ΕΛΛΑΔΑ

Ανεξαρτησία της Κρήτης, Κρητική Πολιτεία και Κρητική σημαία – Θρυαλλίδα, προβοκάτσια, ή φούσκα;


Το τελευταίο χρονικό διάστημα, κυρίως στον χώρο του διαδικτύου, με αφορμή μερικά γεγονότα άρχισε να ανακινείται ένα θέμα με όρους, όπως Κρητική σημαία, Κρητική Πολιτεία, Αυτόνομη Κρήτη και Ανεξάρτητη Κρήτη ή Λαϊκή Δημοκρατία της Κρήτης, που στους περισσότερους και μη έχοντες γνώση του θέματος, προκαλεί συναισθήματα εκπλήξεως, αμηχανίας, αλλά και θυμού.

Με βάση αναφορές και δημοσιεύματα ιστοσελίδων (κατά κύριον λόγον έγκυρες) σε σχέση με το θέμα αυτό, γίνεται μια προσπάθεια να μπει μια λογική σειρά και να γίνει μια ταξινόμηση των υπαρχόντων στοιχείων. Υπάρχει η άποψη, ότι θέματα τέτοιου είδους δεν πρέπει να δημοσιεύονται ή να αναδημοσιεύονται, γιατί επιτυγχάνουν το αντίθετο απ’ ότι επιδιώκουν, ρίχνοντας «νερό στον μύλο» αυτών που υποκινούν τέτοιες καταστάσεις. Είναι μια άποψη καθ’ όλα σεβαστή. Απ’ την άλλη όμως, ζούμε στην εποχή και κοινωνία της επικοινωνίας και της πληροφόρησης, όπου την πληροφορία δεν μπορεί να την σταματήσει κανείς, ούτε και γίνεται να χώνουμε το κεφάλι μας στην άμμο, στρουθοκαμηλίζοντας. Τέτοιες πρακτικές, θυμίζουν περισσότερο ολοκληρωτικά καθεστώτα όπου η γνώμη, και η ελευθερία έκφρασης είναι άγνωστες λέξεις και την θέση τους παίρνουν η λογοκρισία και η αυτοφίμωση.

Ευτυχώς σαν Έλληνες δεν έχουμε την ατυχία να ζούμε σε τέτοιο περιβάλλον.

Η Κρητική Πολιτεία.

Το όλο θέμα έχει σαν αφετηρία την ημερομηνία 1912-13 κατά την οποία υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου. Μέχρι τότε η Κρήτη κι από το 1898 (τυπικά από το 1896, βάσει της συνθήκης του Βερολίνου), αποτελούσε αυτόνομο τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (με ταυτόχρονο έλεγχο των Μεγάλων Δυνάμεων), με όνομα «Κρητική Πολιτεία» και πρωτεύουσα τα Χανιά, ενώ είχε και δική της σημαία, βουλή, χωροφυλακή (υπό ξένη διοίκηση), σύνταγμα, ύμνο, νομίσματα, παράσημα κ.α., τα οποία ήταν, κατά βάση, παραλλαγές των αντίστοιχων του ελληνικού κράτους.
Ουσιαστικά η «διακυβέρνηση» της Κρητικής Πολιτείας, ασκούνταν από ένα μεικτό συμβούλιο το οποίο απαρτίζονταν απ’ τα επιμέρους συμβούλια των Κρητών και των Μεγάλων Δυνάμεων.

Το συμβούλιο όμως των Μεγάλων Δυνάμεων είχε ουσιαστικά την πρωτοκαθεδρία, καθώς είχε το δικαίωμα, ανά πάσα στιγμή, να αναστείλει την λειτουργία του συμβουλίου των Κρητών και να ζητήσει την ανασύστασή του, αν θεωρούσε ότι παραβαίνει κάποια όρια ή αυθαιρετεί.

Η εξωτερική πολιτική του νησιού παρέμεινε δέσμια των «προστατών» του. Η Κρητική Πολιτεία π.χ. δεν είχε δικαίωμα πολέμου κι οι σχέσεις της με άλλα κράτη περνούσαν, ουσιαστικά, από την έγκριση των Μεγάλων Δυνάμεων. Λόγω επίσης της υψηλής επικυριαρχίας του Σουλτάνου στο νησί, δεν ήταν επιτρεπτή η συγκρότηση κρητικού στρατιωτικού σώματος (αντ’ αυτού δημιουργήθηκε η λεγόμενη «Πολιτοφυλακή», η οποία βεβαίως δεν είχε στρατιωτικό ρόλο και ισχύ).

Η σημαία της «Κρητικής Πολιτείας».

Η σημαία της «Κρητικής Πολιτείας» βασίζονταν σε μια παραλλαγή της ελληνικής σημαίας του 1822. Τα τρία γαλάζια τεταρτημόρια, συμβόλιζαν την χριστιανική-ελληνική πλειοψηφία της Κρήτης. Το πρώτο όμως από τα τεταρτημόρια (χρώματος ερυθρού, το οποίο αποδίδεται στην μουσουλμανική-τουρκική μειονότητα) το οποίο απεικόνιζε το λευκό αστέρι, συμβόλιζε και δήλωνε την υψηλή επικυριαρχία του Σουλτάνου στο νησί (και όχι έτσι απλά την μουσουλμανική-τουρκική μειονότητα ή «το κρητικό αίμα που χύθηκε στους αγώνες», όπως, είτε σκοπίμως είτε από άγνοια υποστηρίζουν με παρρησία αρκετοί). Θα πρέπει να τονιστεί εδώ, ότι ουδέποτε υπήρξε ανεξάρτητο κράτος της Κρήτης, αλλά μια (ημι)αυτόνομη και πλήρως ελεγχόμενη περιοχή από τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Ως εκ τούτου, η σημαία δεν συμβόλιζε την ανεξάρτητη Κρήτη (όπως δυστυχώς, λανθασμένα πιστεύουν πολλοί και την αναρτούν με «υπερηφάνεια»), αλλά την υποταγή στην Οθωμανική Πύλη, καθώς το νησί εξακολουθούσε να αποτελεί εδαφικό τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επιπλέον, η συγκεκριμένη σημαία, ουδέποτε αποτέλεσε αγωνιστικό λάβαρο ή επαναστατικό σύμβολο που καθιερώθηκε από τους Κρήτες, αλλά ήταν μια επινόηση των Μεγάλων Δυνάμεων και του Σουλτάνου (το αστέρι μπήκε μετά από δική του απαίτηση).

Η σημαία λοιπόν της Κρητικής Πολιτείας, πέραν της όποιας ιστορικής σημασίας και παρουσίας της στην νεότερη ιστορία, δεν αποτελεί ένα σύμβολο το οποίο θα πρέπει να δημιουργεί «ρίγη» συγκίνησης και συναισθήματα «υπερηφάνιας», (για την σημαία του Σπύρου Καγιαλέ τότε τι θα έπρεπε να νιώθουμε;), σε κανέναν Έλληνα και πολύ περισσότερο σε κανέναν Κρητικό.

Θα πρέπει δε, να σημειωθεί εδώ, ότι εκτός του ότι η σημαία της Κρητικής Πολιτείας αναρτούνταν (υποχρεωτικά) μόνο στα «κυβερνητικά» κτήρια και «δημόσιες» υπηρεσίες (οι γνήσιοι Κρήτες, στα σπίτια τους είχαν την σημαία της Ένωσης), υποχρεωτική ήταν η ανάρτηση και της τουρκικής σημαίας στην «αυτόνομη» Κρητική Πολιτεία:

– Ο ύπατος αρμοστής θέλει αναγνωρίσει την Υψηλήν επικυριαρχίαν του Σουλτάνου και θέλει λάβει μέτρα προς διαφύλαξιν της τουρκικής σημαίας, ήτις κατά την υπόσχεσιν την υπό των 4 δυνάμεων δοθείσαν, θα υψώται εις τι των οχυρωμένων σημείων της νήσου.

(από την Ιστορία του Ελληνικού έθνους, τόμος ΙΔ σελ. 199)

Οι συνθήκες και το…«δημοψήφισμα».

