ΕΚΚΛΗΣΙΑ / OIKONOMIA

Οικονομικές αξιώσεις της Εκκλησίας.


Του Νικου Παπαχρηστου

Mια θέση στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και την καταβολή του προβλεπόμενου από τον νόμο μερίσματος που δικαιούται βάσει των μετοχών που διαθέτει, αξιώνει η Εκκλησία της Ελλάδας σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο κ. Αν. Ζαμπέλης, γεν. διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών.

Ηδη ο κ. Ζαμπέλης, στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, απέστειλε σχετικό υπόμνημα στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ θα καταθέσει τις απαιτήσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας και στη σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ.

Ταυτόχρονα διεκδικεί, σύμφωνα με παλαιότερο αίτημά της, περίπου 23,8 εκατ. ευρώ ως προμέρισμα του περασμένου έτους. Πρέπει να σημειωθεί ότι εφόσον η ΕΤΕ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών έχει δεσμευτεί να μην καταβάλλει μερίσματα στους μετόχους. «Η Εκκλησία της Ελλάδος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της ΕΤΕ κατέχοντας 9.300.000 μετοχές, δηλαδή το 1,5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Εάν κάποιος συνυπολογίσει και τα 2.300.000 μετοχές των κληροδοτημάτων της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων και τις περίπου 300.000 μετοχές της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας, καθίσταται ένας από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους της Τράπεζας και ως εκ τούτου ένας σημαντικός διαμορφωτής της εταιρικής διακυβερνήσεώς της» επισήμανε κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο κ. Ζαμπέλης, ο οποίος παρατήρησε πως στο προτεινόμενο νέο Δ.Σ. της ΕΤΕ, εκτός του Μητροπολίτη Ιωαννίνων «ουδείς εκ των προτεινομένων νέων μελών εμφανίζεται να κατέχει μετοχές της ΕΤΕ».

Ο γεν. διευθυντής των οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος χαρακτήρισε αναγκαία την «όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση των μετόχων στο Δ.Σ. της ΕΤΕ» και ανακοίνωσε πως «η Εκκλησία της Ελλάδος λόγω της δεσπόζουσας θέσεώς της στη μετοχική σύνθεση της ΕΤΕ απαιτεί και παρακαλεί όλους τους μετόχους που έχουν το μέγιστο έννομο συμφέρον», να απαιτήσουν στη Γενική Συνέλευση των μετόχων τα εξής: α) Το νέο Δ.Σ. να προβεί στη διανομή τουλάχιστον του προβλεπόμενου από τον Νόμο μερίσματος (δηλαδή του 35%), β) στην αποχώρηση της ΕΤΕ από το χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ και την επιστροφή στην Πολιτεία του ποσού των 350 εκατ. ευρώ που έλαβε, γ) μια θέση για τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος στο νέο Δ.Σ. και δ) την αυτόνομη πορεία της Τράπεζας στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αυτονομία της Τράπεζας και των μετόχων της. Ερωτηθείς για τα έσοδα της Εκκλησίας υπενθύμισε ότι αυτά προέρχονται από μερίσματα και μισθώματα και η προσπάθεια που γίνεται είναι «να αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο».

ΠΗΓΗ

2 thoughts on “Οικονομικές αξιώσεις της Εκκλησίας.

  1. Πολύ σωστή κίνηση. Αναρωτιέμαι όμως αν η ίδια κίνηση είχε γίνει επί αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου τί θα είχε ακούσει ο μακαρίτης από πολιτικούς (π.χ. κ. Ν. Σιφουνάκης) και δημοσιογράφους. Αφήστε δε τον χλευασμό που θα είχε υποστεί από τις εκπομπές που αποδομούν την πραγματικότητα. Στο χορό θα έμπαιναν κι αρχιερείς που θα του κοπάναγαν πως δεν είναι τίποτα παρά μόνο πρόεδρος της Συνόδου και τελικά θα γινότανε μεγάλη πλάκα !

  2. Αγαπητέ Γιώργο,

    ένας ήταν ο Χριστόδουλος,

    με τα όποια πλεονεκτήματά του, όπως και τα όποια μειονεκτήματά του.

    Ωστόσο μετά από χρόνια θα τον θυμούνται πολλοί. Δεν ξέρω το ίδιο για τον σημερινό…

    Να είσαι καλά / Λουκάς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s