ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / Κύπρος / Τουρκία

«Χρυσή ευκαιρία» στο Κυπριακό βλέπει ο Νταβούτογλου και «λαμπρό μέλλον» στα Ελληνοτουρκικά


Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

«Χρυσή ευκαιρία» που πρέπει να αξιοποιηθεί χαρακτηρίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου τη δέσμη προτάσεων της τουρκικής πλευράς για το Κυπριακό.

Σε αποκλειστικές του δηλώσεις, που δημοσιεύτηκαν στο προχθεσινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», ο Νταβούτογλου ερωτάται για το περιεχόμενο της δέσμης και λέει ότι σε αυτήν «περιλαμβάνονται θέματα διοίκησης, περιουσιακού, Ε.Ε., οικονομίας, εδαφικού και εγγυήσεων» και σημειώνει: «Η δέσμη είναι ισορροπημένη, λαμβάνει υπόψη τις προηγούμενες θέσεις και τα αιτήματα των δύο πλευρών. Πρέπει να αξιοποιηθεί η χρυσή αυτή ευκαιρία. Εάν υπάρξει αρνητική αντίδραση από την ελληνική πλευρά, τότε θα ανησυχήσουμε για το μέλλον της διαδικασίας». Απαντώντας σε ερώτηση για τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί για τη λύση, αναφέρει ότι «οι πλευρές πρέπει να καλύψουν τη μεταξύ τους απόσταση με δημιουργική σκέψη. Εάν προχωρήσουν επαναλαμβάνοντας τις θέσεις τους, η διαδικασία θα πάρει μορφή εξάσκησης στη βάση της απώλειας χρόνου.

Η δέσμη περιλαμβάνει πρωτότυπα και δημιουργικά στοιχεία που αποσκοπούν στην κάλυψη της απόστασης αυτής».

Απαντώντας σε ερώτηση αν τίθεται θέμα αποχώρησης τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, λέει: «Κανείς να μην περιμένει μονόπλευρες υποχωρήσεις. Εάν υπάρξει λύση, μπορεί να συζητηθούν τέτοια θέματα, όπως ανέφερε το σχέδιο Ανάν».

Ο Νταβούτογλου τονίζει ότι η τουρκική πλευρά είναι ανοιχτή σε όλες τις μεθόδους, αρκεί να μην πάρει σε μάκρος η διαδικασία, σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν «έχει δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για τετραμερή συνάντηση».

Τέλος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέει ότι αυτές «οδεύουν σε μια θετική προοπτική. Σκεφτόμαστε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας θα συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού. Η κυβέρνηση Παπανδρέου συμβάλει θετικά στη διαδικασία. Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε απειλή. Και δεν πιστεύω ότι οι Ελληνες γείτονές μας αντιλαμβάνονται κάποια απειλή από την Τουρκία. Αντιθέτως, πιστεύω ότι έχουμε λαμπρές γειτονικές σχέσεις για το μέλλον και η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει ακόμη πιο πολύ στο λαμπρό αυτό μέλλον».

ΠΗΓΗ

One thought on “«Χρυσή ευκαιρία» στο Κυπριακό βλέπει ο Νταβούτογλου και «λαμπρό μέλλον» στα Ελληνοτουρκικά

  1. Άμα η ποντοκαμαμή ο Νταβούτογλου λέει τόσο γλυκά λογάκια για μας….πικρόν ποτήριον μας περιμένει, αναμφίβολα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s