Σύμφωνα με την συνθήκη του Λονδίνου (η οποία δεν επικυρώθηκε, καθώς μεσολάβησε ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος, ήταν όμως δεσμευτική για τους Σύμμαχους), μεταξύ άλλων αποφασίζεται η απελευθέρωση της Κρήτης από την Τουρκία (η οποία παραιτήθηκε όλων των δικαιωμάτων της στο νησί, εκχωρώντας τα προσωρινά στους Βαλκανικούς Συμμάχους) και στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για την ένωση του νησιού με την Ελλάδα, με εγγυήτριες τις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία).

Στο σημείο αυτό αρχίζει η παραφιλολογία με την υποτιθέμενη ύπαρξη ενός όρου στην συνθήκη, η οποία προέβλεπε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κρήτη σε 100 χρόνια (δηλαδή το 2013), μέσω του οποίου οι κάτοικοι της Κρήτης θα αποφάσιζαν αν η Κρήτη θα παρέμενε ενωμένη με την Ελλάδα, ή θα προχωρούσε σαν ανεξάρτητο κράτος.

Ο όρος αυτός είναι παντελώς ανύπαρκτος. Η συνθήκη του Λονδίνου είναι σαφής και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Οι υποκινητές της «Ανεξάρτητης Κρήτης» και κυρίως αυτοί που τους ακολουθούν (παίζοντας εκούσια ή ακούσια το παιχνίδι τους), φαίνεται να έχουν σ’ αυτό το σημείο κάποια σοβαρά κενά ιστορικής γνώσης, καθώς αγνοούν ότι με την Συνθήκη του Λονδίνου, τυπικά τουλάχιστον, δεν έγινε η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα (απλώς η Κρήτη πέρασε σε ένα σύντομο μεταβατικό στάδιο «κηδεμονίας», έστω και προσωρινά όπως αναφέρθηκε πριν). Η ύπαρξη λοιπόν ενός υποτιθέμενου συμφωνητικού-σύμβασης, μεταξύ Ελλάδος-Κρήτης, τη δεδομένη στιγμή μάλιστα, μόνο ουτοπική κι εξωπραγματική μπορεί να χαρακτηριστεί. Η πολυπόθητη Ένωση πραγματοποιήθηκε με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου που αναφέρεται λίγο παρακάτω.

Το απόσπασμα από την συνθήκη του Λονδίνου που αφορά την Κρήτη και στο οποίο δεν γίνεται αναφορά σε κανέναν όρο:

α) Η αρχική πρόταση των Μεγάλων Δυνάμεων:

(3) Turkey to abandon all claims to Crete.

β) Η τελική απόφαση στις 30 Μαΐου 1913:

(3) The Sultan of Turkey ceded Crete to the Balkan allies in whose favor all rights of sovereignty were renounced.

Ολόκληρη η συνθήκη του Λονδίνου εδώ ή εδώ.

Η επόμενη συνθήκη του Βουκουρεστίου στις 10 Αυγούστου 1913, επικύρωσε οριστικά την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η παράγραφος που αναφέρεται στην Κρήτη, είναι επίσης σαφής και πουθενά δεν διαφαίνεται ο όρος περί δημοψηφίσματος:

Crete was definitely assigned to Greece and was formally taken over on December 14 of that year.

Ολόκληρη η συνθήκη του Βουκουρεστίου εδώ ή εδώ.

Υπάρχει όμως κι ένας ακόμα ισχυρισμός. Η ύπαρξη ενός «ιδιωτικού συμφωνητικού» μεταξύ Ελλάδος και Κρήτης που προέβλεπε το παραπάνω δημοψήφισμα. Κι αυτός ο ισχυρισμός όμως είναι ανυπόστατος. Αφ’ ενός κανείς δεν μπορεί να αποδείξει την ύπαρξή του (ούτε οι άμεσα «ενδιαφερόμενοι» που το επικαλούνται) κι αφ’ ετέρου δεν υπήρχε καμία λογική στην ύπαρξη και υπογραφή ενός τέτοιου συμφωνητικού. Η Κρήτη αγωνίστηκε για την ελευθερία της κι όχι για ανεξαρτησία. Ο στόχος ήταν ένας και μοναδικός: «Ένωσις ή Θάνατος».

Εκτός αυτού, πόσο λογικό ακούγεται να έχει συμφωνήσει και υπογράψει κάτι τέτοιο, ο μετέπειτα «Εθνάρχης» της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος εκείνο το χρονικό διάστημα ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας και μέχρι τότε είχε αγωνιστεί με νύχια και με δόντια για την Ένωση;

Οι πρώτες κινήσεις.

Η «Ανεξάρτητη Κρήτη» δεν φαίνεται να αποτελεί στόχο μόνο μιας χώρας, ή τουλάχιστον, οι διασπαστικές κινήσεις δεν υποκινούνται μόνο από μία, αλλά περισσότερες (κατά κύριον λόγο, Τουρκία, Ισραήλ, Γερμανία, Αγγλία, Η.Π.Α).

Μια πρώτη αναφορά, μαρτυρείται απ’ τον οπλαρχηγό της κρητικής αντίστασης κατά των Γερμανών, Καπετάν Μανώλη Μπαντουβά. Όπως αφηγήθηκε ο ίδιος, στον συγγραφέα Αντώνη Σανουδάκη, του προτάθηκε από τον Βρετανό πράκτορα των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων (Special Operations Executive), Μόντι Γουντχάουζ (Monty Woodhouse), που βρίσκονταν τότε στο νησί και συνεργάζονταν με τις ντόπιες δυνάμεις, να ηγηθεί (ο Μπαντουβάς) αυτονομιστικής κίνησης με την οικονομική στήριξη της Αγγλίας. Σε αντάλλαγμα, ο Μπαντουβάς θα χριζόταν πρώτος πρόεδρος της αυτόνομης Κρήτης.

Ο Μανώλης Μπαντουβάς, αντέδρασε σαν γνήσιος Έλληνας και δη Κρητικός: Συνέλαβε επί τόπου τον Γουντχάουζ και τον διέταξε να εγκαταλείψει την Κρήτη άμεσα, όπως κι έγινε τελικά.

Το θέμα άρχισε να ανακινείται πάλι στα τέλη της δεκαετίας του 70 και γνώρισε μια έξαρση στην δεκαετία του 80. Το 1975 η αθηναϊκή εφημερίδα «Αθηναϊκή» (26-6-1975) απεκάλυπτε σε δημοσίευμα της ότι από το 1963 οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες επιδίδονταν στη δημιουργία σεναρίων, τα οποία στόχευαν στη συγκρότηση αυτονομιστικών κινήσεων στη Κρήτη.
Εδώ αξίζει να γίνει μνεία και στην αυτονομιστική δραστηριότητα που ανέπτυξε μεταπολιτευτικά ομάδα 6 Εβραίων στα Χανιά, λόγος ο οποίος έγινε και η αιτία απελάσεώς τους, ενώ άπλετο φως στις ισραηλινές ραδιουργίες ρίχθηκε το 1976, όταν ο καταδικασθείς από δικαστήριο του Ηρακλείου αυτονομιστής Ε. Ράμελ, αποφυλακίστηκε κατά τρόπο ανεξιχνίαστο, για να γίνει αργότερα γνωστό ότι επρόκειτο για αξιωματικό της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας ΜΟΣΑΝΤ.

Το 1977, πράκτορες της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, «μεταμφιεσμένοι» σε επιχειρηματίες-επενδυτές, περιέτρεχαν τη Μεγαλόνησο και προσπαθούσαν να πείσουν τους εύπορους κυρίως Κρήτες, ότι η Κρήτη είναι αυτάρκης και θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη. Προς τιμήν τους, η συντριπτική πλειοψηφία των Κρητικών που άκουσαν αυτή την θεωρία, κυνήγησαν τους Ισραηλινούς πράκτορες με πέτρες και μπαλωθιές.

