσέχος επίτροπος φρόντισε από την αρχή να την αποκαλέσει «σημαντικό εταίρο». Επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με το επιχείρημα ότι θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό της χώρας. Για την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου, που αρνείται η Αγκυρα, είπε ότι δεν είναι business as usual και θα ζητήσει από την κυβέρνηση Ερντογάν να συμμορφωθεί με τις κοινοτικές απαιτήσεις. Ζήτησε να του δοθεί χρόνος και υπενθύμισε, μάλλον σκόπιμα, την πρόταση της Επιτροπής για «άρση της απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, που προβλέπει εμπορικές συναλλαγές με τα κατεχόμενα, η οποία παραμένει στο ψυγείο του Συμβουλίου Υπουργών. Ο επίτροπος διαπιστώνει θετική στάση της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Ταλάτ…

Ο Σ. Φούλε συμφώνησε ότι υφίστανται παραβιάσεις στην Τουρκία στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών. *

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s