ΝΑΤΟ

«Ανύπαρκτο» για το ΝΑΤΟ το Ελληνικό τάγμα του Αφγανιστάν!…


ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΠΟΛΛΑΤΟΥ

Η Ατλαντική Συμμαχία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της ελληνικής Μονάδας Μηχανικού και δεν υπολογίζει την παρουσία της, καθώς το ΝΑΤΟ δεν αναθέτει αποστολές στο ΤΕΣΑΦ, παρά το γεγονός ότι οι Ελληνες φορολογούμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά περίπου 1 εκατ. ευρώ τον μήνα προκειμένου το τάγμα να σταθμεύει στο Αφγανιστάν!

Σήμερα, οι 122 επαγγελματίες (δεν πρόκειται για οπλίτες θητείας) αξιωματικοί και υπαξιωματικοί είναι σχεδόν ξεχασμένοι στην Καμπούλ. Κι αυτό επειδή μπορεί με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να βρίσκονται στο Αφγανιστάν, όμως το ΝΑΤΟ δεν τους υπολογίζει μεταξύ των μονάδων που απαρτίζουν την ειρηνευτική δύναμη ISAF.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα συνεχίζει να καταβάλλει περίπου 1 εκατ. ευρώ για τη μηνιαία αποζημίωση και συντήρηση της δύναμης σταθεροποίησης και ανοικοδόμησης της χώρας και κυρίως είναι έκθετη στην κριτική των κομμάτων που την κατηγορούν ότι συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των Ηνωμένων Πολιτειών και θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των Ελλήνων στρατιωτικών.

Η «απάτη» με την ελληνική δύναμη Αφγανιστάν αποδεικνύεται από απόρρητη έκθεση του ανώτατου στρατηγείου του ΝΑΤΟ (Shape), τπν οποία αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ».

Στον πίνακα αυτό, όπου καταγράφονται οι δυνάμεις που συνεισφέρουν στην Ειρηνευτική Δύναμη Αφγανιστάν (Ι$ΑΕ) και όλες οι χώρες που έχουν αποστείλει μονάδες στην περιοχή, που η Ελλάδα εμφανίζεται να διατηπρεί στην Καμπούλ μόνο έξι Αξιωματκούς. Πέντε από αυτούς έχουν διατεθεί στο στρατηγείο της Διεθνούς Δύναμης Αφγανιστάν (HQ SAF) και ακόμη ένας αξιωματικός συμμετέχει στο Περιφερειακό Κέντρο Διοίκησης (RCC) της νατοϊκής δύναμης. Οι 122 άντρες του Tάγματοs Μηχανικού -για το ΝΑΤΟ- πολύ απλά δεν υφίστανται.

Σε κανένα σημείο δεν γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι παραμένουν στην Καμπούλ, στο στρατόπεδο «Invicta», μαζί με στρατιωτικούς από την Ιταλία και την Τουρκία. Κι αυτό επειδή το ΝΑΤΟ δεν τους υπολογίζει. Η σχεδόν προσβλητική για την Ελλάδα αντιμετώπιση της Συμμαχίας δεν είναι ανεξήγητη… Είναι τα «αντίποινα» του ΝΑΤΟ στην τελευταία απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (13 Νοεμβρίου 2009) να μην προχωρήσει η ελληνική δύναμη προς το δυτικό Αφγανιστάν και την περιοχή Χεράτ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να άρει την υποστήριξη που είχε προσφέρει η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση στο σχέδιο μετακίνησης του τάγματος ειδικής σύνθεσης στο δυτικό Αφγανιστάν, επιχειρηματολογώντας ότι οι περιοχές Χεράτ και Φαράχ είναι υψηλής επικινδυνότητας.