Το ενδιαφέρον που επεδείκνυαν ανέκαθεν οι Ισραηλινοί για την παρουσία της Κρήτης ως κέντρο του «ιουδαϊκού πολιτισμού» είναι πασίγνωστο. Για την ενίσχυση αυτών των ανυπόστατων θεωριών τους, οι Εβραίοι μετέρχονται διάφορα μέσα, ανάμεσα στα οποία εντάσσεται και η ρίψη προκηρύξεων με εμπρηστικό περιεχόμενο σε κάθε γωνιά του νησιού (Αύγουστος 1977). Η επιδίωξή τους για να πείσουν ότι η Κρήτη αποτελεί πανάρχαια ιουδαϊκή εστία εστιάζεται σε μια προπαγανδιστική διαδικασία ψευδεπίγραφων επιστημονικών ερευνών, στα πλαίσια των οποίων εντάχθηκε και η κυκλοφορία του βιβλίου «Ιουδαϊκή Κρήτη». Η συγγραφή του ήταν έργο του Εβραίου καθηγητή και στελέχους της ΜΟΣΑΝΤ, Άνκορι, η δε έκδοσή του εξυπηρετούσε προφανείς σκοπιμότητες.

Παράλληλα με το εβραϊκό αυτό σύγγραμμα που πλαστογραφούσε βάναυσα τις ιστορικές καταβολές του κρητικού πολιτισμού, προκειμένου να εδραιώσει τα ψευδώς υποστηριζόμενα από τους Εβραίους, πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες μυστικές επισκέψεις εβραϊκών πλοίων στο θαλάσσιο χώρο της Κρήτης. Οι επισκέψεις αυτές είχαν το χαρακτήρα ερευνητικών ταξιδιών και αποσκοπούσαν στη δήθεν πραγματοποίηση υποθαλάσσιων ερευνών, με σκοπό την ανακάλυψη…αρχαιολογικών ευρημάτων τα οποία θα καταδείκνυαν την…εβραϊκή ιστορία της Κρήτης. Στην πραγματικότητα, αυτά τα «ευρήματα» που αναζητούσαν, τα είχαν ρίξει εκ των προτέρων στη θάλασσα οι ίδιοι οι Ισραηλινοί και δεν ήταν τίποτε άλλο από…τεχνητά οξειδωμένες μαρμάρινες πλάκες και υδρίες, έτσι ώστε να δείχνουν «αρχαιοφανείς», τις οποίες στην συνέχεια ανέσυραν ως…ευρήματα.

Ο Τζβη Άνκορι, προκειμένου να ενισχύσει την ανυπόστατη αυτή θεωρία του, συμμετείχε σε όλα τα κρητολογικά συνέδρια, στα πλαίσια των οποίων πραγματοποιούσε…επιστημονικές ανακοινώσεις. Αρχικά επιδίωξή του ήταν να καταστήσει αποδεκτό το ιστορικό ψεύδος ότι ο Μινωικός Πολιτισμός προήλθε…από Εβραίους. Στη πορεία της ιστορικής παραχαράξεως και πλαστογραφίας όμως, καθώς διαπίστωνε ότι οι επιστημονικοφανείς ανακοινώσεις του ετύγχαναν μιας γενικής ανοχής, διεύρυνε το αρχικό σχέδιο εβραιοποίησης των νησιών του Αιγαίου πελάγους και της Κρήτης, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό και τη Σπάρτη. Η ασέβεια μάλιστα και το θράσος του Άνκορι δεν είχαν όρια, αφού δε δίστασε να καταφύγει στην επίκληση κίβδηλων επιχειρημάτων, ανάμεσα στα οποία ήταν το εξωφρενικό ότι ο Γεώργιος Πλήθων…ήταν Εβραίος.
Ασφαλώς και το διαστρεβλωτικό έργο του Άνκορι δε διεξαγόταν σε άγονο έδαφος. Οι ευνοϊκές συνθήκες για τη παρουσίαση αυτής της ανυπόστατης θεωρίας, είχαν διαμορφωθεί ήδη από το 1965 με μια σειρά άρθρων του Εβραίου…αρχαιολόγου Σάιρους Γκόρντον, ο οποίος υποστήριζε αντιεπιστημονικά την…σημιτική προέλευση του Μινωικού Πολιτισμού.

Η ανάμειξη του Άνκορι στο «ερευνητικό» αυτό θέμα κατά κάποιο τρόπο διαστρεβλωτικό, γίνεται κατανοητό ότι δεν ήταν πρόσκαιρη. Αποτελούσε αναπόσπαστη πτυχή ενός ευρύτερου ανθελληνικού σχεδίου το οποίο υφίσταται και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απόσπαση της Κρήτης, μόλις οι συγκυρίες το επιτρέψουν, από τον ελλαδικό κορμό.

Ήδη έχουν εκδηλωθεί και άλλες συναφείς κινήσεις. Ειδικότερα έχει παρατηρηθεί από τον βρετανικό τύπο, η παρουσίαση της Κρήτης ως ανεξάρτητης από την Ελλάδα. Χαρακτηριστική επ’ αυτού είναι η περίπτωση της εβραϊκής ιδιοκτησίας αγγλικής εφημερίδας «Sunday Times», η οποία σε αγαστή σύμπνοια με το ευρωπαϊκό κανάλι EYRONEWS, σε πίνακα που δημοσιεύει καθημερινά παρουσιάζοντας τις θερμοκρασίες που επικρατούν στις πρωτεύουσες των μεσογειακών κρατών, παρουσιάζει τη Κρήτη ως ανεξάρτητη χώρα.

Στις αρχές του 1990 οι Αρχές της Κρήτης άρχισαν να επικεντρώνουν τις έρευνές τους γύρω από κάποιες ανώνυμες ευχετήριες επιστολές που αποστέλλονταν σε τοπικές εφημερίδες παραμονές Πρωτοχρονιάς και Πάσχα. Στις επιστολές αυτές υπήρχαν σκίτσα που παρουσίαζαν την Ελλάδα ως ένα τέρας, που άπλωνε το χέρι του και στραγγάλιζε την Κρήτη. Το κρίσιμο ερώτημα το οποίο καλούνταν να απαντήσουν ήταν ποιοι υποκινούσαν όλες αυτές τις ενέργειες.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι Αρχές αντελήφθησαν μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Οι μυστικές έρευνες, που έφτασαν μέχρι το εξωτερικό, είχαν οδηγήσει σε ένα σημείο που υποχρέωνε τους υποκινητές να… αναστείλουν το σχέδιό τους. Προσωρινά, όπως αποδείχθηκε…

Τα ανησυχητικά μηνύματα τόσο για την ΕΥΠ όσο και τις υπηρεσίες ασφαλείας άρχισαν να επανεμφανίζονται τα δύο τελευταία χρόνια. Στη διετία αυτή έχει παρατηρηθεί μία εκστρατεία διάδοσης της Κρητικής Πολιτείας και τα αποτελέσματα είναι άκρως ανησυχητικά για τις Αρχές. Ολοένα και περισσότερες σημαίες «φιγουράρουν» σε σπίτια, ενώ δεκάδες είναι πλέον τα αυτοκίνητα (ακόμη και επιφανών Κρητικών) στα οποία είναι τοποθετημένο το σύμβολο της Κρητικής Πολιτείας στις πινακίδες. Επίσης κατά εκατοντάδες φτάνουν τα SMS και τα MMS σε κινητά τηλέφωνα. Το φαινόμενο είναι εντονότερο στο Ηράκλειο, όπου οι Αρχές έχουν καταγράψει εκατοντάδες περιπτώσεις ανθρώπων (τόσο στην πόλη όσο και σε χωριά) που έχουν κάνει κεντρικό τους σύνθημα την «Κρητική Πολιτεία» και το όραμα της «αυτόνομης Κρήτης».

Οι Αρχές ασφαλείας έχουν έγκυρες πληροφορίες ότι η κινητικότητα αυτή… υποκινείται κυρίως από επιχειρηματικούς κύκλους που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, με αιχμή του δόρατος τη Γερμανία. Πολλοί Κρητικοί λαμβάνουν e-mail με ανάλογο περιεχόμενο που τους προτρέπει να συσπειρωθούν για το μεγάλο όραμα της ανεξαρτησίας της Κρήτης. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι όλη η δραστηριότητα υποκινείται και χρηματοδοτείται από μία οργάνωση που εδρεύει στη Γερμανία. Είχαν μάλιστα καταλήξει και στον επικεφαλής. Επρόκειτο για άτομο κρητικής καταγωγής, με ισχυρή θέση και ρόλο στο εξωτερικό, που όμως ως όνομα δεν είναι γνωστό στη μεγαλόνησο. Επιπλέον οι διάφορες έρευνες κατέληξαν και σε μερικά άτομα που εξυπηρετούν τούρκικα συμφέροντα.

