ΕΛΛΑΔΑ / ΗΠΑ

Παραστρατιωτικές ομάδες.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», Αμερικανοί εκπαιδεύουν παραστρατιωτικές οργανώσεις στη Χαλκιδική.

Πολλά ερωτηματικά και ανησυχία προκαλεί η εκπαίδευση παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Ελλάδα, από Αμερικάνους ειδικούς και την παρακολούθηση του ΓΕΣ. Οπως κατέγραψε το χτεσινό ρεπορτάζ του «Ρ», η εκπαίδευση αυτή γίνεται για αποστολές σε «κατοικημένες περιοχές», υπό την ταμπέλα των λεσχών «Εφέδρων Καταδρομέων», με διεθνείς διασυνδέσεις και κυρίως υπό την πλήρη κάλυψη ελληνικών αρχών, όπως το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η Ελληνική Αστυνομία.

Η εν λόγω «άσκηση» έγινε στις 7-10 Γενάρη 2010 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Την παρακολούθησαν ως επίσημοι παρατηρητές εκπρόσωποι της Αστυνομίας και δύο εν ενεργεία στελέχη του Στρατού, ένας εκ των οποίων απένειμε και τα αναμνηστικά μετάλλια. Τα αντικείμενα της εκπαίδευσης παραπέμπουν κατευθείαν σε εκπαίδευση παραστρατιωτικών ομάδων. Προσανατολίζουν σε αποστολές καθαρά εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης κατά του λαϊκού κινήματος, που, εκτός των άλλων, μπορεί άμεσα να ενσωματωθεί στους ιδιωτικούς ή και στους κρατικούς στρατούς που δρουν στα ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικά μέτωπα, είτε υπό τη μορφή μη κυβερνητικών οργανώσεων, είτε υπό τη μορφή εταιρείας παροχής πολεμικών υπηρεσιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός εκπαιδευτής προέρχεται από το FBI και όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «έχει εφαρμόσει την εκπαίδευση αυτή σε δεκάδες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, στο ΙΡΑΚ, στο ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ και στη ΒΟΣΝΙΑ». Ιδού, λοιπόν, «πεδίον δόξης λαμπρόν» για όσους έχουν φιλοδοξίες να γίνουν «ράμπο» σε βάρος των λαών, με την ενθάρρυνση πάντα της εκάστοτε κυβέρνησης.

Οι πραγματικές στοχεύσεις, αλλά και το βάθος των διασυνδέσεων που σχετίζονται με το συγκεκριμένο γεγονός, αποκαλύπτονται και από το εξής: Η εκπαίδευση ονομάστηκε από τους διοργανωτές της, το «Κέντρο Εκπαίδευσης Σκοποβολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αλεξιπτωτιστών» και τη «Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Χαλκιδικής» (απόστρατοι καταδρομείς), «σχολείο SWAT». Δηλαδή, εκπαίδευση «ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών» κατά τα πρότυπα των αμερικανικών ομάδων SWAΤ (ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής). Ετσι αποκαλούνται οι παραστρατιωτικές ομάδες που λειτουργούν στις ΗΠΑ και είναι πλήρως ενσωματωμένες στους εκεί κατασταλτικούς μηχανισμούς, με επίσημη αποστολή τη «διάσωση ομήρων», την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», τη «συμμετοχή σε υψηλού ρίσκου συλλήψεις» κλπ.

Η ύπαρξη αυτών των ομάδων, αλλά και η εκπαίδευσή τους σε τέτοιου είδους αποστολές, υπό την κάλυψη των κρατικών αρχών, συνδέεται άμεσα με τα νεοταξικά δόγματα και το όλο πλέγμα καταστολής που εγκαθιδρύεται. Αποτελεί αντανάκλαση του προσανατολισμού των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των λεγόμενων «ασύμμετρων απειλών», που μαζί με την τρομοκρατία περιλαμβάνουν, με βάση τα διάφορα «αντιτρομοκρατικά» δόγματα, οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ως απειλή για το σύστημα, ακόμα και δραστηριότητες προερχόμενες από τις οργανωμένες δυνάμεις του μαζικού λαϊκού κινήματος. Αυτός ο προσανατολισμός δεν είναι ξένος και από την ίδια την εκπαίδευση που παρέχεται στις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς ο Ελληνικός Στρατός έχει ήδη πραγματοποιήσει και ασκήσεις για την αντιμετώπιση διαδηλωτών. Η απειλή συνεπώς είναι συγκεκριμένη και αποτελεί μέρος της γενικευμένης επίθεσης που εκπορεύεται από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ / ΠΗΓΗ

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Αμερικανοί εκπαιδεύουν παραστρατιωτικές οργανώσεις στη Χαλκιδική.