«Συνεκτιμήσαμε όλα τα δεδομένα, τις ανάγκες ασφάλειας, τα επίπεδα κινδύνου, τον διεθνή προβληματισμό, το γεγονός πως πρέπει στο Αφγανιστάν να εφαρμόζεται μία συνεκτική πολιτικοστρατιωτική προσέγγιση, το γεγονός πως οι λύσεις πρέπει να είναι πρωτίστως θεσμικές και πολιτικές», είχε πει τότε ο υπουργός Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοινώνοντας την απόφαση να διατηρηθούν οι λεγόμενοι εθνικοί περιορισμοί, δηλαδή να μην προχωρήσει η μετακίνηση του ΤΕΣΑΦ από την Καμπούλ στη Φαράχ. Δημοσίως οι νατοϊκοί δεν αντέδρασαν.

Ωστόσο, στον πίνακα όπου καταγράφονται οι χώρες που αποστέλλουν στρατεύματα στο Αφγανιστάν «εκδικήθηκαν» την Ελλάδα και σχεδόν διέγραψαν τη συνεισφορά της – αδιαφορώντας ότι με τον τρόπο αυτό «έσβησαν» και τους 122 στρατιωτικούς από το ελληνικό Τάγμα Μηχανικού, που ακόμη περιμένουν εντολές για να αναλάβουν έργο.

Πρώτο Θέμα 17/1/10

5 thoughts on “«Ανύπαρκτο» για το ΝΑΤΟ το Ελληνικό τάγμα του Αφγανιστάν!…

 1. …και εδώ που τα λέμε, έτσι όπως είναι εξοπλισμένοι καλύτερα για την δική τους ακεραιότητα να μην αναλαμβάνουν έργο…άλλωστε η πολιτική του να δανειζόμαστε, συνέχεια, απο τους Ιταλούς ή τους Γερμανούς οχήματα δεν κολακεύει, γι’ακόμα μια φορά την χώρα μας….& ειδικά σε μια εμπόλεμη ζώνη…

 2. Καλησπέρα φίλοι red και Δημήτριε.

  Εγώ δεν είμαι ούτε Στρατιωτικός ούτε και γνωρίζω τα επιχειρησιακά στο Αφγανιστάν.

  Ωστόσο,

  η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι περίπου ανύπαρκτη. Υπάρχουν μόνο αναλαμπές. Όταν είσαι μέλος του ΝΑΤΟ έχεις και υποχρεώσεις. Κακά τα ψέματα. Έτσι είναι.

  Από την άλλη αν με ρωτήσετε αν συμφωνώ να έχουμε στο Αφγανιστάν ισχυρό στρατό ή γενικά να ακολουθούμε τις ΗΠΑ, θα έλεγα όχι.

  Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα που λένε.

  Ωστόσο θυμάμαι και την Ελλάδα στο πόλεμο της Κορέας και τι κέρδισε μετά. Τότε θα μου πείτε η Ελλάς ήταν η «ακριβή γκόμενα» για τις ΗΠΑ.

  Σήμερα είναι τα Σκόπια και η Αλβανία…

  Φιλικά / Λουκάς

 3. ….η δύναμη & η αποφασιστικότητα είναι δύο στοιχεία που, αναγκαστικά, σέβονται «εχθροί» & «φίλοι»…όταν έχεις το πρώτο & με τις πράξεις σου δηλώνεις & το δεύτερο…τότε αλλάζει & η αντιμετώπιση των γύρω σου…συμφωνώ φίλε Λουκά πως ως κράτος μέλος μιας συμμαχίας έχουμε υποχρεώσεις…τις οποίες απλά δεν αναλαμβάνουμε…απλά να τονίσω, πως όταν το πάρουμε απόφαση να το κάνουμε, ας το κάνουμε με το σωστό τρόπο…κι όχι να δείχνουμε ακριβώς όπως η ψωροκώσταινα…δυστυχώς δεν μπορούμε να κρυφτούμε πλέον απο κανένα…κι αυτό δεν οφείλεται σίγουρα στα στελέχη που πάνε εκεί πάνω «εθελοντικά»….& που κάνουν την δουλειά τους όπως μπορούν καλύτερα…με ότι έχουν….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s