FUEN.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι η χώρα η οποία φιλοξενεί και χρηματοδοτεί την FUEN (Federal Union of European Nationalities). Στη Γερμανία, η εύνοια της «εθνικής μειονότητας» είναι καθοριστική για τη συγκρότηση της εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής της. Για τη Γερμανία η «οργανωτική αναδιάρθρωση» της Ευρώπης αποτελεί μια μακροχρόνια στρατηγική και οι εθνικές οντότητες/ μειονότητες συστατικό στοιχείο της. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία ενός τέτοιου σχεδίου είναι η αποδιάρθρωση/ υποβιβασμός του εθνικού κράτους και η ανάδειξη των εθνικών ομάδων. Οι όποιες άλλες μειονότητες (π.χ. θρησκευτικές, γλωσσικές κ.λπ.) δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο, γιατί αντιστοιχούνται στο δίπολο πλειοψηφία/ μειοψηφία του εθνικού κράτους. Όσο για το κενό ισχύος, αυτό μπορεί να καλυφθεί από υπερεθνικούς θεσμούς – και στην προκειμένη περίπτωση την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, μπορεί να ενισχύσει αυτήν την ερμηνεία – διάλυση της Γιουγκοσλαβίας με μικρά κράτη που μπορούν να επιβιώσουν μέσα στην ΕΕ.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως και σε σχέση με το γεωπολιτικό βάρος της Κρήτης η Γερμανία δεν μπορεί παρά να είναι μόνο το βαγόνι μιας αμαξοστοιχίας της οποίας η ατμομηχανή βρίσκεται πέραν του Ατλαντικού, ενώ η Αγγλία και το Ισραήλ έχουν τις δικές τους βλέψεις. Στο γεωπολιτικό «βάρος» της Ελλάδας, το μεγαλύτερο μέρος ανήκει στην Κρήτη κατά κύριο λόγο και μετά στο Αιγαίο.

Πολλά «λάθη».

Αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες, δεκάδες πανεπιστήμια των ΗΠΑ, τα καναδικά ταχυδρομεία, εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων (όπως η αεροπορική εταιρεία United Airlines) ακόμη και επιστημονικοί φορείς παγκοσμίου κύρους, όπως η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος, η γνωστή μας ΝΑSΑ, έχουν εμπλακεί σε μια πρωτοφανή πρόκληση σε βάρος του νησιού, χαρακτηρίζοντας σε επίσημα έγγραφα και στις ιστοσελίδες τους στο διαδίκτυο την Κρήτη ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα. Αφέλεια χαρακτηριστική τής παροιμιώδους άγνοιας των Αμερικανών για τη γεωγραφία του πλανήτη και την ιστορία των χωρών, ή μήπως μια σκοπιμότητα με απρόβλεπτες διαστάσεις για το μέλλον και ένα παιχνίδι σε βάρος της Κρήτης, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η απίστευτη ιστορία αποκτά έντονες πολιτικές διαστάσεις μετά από την εντονότατη διαμαρτυρία ομογενών από τη Φλόριντα των ΗΠΑ, οι οποίοι αντιλήφθηκαν, μετά από σχετική καταγγελία της ομογενειακής ιστοσελίδας «kalami.net», ότι οι αναφορές παραείναι πολλές για να πρόκειται για απλό λάθος γεωγραφικού προσδιορισμού. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριντα κ. Πίτερ Θεοφάνους απέστειλε σχετική επιστολή στο υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, διευκρινίζοντας τα πράγματα και ζητώντας από τις αμερικανικές Αρχές να διορθώσουν τη γεωγραφική… «γκάφα» τους!

Την αρχή έβαλε το υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο στη σχετική ιστοσελίδα περιγράφει τη διαδικασία που μπορούν να ακολουθούν επιχειρηματίες προκειμένου να απλοποιούν τον τελωνειακό έλεγχο, χάρη στη χρήση μιας προσωρινής δήλωσης, γνωστής ως ΑΤΑ (Temporary Admission). Στο ενημερωτικό σημείωμα που περιλαμβάνει τις πιο συχνές ερωτήσεις των πολιτών, γνωστό ως FAQ (Frequently Asked Questions), οι Αμερικανοί συμπεριλαμβάνουν και τη λίστα των χωρών που κάνουν δεκτές αυτές τις προσωρινές δηλώσεις εκτελωνισμού προϊόντων. Εκεί κάπου ανάμεσα σε 90 αναγραφόμενες χώρες υπάρχει και η αναφορά στην… Κρήτη ως ανεξάρτητο κράτος, ανάμεσα σε άλλα όπως η Κύπρος, η… Ελλάδα, η Ιταλία, αλλά και σχετικά άγνωστες στο ευρύ κοινό χώρες!

Σε δεκάδες αμερικανικά πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών η Κρήτη καταγράφεται ως ανεξάρτητο κράτος, γεγονός που προκαλεί εύλογο προβληματισμό, καθώς, αν ένα τέτοιο λάθος συγχωρείται από γραφειοκράτες, όπως οι άνθρωποι των υπουργείων, είναι ασυγχώρητο για ανθρώπους του πνεύματος. Η λίστα είναι μεγάλη και αξιοσημείωτη. Ανάμεσα στα πανεπιστήμια που επιλέγουν να θεωρούν την Κρήτη ως κράτος μαζί με άλλες χώρες είναι τα Albert Einstein College of Medicine, University of California, Washburn University, Brigham Young University, Georgetown University, University of Minnesota, Northeastern University, Southwestern Law School, University of Kentucky, New York Law School, Hofstra University και Winona State University. Η Κρήτη δε γλιτώνει όμως την… ανεξαρτησία της ούτε από τα καναδικά ταχυδρομεία, τα οποία γνωστοποιούν ότι αν θέλουν να επικοινωνήσουν ταχυδρομικά με το νησί μας μπορούν να στείλουν κι αυτοί ό,τι θέλουν ταχυδρομικά στη… χώρα Κρήτη ή στη νήσο Κέρκυρα, που επίσης καταγράφεται ως… κράτος, ενώ η Νότια Αφρική δε θα νοιαστεί πολύ για το τι γίνεται στην Κρήτη αφού σύμφωνα με την κυβέρνηση τους και τα επίσημα έγγραφα της, το 2003 τους πήγαν μόλις 2 Κρητικοί ενώ οι Έλληνες ήταν 7,732.

H UNESCO μας πληροφορεί οτι και η Κρήτη είναι μέσα στις χώρες που συμμετέχουν στο Global Ocean Observing System (το 2003). Οι μηχανικοί απο την Κρήτη έχουν την τιμητική τους στο Institute of Electrical and Electronics Engineers.

Διαβάστε περισσότερα http://www.pare-dose.net/?p=48#ixzz0cwlw65ic

Η ομογένεια και το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασαν άμεσα στη συντονισμένη αυτή πρόκληση, αποστέλλοντας επιστολές διαμαρτυρίας, πετυχαίνοντας να διορθωθούν οι περισσότερες από τις «λανθασμένες» αναφορές περί κράτους Κρήτης.

Στο γνωστό πρόγραμμα εγγραφής σε DVD Avi2dvd, μαθαίνουμε ότι το συγκεκριμένο λογισμικό υποστηρίζει και την…κρητική διάλεκτο! Αν και οι προγραμματιστές δηλώνουν πως δεν έχουν σχέση με αποσχιστικά κινήματα και τα συναφή, είναι απορίας άξιον πως τελικά η σημαία της Κρητικής Πολιτείας δεσπόζει δίπλα στις υπόλοιπες επίσημες εθνικές σημαίες (και πρώτη πρώτη μάλιστα!).

