Βαλκάνια

Εγκαινιάστηκε η συνοριακή διάβαση Ξάνθης – Ζλάτογκραντ


Τη συνοριακή διάβαση μεταξύ της Ξάνθης και της βουλγαρικής πόλης Ζλάτογκραντ εγκαινίασαν σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ. Η διάβαση αυτή «συμβολίζει τη νέα Ευρώπη που χτίζουμε … Γκρεμίζουμε τα τείχη που μας είχαν απομονώσει και ανοίγουμε νέους δρόμους στη συνεργασία, ειρήνη, φιλίας και ανάπτυξης», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.

Υπενθυμίζοντας ότι φέτος συμπληρώνονται 130 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εκτός αυτού του νέου σταθμού, ο οποίος είναι ο τέταρτος διασυνοριακός, θα εγκαινιαστεί, σε λίγους μήνες, άλλος ένας, ήπιας κυκλοφορίας, στην περιοχή του Κυπρίνου έξω από την Κομοτηνή. Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως για τα δυο κράτη είναι σημαντικός ο τουρισμός υψηλής ποιότητας, που θα συνδέει περιοχές από το χιονοδρομιμό κέντρο του Παμπόροβο, ως τις θάλασσες της βορείου Ελλάδος.

«Ο σταθμός συμβολίζει επίσης την ανάγκη κοινής φωνής όλων των βαλκανικών λαών για να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας στη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ με την ένταξη και των υπολοίπων βαλκανικών χωρών ως το 2014 στην Ένωση, τη χρονιά, δηλαδή, που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τον κύκλο της αστάθειας και των πολέμων που έπληξαν την περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε λέγοντας ότι προσβλέπει στη στενή συνεργασία των δυο χωρών για την προώθηση των υψηλών αυτών στόχων.

Απευθυνόμενος στον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Βούλγαρος ομόλογός του έκανε λόγο για έναν από τους πιο σεβαστούς πολιτικούς στην Ε.Ε., με τον οποίο -όπως είπε- «παρ’ ότι ανήκουμε στις δυο διαφορετικές πιο μεγάλες πολιτικές οικογένειες της Ενωσης, συνεννοηθήκαμε να συνεργαστούμε προς όφελος των δυο λαών μας».

Πριν από τους χαιρετισμούς των δυο πρωθυπουργών στη συνοριακή διάβαση, ετελέσθη αγιασμός από τους μητροπολίτες Ξάνθης Παντελεήμονα και Φιλιππουπόλεως Νικόλαο, με τους δυο ιερωμένους να τονίζουν σε σύντομο χαιρετισμό τους, τις δυνατότητες που δίνει η Ορθοδοξία για συνεννόηση μεταξύ των δύο λαών και αντάλλαξαν προσκλήσεις για συλλείτουργο στους αντίστοιχους καθεδρικούς ναούς.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης, ο δήμαρχος του Ζλάντογκράντ ο οποίος εξήρε τη σημασία του ανοίγματος της διάβασης και υπενθύμισε τη μακραίωνη επικοινωνία μεταξύ των δυο λαών.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έκανε μια σύντομη στάση στις Θερμές, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της κοινότητας, ο αντιδήμαρχος του δήμου Μύκης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ματαζί Τσετίν και Αχμέτ Χατζηοσμάν και η πρώην υποψήφια για την υπερνομαρχία Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν.

Ο πρωθυπουργός είχε μια πολύ σύντομη ενημέρωση για τα σχέδια που εκπονούν οι τοπικοί παράγοντες σε σχέση με την εκμετάλλευση των πλούσιων γεωθερμικών κοιτασμάτων της περιοχής και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην περιοχή.
Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν στη συνέχεια διμερή συνάντηση στο Ζλάτογκραντ και ακολούθως ο κ. Μπορίσοφ παρέθεσε γεύμα στον κ. Παπανδρέου, τον οποίο συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και οι υφυπουργοί Γιώργος Πεταλωτής, Γιάννης Μαγκριώτης και Μάρκος Μπόλαρης.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s