Η εκπαίδευση και η λειτουργία στην Ελλάδα παραστρατιωτικών – παρακρατικών οργανώσεων με διεθνείς διασυνδέσεις, που παραπέμπουν στους ιδιωτικούς στρατούς που δρουν στα ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικά μέτωπα, αποκαλύπτεται με αφορμή «άσκηση» που πραγματοποιήθηκε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, το διάστημα 7 – 10 Γενάρη 2010.

Συγκεκριμένα, το «Κέντρο Εκπαίδευσης Σκοποβολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αλεξιπτωτιστών», σε συνεργασία με τη «Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Χαλκιδικής» (απόστρατοι καταδρομείς), οργάνωσε σχολείο SWAT, με αντικείμενα «ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών», όπου το ρόλο των εκπαιδευτών είχαν «εν ενεργεία εκπαιδευτές από αστυνομικές υπηρεσίες από τις ΗΠΑ».

Ο κύριος εκπαιδευτής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «έχει 20 χρόνων καριέρα και είναι Nationally Certified Police Force, όπως και απόφοιτος της FBI National Academy (Class 217)». Τα SWAΤ (ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής) είναι αμερικανικές παραστρατιωτικές – παρααστυνομικές ομάδες, που λειτουργούν στις ΗΠΑ πλήρως ενσωματωμένες στους κατασταλτικούς μηχανισμούς, με επίσημη αποστολή τη διάσωση ομήρων, την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», τη συμμετοχή σε υψηλού ρίσκου συλλήψεις και έρευνες, την αντιμετώπιση βαριά οπλισμένων εγκληματιών. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιες είναι οι πραγματικές στοχεύσεις που κρύβονται κάτω από τέτοιους όρους και «αποστολές».

Το συγκεκριμένο «σχολείο» που οργανώθηκε στη Χαλκιδική, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική ιστοσελίδα, «απευθύνεται σε εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικούς, λιμενικούς και στρατιωτικούς, όπως επίσης και σε εφέδρους στην εφεδρεία των ενόπλων δυνάμεων». Το ότι η δραστηριότητα αυτή τελεί υπό την κάλυψη των ελληνικών κρατικών αρχών επιβεβαιώνεται και από τα όσα αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους οι διοργανωτές: «Καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολείου θα υπάρχουν παρατηρητές από το ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ σε επίπεδο αξιωματικών, όπως και από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ».

Επίσης αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια του σχολείου οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευθούν σε αντικείμενα ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν αυτές στις ΗΠΑ και να ανταλλάξουν εμπειρίες με τους εκπαιδευτές και τους άλλους εκπαιδευόμενους». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «ο κύριος εκπαιδευτής του σχολείου έχει εφαρμόσει την εκπαίδευση αυτή σε δεκάδες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, στο ΙΡΑΚ, στο ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ και στη ΒΟΣΝΙΑ».

Καθαρός ο ρόλος τους.

Χαρακτηριστικό του ρόλου και του χαρακτήρα αυτού του είδους των παρακρατικών ομάδων είναι ότι το πρόγραμμα της εκπαίδευσης που έγινε στον Πολύγυρο περιελάμβανε τα εξής αντικείμενα: «Θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην χρήση όπλων και πιστολιών και κίνηση εντός κτιρίου και εκκαθάριση με τυφέκια, πιστόλια και εκρηκτικά airsoft (…) Θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην κίνηση εντός κτιρίου και εκκαθάριση – επιχειρήσεις σε αυτοκίνητα η λεωφορεία με τυφέκια, πιστόλια και εκρηκτικά airsoft (…) Ομαδικές επιχειρήσεις. Μάχη – τακτική σε αστικό περιβάλλον, κτίρια – (CQB). Τακτική σκόπευση – χρήση οπλισμού και γρήγορες ενέργειες προσωπικού. Εφοδοι σε κτίρια και οχήματα».

Να σημειωθεί ότι στην εκπαίδευση πήραν μέρος 30 εθελοντές με τιμή συμμετοχής ανά άτομο 400 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται η φιλοξενία και τα πυρομαχικά, καθώς βέβαια και ο εξοπλισμός που θα έπρεπε να έχουν οι εκπαιδευόμενοι (στολή πλήρους μάχης, άρβυλα, κάλυμμα κεφαλής – κράνος κλπ.).

ΠΗΓΗ

One thought on “Παραστρατιωτικές ομάδες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s