Ένα άλλο συμβάν έλαβε χώρα στην Κορσική στα πλαίσια των «Παιχνιδιών των Νήσων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αποστολή της Κρήτης καταφθάνοντας στο αεροδρόμιο της Κορσικής ήρθε αντιμέτωπη με μια δυσάρεστη έκπληξη. Οι διοργανωτές στα επίσημα έντυπα που μοίραζαν εμφάνιζαν την Κρήτη με τη σημαία της Κρητικής Πολιτείας σε αντίθεση με την αποστολή της Κέρκυρας που συμβολίζονταν με την ελληνική σημαία.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η διαπίστωση αυτή αιφνιδίασε τους νομάρχες της Κρήτης και τους υπόλοιπους φορείς που συμμετείχαν στην αποστολή, οι οποίοι εξοργισμένοι ενημέρωσαν τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκα ο οποίος ήρθε σε επικοινωνία με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Από την περιφέρεια Κρήτης εστάλη διάβημα διαμαρτυρίας προς τη διοργανώτρια Αρχή των Αγώνων, στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζονταν: «Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι η Κρήτη αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας και κατ’ επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσωπείται από το επίσημο σύμβολο του ελληνικού κράτους, την ελληνική σημαία».

Η κρητική αντιπροσωπεία απαίτησε να αποσυρθούν τα επίσημα έντυπα που θέτουν ζήτημα αυτονομίας της Κρήτης και ζήτησαν να κυκλοφορήσουν νέα. Στα νέα φυλλάδια πρέπει να ζητείται συγνώμη γι αυτό το σοβαρό θέμα που άπτεται των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας. Η χλιαρή έρευνα σταμάτησε και πάλι -όπως και το 1990- στη διαπίστωση ότι κάποιοι Κρητικοί, μόνιμοι κάτοικοι Γερμανίας, χρηματοδοτούν και υποκινούν την αυτονομιστική προπαγάνδα.
Έχοντας όμως δει σημεία και τέρατα στη νεοελληνική Οδύσσεια, δεν μας είναι εύκολο να πεισθούμε ότι η άκρη του νήματος της νέας «Κρητικής Πολιτείας» βρίσκεται στα χέρια μιάς χούφτας «βλημάτων». Άλλωστε το κράτος του Ισραήλ και η Διεθνής του Σιωνισμού, έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει μέσω ημιεπίσημων διαύλων τους, χάρτες που συμπεριλαμβάνουν και την Κρήτη στην πρέπουσα ισραηλινή επικράτεια. Έφτασαν στο σημείο μάλιστα την δεκαετία του 70, οι πράκτορες της Μοσάντ, να θάψουν ισραηλινές αρχαιότητες (προφανώς ίδιας «ποιότητας» με τις θαλάσσιες) στο νησί, έτσι ώστε να το συνδέσουν ιστορικά με το Ισραήλ.

Και δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Αμερικανός διοικητής της βάσεως των Γουρνών, ύψωσε σε δεξίωση το ποτήρι του στην υγεία της…53ης πολιτείας των Η.Π.Α., εννοώντας την Κρήτη και ισχυριζόμενος ότι είχε πιεί κάτι παραπάνω και …αστειεύτηκε. Όταν όμως σε όλες τις κρητικές πανεπιστημιακές σχολές λειτουργούν αυτονομιστικές γιάφκες από τα ενεργούμενα των εξω-ελλαδικών συμφερόντων, μόνο αστείο δεν είναι το όλο θέμα.

Η «επανάσταση» αρχίζει.

Μια από τις πρώτες «κουμπουριές» δώθηκε από την τοπική αεροπορική εταιρία Sky Express (ιδρύθηκε το 2005), η οποία εδρεύει στο Ηράκλειο κι ανήκει σε έναν πρώην πιλότο της Ολυμπιακής, τον Μιλτιάδη Τσαγκαράκη. Η εν λόγω αεροπορική εταιρία επέλεξε ως έμβλημά της, την σημαία της Κρητικής Πολιτείας. Μετά από διαμαρτυρίες αναγκάστηκε να το αποσύρει και να το αντικαταστήσει (όχι όμως κι απ’ τα οχήματά της, ή την σελίδα των online κρατήσεων), με «βαριά καρδιά» όμως καθώς φαίνεται κι από την ανακοίνωση που κοσμεί την ιστοσελίδα της, μέσα από την οποία παραδίδονται και κάποια «μαθήματα ιστορίας».

Το επόμενο επεισόδιο έλαβε χώρα στο Παγκρήτιο Στάδιο. Μία τεράστια σημαία της Κρητικής Πολιτείας που ανάρτησαν στην κερκίδα νεαροί από τα Μάλια στην έναρξη της διεξαγωγής του τελικού Κυπέλλου ΕΠΣΗ στο Παγκρήτιο Στάδιο (ο οποίος μεταδιδόταν απευθείας από την «ΚΡΗΤΗ ΤV»), κινητοποίησε τις αστυνομικές Αρχές, που ζήτησαν να αποσυρθεί και να διπλωθεί τάχιστα.

Οι νεαροί δεν προέβαλαν αντίρρηση, ωστόσο πριν κατεβάσουν το πανό (στο οποίο αναγραφόταν «Ανεξαρτησία 2012») έσπευσαν να τραβήξουν αναμνηστικές φωτογραφίες, καμαρώνοντας μπροστά από τη σημαία. Στην Ασφάλεια Ηρακλείου οι δύο νεαροί υποστήριξαν ότι ανύψωσαν τη σημαία επειδή αγαπούν την Κρήτη. Σε ερωτήσεις για το ζήτημα της «Κρητικής Πολιτείας», δήλωσαν άγνοια. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως εδώ, ότι η σημαία της «Κρητικής Πολιτείας», δεν έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της σε γήπεδο, στο παραπάνω περιστατικό. Από Κρήτες χρήστες του διαδικτύου, έχει αναφερθεί ότι η εν λόγω σημαία αποτέλεσε «λάβαρο» των «φανατικών» οπαδών της «Θύρας 4» του Ο.Φ.Η και των οπαδών της ομάδας της Χερσονήσου.

Την επόμενη μέρα, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου υποδέχτηκε στη Βουλή τούς μαθητές ενός σχολείου του Ηρακλείου και τότε αντιλήφθηκε ότι στην πλάτη της μπλούζας είχαν «σταμπάρει» τη σημαία της Κρητικής Πολιτείας. Ευλόγως ο άνθρωπος παραξενεύτηκε και έσπευσε να διευκρινίσει στους μαθητές ότι η συγκεκριμένη σημαία δε συμβολίζει την επανάσταση, αλλά είχε επιβληθεί από τις μεγάλες δυνάμεις στην Κρητική Πολιτεία. Είναι πάντως απορίας άξιο πώς οι μαθητές αυτοί έφτασαν στο σημείο να «φιγουράρουν» με τη σημαία της Κρητικής Πολιτείας στις μπλούζες τους. Ποιος και γιατί τους… ενέπνευσε άραγε;

Κληθείς να σχολιάσει τόσο το περιστατικό του Παγκρητίου όσο και αυτό με το σχολείο, ο κ. Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι κανένα θέμα δεν είναι δύσκολο, αρκεί κάποιος να το αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα και με ενημέρωση.

Τις απόψεις τους για το θέμα κατέθεσαν και άλλοι βουλευτές του νομού Ηρακλείου.
Επαναστατικός εμφανίστηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Μπαντουβάς, ο οποίος διεμήνυσε ότι αν υπάρξει τέτοια κίνηση (που σαφέστατα κατά τον ίδιο υποκινείται από άτομα εκτός μεγαλονήσου) «θα μας βρουν απέναντι τους και θα τους κόψουμε τα κεφάλια». Ο κ. Μπαντουβάς, αναφερόμενος στα «πολλά κιλά αίμα» που έδωσαν οι Κρήτες για να αποτινάξουν τουρκικό και βενετσιάνικο ζυγό, τόνισε ότι, αν υπάρχει μία μειοψηφία που επιχειρεί ένα τέτοιο ατόπημα, τότε σίγουρα «πρόκειται για ηλίθιους» που επιδιώκουν να δημιουργήσουν πρόβλημα αυτονομίας. «Κάλλιο να σε βαστά η μάνα σου και ας είναι να σε βαστά από τους αστραγάλους με το κεφάλι ίσια κάτω», δήλωσε με νόημα ο Ηρακλειώτης βουλευτής.

Στον Άγιο Νικόλαο φαίνεται πως η «κατοχή» της Κρήτης από την Ελλάδα έληξε και η ανεξαρτησία έχει ήδη πραγματοποιηθεί, καθώς η σημαία της «Κρητικής Πολιτείας» ανερτήθη σε ιστό και σε εμφανές σημείο της πόλης. Η φωτογραφία που βλέπετε τραβήχτηκε το απόγευμα της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου του 2007 στον χώρο όπου βρίσκεται το γλυπτό των αδελφών Σωτηριάδη στον Άγιο Νικόλαο.

Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών.

Στα πλαίσια συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε το 2007 στην Κρήτη, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, όλως περιέργως, απέρριψε την ένταξη στο τελικό ψήφισμα του συνεδρίου, που εκδόθηκε στο Λασίθι, εισήγηση του Πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, Μανώλη Πατεράκη, για καταδίκη των αυτονομιστικών κινήσεων, μετά από αντίδραση, κυρίως, των Ομοσπονδιών της Γερμανίας και της Αμερικής. Το σκεπτικό της μη έκδοσης ενος αυτονόητου καταδικαστικού ψηφίσματος; Αγνοείται…

Οι Κρήτες αγρότες και τα «επαναστατικά» μπλουζάκια.

Τον Φεβρουάριο του 2009, στα πλαίσια αγροτικών κινητοποιήσεων, 1200 περίπου Κρήτες αγρότες ανέβηκαν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν και να διαδηλώσουν για την μειωμένη οικονομική ενίσχυση των αγροτών και κτηνοτρόφων της Κρήτης. Την περίσταση αυτή εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι και άρχισαν να πωλούν στους αγρότες μπλουζάκια, τα οποία είχαν τυπωμένα επάνω τους, συνθήματα (κάποια απ’ αυτά, γραμμένα κι ανορθόγραφα) σχετικά με την «ανεξάρτητη» ή «αυτόνομη» Κρήτη. Έτσι, ανάμεσα στα ριζίτικα τραγούδια που τραγουδούσαν οι αγρότες, έκαναν την εμφάνισή τους και οι γνωστές στερεότυπες ατάκες του τύπου «η Ελλάδα έχει ανάγκη την Κρήτη και όχι η Κρήτη την Ελλάδα». Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι θορύβησε και την νομάρχη Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη (στην φωτογραφία με τον δημοσιογράφο Κώστα Βεζυράκη), η οποία επικοινώνησε με τον εισαγγελέα Ηρακλείου Νίκο Μαρκάκη και ζήτησε την παρέμβασή του ώστε να δοθεί ένα τέλος στο κλίμα που σκοπίμως καλλιεργούν κάποιοι για την εκδήλωση ενεργειών για την αυτονομία της Κρήτης. Ο εισαγγελέας επικοινώνησε αμέσως με το διοικητή της Ασφάλειας Ηρακλείου Γιώργο Σκανδαλάκη, ενώ στο γραφείο του κλήθηκε ο προϊστάμενος της κρατικής υπηρεσίας προκειμένου να γίνουν συντονισμένες έρευνες σε σχέση με την ταυτότητα των ανθρώπων που κατασκευάζουν, προμηθεύουν και πωλούν υλικό με το σύμβολο της Κρητικής Πολιτείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας του Ηρακλείου «Πατρίς», κλήθηκε καταστηματάρχης του Ηρακλείου που πωλεί τέτοιες σημαίες αλλά και επιχειρηματίας που διαφημίζει το κατάστημα του με την σημαία της Κρητικής Πολιτείας. Μια άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος του γεγονότος αυτού, είναι ότι μερικοί από τους «επαναστάτες» αγρότες, δεν ήταν καν αγρότες…  

πηγη

38 thoughts on “Ανεξαρτησία της Κρήτης, Κρητική Πολιτεία και Κρητική σημαία – Θρυαλλίδα, προβοκάτσια, ή φούσκα;

 1. Η Κρήτη και η υπόλοιπη Ελλάδα πρέπει να μάθουμε καλύτερα την ιστορία μας. Διαχρονικά κανένας τόπος μας δεν έδινε πάντα στον ελληνισμό. Όλοι οι τόποι μας, ανάλογα με την ιστορική περίοδο, άλλοτε έδιναν και άλλοτε έπαιρναν. Αν δεν υπήρχαν κάποτε οι υπόλοιποι Έλληνες του Νικηφόρου Φωκά να λευτερώσουν την Κρήτη, το Ισλάμ θα είχε εδραιωθεί στο νησί. Οι Κρητικοί είναι επι το πλείστον απόγονοι Ελλήνων (Ρωμιών, Γραικών, Βυζαντινών, πέστε τους όπως θέλετε) προσφύγων από κάθε γωνιά της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, ανθρώπων που έχασαν τα πάντα εξ αιτίας των Οθωμανών. Είναι οι Έλληνες που δεν συνχώρεσαν και δεν θα συνχωρέσουν ποτέ τους διώκτες τους, που ορκίστηκαν γενεά προς γενεά και πάππου προς πάππου να πάρουν εκδίκηση. Αυτοί οι πρόσφυγες που κατέφευγαν στον νησί ανα τους αιώνες, αναμίχθηκαν με άλλους Κρήτες που ακόμα μέχρι πρόσφατα στον Δία ορκίζονταν. ‘Νη μα το Ζα’ λένε ακόμα κάποιοι παλιοί Κρητικοί. Η Κρήτη είναι γενέτειρα και μητρόπολη του ελληνισμού. Και ο Δίας, ο θεός όλων των αρχαίων, εκεί γεννήθηκε. Όταν όμως ξεχνάμε την ιστορία, ξεχνάμε και ποιοί είμαστε, και ο κάθε κατεργάρης έρχεται να μας δώσει ταυτότητα καινούργια, με ένα μόνο σκοπό κατα βάθος: να μας κάνει βαφτιστικούς του, να γίνει δηλαδή νονός και αφεντικό μας. Το ότι το Αθηναϊκό κράτος είναι αρρωστημένο είναι αλήθεια, αλλά όλοι μαζί το κάναμε, δεν φύτρωσε μόνο του.

 2. Φιλε μανθο τα πραγματα ειναι απλα.
  Οποιος βγει εξω απο το μαντρι,τον τρωει ο λυκος-τουρκια-
  Εαν καποιοι Κρητικοι αποφασισαν οτι θελουν ανεξαρτισια για να φυτευουν ελευθερα τις χασισοφυτειες,εμενα δεν μου λεει κατι.
  Ας μην ξεχνανε οτι τοσα χρονια η κρητη ηταν η ωφελειμενη απο οικονομικης πλευρας σε εργα κα υποδομες απο οποιαδιποτε περιοχη της ελλαδας,και αυτα ειναι λεφτα ολων μας.
  Και κυριως ας μην ξεχναμε αυτοι που το παιζουν οψιμοι εθνοπατερες,στυλ Μακαριου,και που λενε για την Κρητικη λεβεντεια και τριχες κατσαρες,οταν η κυριως Ελλαδα ηταν ελευθερη τα κρητικοπουλα ακομα προσκυναγαν το σουλτανο.
  Ας αφησουν λοιπον τις παπ@@ιες,για τι εαν παρουν ανεξαρτησια τους βλεπω συντομα μετα τη σημαια που εβγαλαν,να βγαλουν αλλη μια που θα λεει ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ,και μια ωραια πρασινη γραμμη να διασχιζει το πανεμορφο κατατα λλα νησι.

 3. Προς κάθε ενδιαφερόμενο: ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ
  Υπογραφή: Ένας κρητικός
  Ισχύς εν τη ενώσει

 4. φιλε Γιανναδακη δεν μπορω να καταλαβω τι θες να πεις αλλα υποθετω οτι εισαι υπερ της κρητης εντος Ελλαδος

 5. Καλησπέρα σε όλους.

  Αν μη τι άλλο δεν είναι ευχάριστο να αποκτήσουμε και δεύτερη ΕΛΔΥΚ. Και η ειρωνία είναι πως και η Κύπρος αλλά και η Κρήτη αρχίζουν από -Κ- οπότε πάλι ΕΛΔΥΚ θα λέγεται στα αρχικά.

  Το θέμα είναι σοβαρό και μπορεί να γινει σοβαρότερο στο μέλλον. Τα νησιά που κατά καιρούς έχουν ακουστεί πως θέλουν να αποκοπούν από την Ελληνική επικράτεια είναι συγκεκριμένα, όπως και οι γεωστρατηγικές θέσεις τους.

  Μιλάω για τη Κρήτη και τη Κέρκυρα. Και στις δύο περιπτώσεις η Βρετανική εφημερίδα «Guardian» δεν το άφησε να πέσει κάτω…

  Προσωπική μου άποψη. Κάποτε η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει πως στη περίπτωση που κάποιοι για οποιονδήποτε λόγο/λόγους δεν θέλουν να ανήκουν στην Ελληνική επικράτεια, τότε ας αναλάβουν και το βάρος της ευθύνης των αποφάσεων τους. Είτε η ευθύνη αυτή παραπέμπει σε στρατιωτική, είτε σε οικονομική βοήθεια.

  Φιλικά / Λουκάς

 6. Παραφρονήσαμε ομαδικά ; Επειδή κάποιες μειοψηφίες κυκλοφορούν ένα μανιφέστο σημαίνει πως οι Κρήτες θέλουν να αποκοπούν από τον εθνικό κορμό ; Οι Κρήτες παύσανε να είναι Έλληνες και ξέχασαν τους εθνικούς τους αγώνες για την ένωση με την Έλλάδα ;Μήπως όλα αυτά είναι μια καλοστημένη προβοκάτσια που στοχεύει να παρουσιάσει την Ελλάδα με προβλήματα συνοχής ;

 7. Προς διευκρινιση.
  Φυσικά και είμαι υπέρ της ενωμένης Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Κρήτης και αν ήταν δυνατό και της Κύπρου. Εκεί πήγαινε το ισχύς εν τη ενώσει.
  Και το μολών λαβέ πήγαινε στο ότι όποιος εχθρός της Ελλάδος θέλει να πάρει κάποιο κομμάτι της, ας τολμήσει. Μη φοβάστε συνέλληνες. Όσο είμαστε ενωμένοι δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτε.

 8. Αλλο κρατος αλλο εθνος, αυτο καποιοι ισως δεν το καταλαβαινουν. Δεν υπαρχει καμια περιπτωση και κανενα νοημα να ενσωματωθει στο Ελληνικο κρατος η Κυπρος, χαζοι ειναι οι Κυπριοι? Κατα τα αλλα αυτο δεν αναιρει την Ελληνικη τους καταγωγη και το οτι ειμαστε ενας λαος με αυτους.

  Οσο για το αλλο οτι οποιος απομακρυνεται απο το Ελληνικο κρατος τον τρωει ο Τουρκος, μαλλον σε παραμυθι για μικρα παιδια ακουγεται. Δεν θα αποτρεψει το Ελληνικο κρατος την Τουρκια να επιτεθει σε οποιοδηποτε Ελληνικο τμημα αν θελει, αυτο ειναι το μονο σιγουρο. Το 74 αυτο που καταφεραν το καταφεραν χαρη στις Αγγλια/ΗΠΑ και προδωσια Ελλαδας, καλο ειναι να μην συγκρινουν καποιοι τις τοτε συνθηκες με την τωρινη ενδεχομενη ανεξαρτησια της Κρητης και να λαικιζουν.

 9. Φιλε Γιαννη,οι κυπριοι δεν προκοιτε να ερθουν ποτε,αλλα ποιος τους θελει κιολας μου λες;
  Τουρκοσποροι ολοι,που απο την ελλαδα μονο απαιτησεις εχουν,χωρις να συνησφερουν τιποτα,αχρηστοι ειναι για εμας.Γνωμη μου καμμια βοηθεια στους κυπριους εαν δεν ενωθουν με την ελλαδα.
  Οσο για την κρητη τωρα,μην εχεις καμμια αμφιβολια οτι την επομενη της ανεξαρτησιας σας θα εχετε τουρκικη κατοχη,βλεπεις οι τουρκοι δεν ειναι τα ΕΚΑΜ και η αστυνομια ,που τους πυροβολητε και μετα οι βουλετες σας σας βγαζουν απο την στενη,οι τουρκοι θα σας περασουν απο το μαχαιρι ολους.

  Οποιος θελει ανεξαρτησια εμπρος αν εχει τα κοτσια.

 10. Η επανάσταση στο Γουδί έφερε το Βενιζέλο. Αν δεν συμβεί κάτι παρόμοιο τούτες τις μέρες, αλλά αφήσουμε τους προδότες να κυβερνούν τη χώρα, τα πάντα μπορούν όχι μόνο να ειπωθούν, αλλά και να συμβούν…

 11. Σα Κρητικός δεν επιζητώ την ανεξαρτησία του νησιού. Το ότι θα μας φάει ο λύκος, αυτό το λένε όμως κάποιοι για να μας τρομοκρατήσουν. Καλό είναι να μην υποτιμάνε οι «φίλοι» μας οι αθηναίοι, ότι δεν είμαστε κουτοί ή γρόθοι. ΕΜΕΙΣ ζητήσαμε την Ένωση με την Ελλάδα. Γι’αυτό τις απειλές ότι η Τουρκία θα μας φάει άστε τις και κοιτάχτε εσείς που οι Τούρκοι φτάνουν έξω από την Αθήνα μη σας φάνε. Εμείς ούτε συμφέροντα εξυπηρετούμε ούτε ευκολόπιστοι είμαστε.

 12. Παιδιά , σταματήστε αυτές τις εχθροπραξίες . Αυτά ακριβώς θέλουν για να μας αποδυναμώσουν . Η δική μας γρίνια θα μας φάει όχι ο Τούρκος , αυτοί δεν είναι ικανοί να το κάνουν και ας ήταν δεκαπλάσιοι .
  Τι κουτό σχόλια είναι αυτά ?
  Οι τοὐρκοι που είναι μια μωσαϊκή εθνών σε ένα μόνο κράτος κάνουν το αντίθετο από μας που είμαστε το ίδιο έθνος σε διάφορα μέρη .
  Η απόσταση κάνει την διαφορά ?
  Να συνέλθετε φίλοι μου , αυτές οι κοκορομαχίες είναι η κατάρα μας από χιλιετίες , γιαυτό χάσαμε τόσα πολλά !
  Το μόνο που θα μας σώσει σαν έθνος είναι η ένωση και αλληλεγγύη .
  Ελλαδίτες , Κύπριοι , Κρήτες και νησιώτες είμαστε το ίδιο αίμα . Προσωπικά δεν κάνω καμία διαφορά ! Και οι προγονοί μας δεν την έκαναν στους πολέμους του παρελθόντος .
  Μην κάνουμε την δουλειά τους και αλληλοσφαζόμαστε , αν πάρουν κάτι (λέω αν) να το πληρώσουν ακριβά .
  Η Εθνική μας εορτή πέρασε τώρα και μόνο λίγες μέρες και ξεχάστηκε κιόλας !
  Σχόλια πιο δημιουργικά παιδιά !

 13. Τι να πω ρε παιδιά για αυτόν τον Ιουλιανό? Η Κρήτη είναι ωφελημένη σε έργα και υποδομές? Έχεις έρθει ποτέ στην Κρήτη? Κάποτε από τα Γρεβενά προς τη Θεσσαλονίκη έκανες 3,5 ώρες – τώρα πας σε 1 ώρα και κάτι. Κάποτε από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία έκανες 3,5 ώρες – τώρα πας σε ….3,5 ώρες. Το πρώτο αεροδρόμιο σε πτήσεις τσάρτερ στην Ελλάδα είναι του Ηρακλείου και παραμένει το ίδιο μικρό εδώ και 40 χρόνια. Η Τρίπολη και τα Γρεβενά στο Α.Ε.Π. τι προσφέρουν? Και τι προσφέρει η Κρήτη? Στατιστικά δίνουμε 13,5% και παίρνουμε για έργα 5,3%. Σας λέει τίποτα αυτό?

 14. Ανάξιο λόγου και σχολιασμού το θέμα αυτό.
  Εχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε φίλοι μου και είναι κρίμα να ασχολούμαστε με φαντασίες.

 15. Πάντως κι εμένα δε θα με χάλαγε ανεξαρτησία ή έστω αυτονόμηση της Κρήτης από τους ελλαδίτες… μόνο καλό θα έκανε στον τόπο μου!

 16. auti simaia parapano den einai i kritiki alla einai i simaia pou dilonei ypotagi stous tourkous kai epitelous ksipniste.ola einai pexnidia kai eimaste pionia

 17. makari na ginwtane i aneksartisia tis kritis apo tin ellada gt an eseis nomizete oti emeis stin kriti kerdizoume apo tin ellada elate na zisete prwta edw na dite ti eisagoume kai ti eksagoume kai meta sizitame

 18. KATI POLY SHMANTIKO FILOI.H VODAFON SE DIAFHMHSH THS PROPAGANDIZEI THN ANEXARTHSIA THS KRHTHS ME THN PROBOLH THS SHMAIAS THS ANEXARTHTHS KRHTHS.MPEITE STHN SELIDA-ANTI NEA TAXH PRAGMATON- KAI THA TO DEITE

 19. Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης θα φέρουν και μπελάδες.

  Οι 250 λάθρομετανάστες ξεκίνησαν από τη Κρήτη ζητώντας άσυλο !!!!!!

 20. Τσε για την Κρήτη ένα πουλί
  μεγάλο θα πετάξει.
  Τσι ός δε λογιέται Έλληνας
  απάνω του θα κάτσει!

 21. ΜΙΧΑΛΗ,αληθεια για δες ποσες και τι επιδοτησεις εχουν παρει οι κρητικοι αγροτες σε σχεση με τους πελοπονησιους.

  η κρητη εχει 2 αεροδρομια,η πελοπονησος ποσα εχει;;;
  δες τι πλυθησμιακη διαφορα υπαρχει.

  ΚΡΙΤΙΚΕ αληθεια χανια ρεθυμνο ηρακλειο
  ποσους ελλαδιτες φοιτητες εχουν;;;δεν σας προσφερει τιποτα η ελλαδα,ρε κακομοιροι
  που αν δεν ηταν οι φοιτητες θα εισαστε 50 χρονια πισω.

  ΑΝΤΩΝΗ για Μονακο δεν σας βλεπω,
  ποιο πολυ Αμμωχοστο σας κοβω!

  και μονο που το συζητατε ειστε γελοιοι!

 22. Πρώτα από όλα και δημοψήφισμα να γίνει στην ακραία των περιπτώσεων, οι Κρητικοί στην συντριπτική τους πλειοψηφία, θα πουν ένα μεγάλο «όχι» στην ανεξαρτητοποίηση της Κρήτης!

  Το συγκεκριμένο θέμα είναι για γέλια!Τι κάθεστε και ασχολήστε!

 23. Ειναι καιρός να σταματήσουν οι σαχλαμάρες για σχόλια εναντίον των Κρητικών και οι αντίστροφες μπούρδες ορισμένων για ανεξαρτησία.

  Για τα περί προσφοράς στο ΑΕΠ και επιστροφής απλά να πώ ότι δεν έχουμε ομοσπονδιακό σύστημα.

  Για την έλλειψη έργων βαρύτατες ευθύνες έχουν και οι Κρητικοί πέρα από τη πολιτεία.

  Πόσα χρόνια τρώγονται για το που θα γίνει το αεροδρόμιο στο Ηράκλειο?
  Πόσα χρόνια τρώγονται με το ΒΟΑΚ? Πως θα φτιαχτεί ενας αυτοκινητόδρομος αν δε προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις ? Πως θα γίνει γρήγορα και θα συντηρηθεί χωρίς διόδια?

  Ξέχασαν για τις απειλές ότι θα χυθεί αίμα αν τους πάρουν τη γη για δρόμο και ότι θα κάνουν σουρωτήρι τα διόδια?

 24. Με χαρά και έκπληξη είδα το σχόλιο μου 14, από 10 Απριλίου 2010 αναρτημένο σήμερα ,κύριε Δ.Ι.—Ιουλιανός μην εξάπτεσαι,στην Ελλάδα οι προδότες πήραν ύπατα Αξιώματα,ακόμη και αν δεν είναι βαμπίρ υπάρχουν οι κλώνοι,που δεν αντέχουν να μην κυβερνούν,οι ξένοι καλά κάνουν ότι και αν κάνουν,οι δικοί μας υποτίθεται, εχθροί-Έλληνες που θέλουν ανεξαρτησίες,καλά κάνουν γιατί όταν τρώνε κλοτσιά γιατί έγιναν αντιληπτοί,τι το καλύτερο προκειμένου να κυβερνήσουν έστω και ένα Νησί, ας πάει και το παλιάμπελο η Ελλάδα,η μήπως ενδιαφέρθηκαν ποτέ,αφού η προδοσία της πατρίδας τους[Ελλάδας],είναι αυτοσκοπός.Θέλουν να κυβερνούν ρε Αδερφέ,το ερώτημα είναι,θα τους αφήσουν οι λεβέντες Κρητίκαροι,η θα τους χώσουν στην τρύπα τους που είναι και αντιπυρηνική.αφού είναι φανεροί και η ιστορία τους γνωστή,μην φοβόμαστε τους ξένους, παρά μόνο τους δικούς μας, Ιουλιανός στο 25 συμφωνώ,αν και είναι φανερό ποιος η ποιοι είναι, και ο νοών νοήτω.-

 25. Με το μονο που θα συμφωνησω με τους σκατοαθηναιους ειναι οτι η σημαια με το αστερι δεν ειναι η σημαια μας κ δεν εχει δικαιωμα κανεις να μιλαει για την περηφανη ΚΡΗΤΗ αν δεν εχει ζησει τουλαχιστον εδω!

 26. ΕΓΩ ΖΩ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
  ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ.ΑΝ ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΕΡΘΩ ΝΑ ΠΟΛΕΜΙΣΩ ΟΠΩΣ ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΕΠΟΛΕΜΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΟΙ ΑΡΚΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΥΣ, ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΤΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ.
  ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝ,ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ.
  ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΟΙ ΚΡΗΤΗ ΝΑ ΠΟΣΧΙΣΤΕΙ,ΓΙΑΤΙ Η ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΛΛΑ ΑΝ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ, ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ (ΑΛΛΑ ΛΑΘΟΣ).

 27. Σταματηστε της βλακιες ,Στην Παγκοσμια Διακυβερνηση που μας εβαλε ο ΓΑΠ θελουν να αφανησουν την Ελλαδα Θελουν να χωρισουν Κρητη Δυτικη Ελλαδα νησια κλπ Αλλα δεν θα τους γινει η χαρη Κρητη ισον Ελλαδα, Ελλαδα ισον Κρητη Ολοι γεννηθηκαμε ελληνες και ελληνες θα πεθανουμε

 28. Είναι γνωστή η ιστορία της εβραϊκής θαλαμηγού που πόντιζε «αρχαίες» επιγραφές με σκοπό την ανάσυρσή τους σε εύθετο χρόνο.
  Επίσης οι χάρτες διαφόρων αεροπορικών εταιρειών όπως KLM και BA, που εμφάνιζαν την Κρήτη σαν ανεξάρτητο κράτος…
  Επίσης τα τηλεγραφικά και τηλεφωνικά τέλη από Αγγλία που ήταν ΄»προς Ελλάδα» τόσο και «προς Κρήτη» τόσο…
  Δέν ξέρω αν αξακολουθούνν να ισχύουν τα δύο τελευταία, αξίζει λίγο ψάξιμο…

  Χαρίλαος

 29. ΧΑΙΡΕΤΙΖΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥΣ ΑΕΤΟΥΣ,
  ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ
  ΣΤΕΛΝΩ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΟΠΟΙΟΝ ΤΣΟΓΛΑΝΟ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ ΓΡΑΦΕΙ
  ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΟΥ !!!

 30. Παράθεμα: Greek-politics.gr » Blog Archive » Οι “γνωστοί-άγνωστοι” αντιεξουσιαστές στον Τελικό Κυπέλλου Ελλάδος 2011 Ατρόμητος - Α.Ε.Κ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s