Εξοπλισμοί

Κορυφαία ΤΟΜΑ με πυροβόλο τηλεσκοπικού φυσιγγίου CT40 υποψήφια για τον Βρετανικό Στρατό.


Κορυφαία ΤΟΜΑ με πυροβόλο τηλεσκοπικού φυσιγγίου CT40 υποψήφια για τον Βρετανικό Στρατό.

22 Ιανουαρίου 2010.

Προ του Απριλίου 2010 αναμένεται η επιλογή του βρετανικού υπουργείου Άμυνας μεταξύ ειδικών εκδόσεων του CV90 και του ASCOD2, για το πρόγραμμα Συγκροτήματος 1 Αναγνώρισης (Recce Block 1) των Εξειδικευμένων Οχημάτων (SV) του Μελλοντικού Συστήματος Ταχέων Επιδράσεων (FRES) αξίας £2 δισ. (€2,2 δισ). Ο Βρετανικός Στρατός θα αποκτήσει περί τα 600 οχήματα στο πλαίσιο του Συγκροτήματος 1 Αναγνώρισης, από τα οποία σχεδόν τα μισά θα είναι της έκδοσης Ανιχνευτικού οχήματος και τα υπόλοιπα των εκδόσεων επισκευής, περισυλλογής και προστατευμένης κινητικότητας. Τα Ανιχνευτικά οχήματα θα διαθέτουν πύργο με προηγμένους αισθητήρες αναγνώρισης και το επαναστατικό Οπλικό Σύστημα Τηλεσκοπικού Φυσιγγίου (Case Telescoped Weapon System: CTWS) διαμετρήματος 40mm, ή CT40.

Η BAE Systems υποστηρίζει πως η έκδοση Ανιχνευτικού του CV90 είναι «…το καλύτερα προστατευμένο όχημα στην κατηγορία του…», με προστασία από νάρκες συγκρίσιμη ενός κύριου άρματος μάχης βάρους διπλάσιου των 34t εκείνου, ενώ μπορεί να μεταφερθεί από το Α400Μ.

Η έκδοση αναγνώρισης θα διαθέτει βραχύτερο και χαμηλότερο πλαίσιο από εκείνο των CV90 σε υπηρεσία με 6 χρήστες. Με την αποδεδειγμένη ικανότητα αύξησης του βάρους του στους 40t, το CV90 είναι η υποψηφιότητα της εταιρείας για όλες τις εκδόσεις -περί τις 18- του προγράμματος FRES SV. Μάλιστα το CV90 είναι ήδη διαθέσιμο σε 15 εκδόσεις, «περιλαμβανόμενου ενός ελαφρού άρματος των 120mm και οχημάτων επισκευής και περισυλλογής.»

Η General Dynamics UK προσφέρει για το πρόγραμμα FRES SV μια χαμηλού τεχνολογικού κινδύνου εξέλιξη του ASCOD, το οποίο βρίσκεται ήδη σε χρήση με τον Ισπανικό και τον Αυστριακό Στρατό, ενώ για τον πύργο της έκδοσης Ανιχνευτικού επέλεξε την εταιρεία Lockheed Martin UK – INSYS. Κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας στις 4 Νοεμβρίου 2009, το ASCOD2 «…θα έχει την καλύτερη κινητικότητα στην κατηγορία του, με τεράστια προοπτική ανάπτυξης για βέλτιστη ικανότητα επιβίωσης των Βρετανών στρατιωτών έναντι των απειλών του μέλλοντος.»

Οι δύο υποψηφιότητες αξιολογούνται από την πλέον εμπειροπόλεμη και αξιόμαχη χερσαία δύναμη, με κύρια κριτήρια τις ικανότητες επιβίωσης, μεταφοράς σε μακρινά θέατρα επιχειρήσεων, δια βίου αναβάθμισης και δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων. Έτσι, η επιχειρησιακή σκέψη και η τεχνολογία στον τομέα εξελίσσονται ραγδαία στον υπόλοιπο πλανήτη, αλλά όχι και στην Ελλάδα. Όπου από τον Δεκέμβριο του 2007 βρίσκεται σε εξέλιξη μια συστηματική εκστρατεία υποβάθμισης των επιχειρησιακών και τεχνικών απαιτήσεων ενός σύγχρονου Οχήματος Μάχης Πεζικού (IFV), για να κατεβούν στο επίπεδο ενός σοβιετικού απολιθώματος και να προωθηθεί έτσι μια πολιτικά σκανδαλώδης προμήθεια με απευθείας ανάθεση, χωρίς την παραμικρή διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης με ανταγωνιστικές προσφορές. Με την Ελλάδα σε δεινή οικονομική θέση, προβλέπεται να δαπανηθούν περισσότερα από €1,3 δισ. με σκοπό όχι να παρακολουθήσει ο Ελληνικός Στρατός τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα των IFV, αλλά για να… αποκοπεί πλήρως και οριστικά από αυτές!

Πλήρης ανάλυση του προγράμματος FRES και παρουσίαση των υποψηφιοτήτων για το σκέλος SV θα δημοσιευθεί στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια».

http://www.hellenicdefense.gr/

4 thoughts on “Κορυφαία ΤΟΜΑ με πυροβόλο τηλεσκοπικού φυσιγγίου CT40 υποψήφια για τον Βρετανικό Στρατό.

  1. Αν ο συντακτης εννοει το BMP-3 HEL «σοβιετικο απολιθωμα» και επισης υπονοει οτι δεν ειναι και οικονομικο, τοτε θεωρω οτι ειναι επιεικως ηλιθιος. Αν παλι παρανοησα κατι απο αυτα που γραφει, ανακαλω. Δεν ειναι και το ξεκαθαρος.

  2. Φίλε Λουκά νομίζω πως θα έπρεπε να γράψεις την πηγή του άρθρου γιατί όποιος το διαβάσει όπως είναι θα νομίσει ότι το έγραψες εσύ και πως απλά θα υπάρχει κάποια παρουσίαση για το ίδιο θέμα στο περιοδικό που αναφέρεις.
    Σχετικά με το σχόλιο του φίλου Αλέξανδρου, καλό είναι να υπάρχει επιχειρηματολογία. Για όποιον θέλει να δει αν το BMP-3HEL είναι κατάλληλο για τον Ελληνικό Στρατό, μέσα από στέρεα επιχειρήματα, προτείνω (τελείως ενδεικτικά) τα σχετικά άρθρα του blog «Εν κρυπτώ».

  3. ΕΓΩ ΕΝΑ ΞΕΡΩ ΝΑ ΠΩ..ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΜΟΥ ΛΕΝΕ..ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ…,ΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΙΡΝΑ ΓΙΑΤΙ ..ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ,,ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ .. ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΤΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ..ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΛΟΠΕΡΝΑΜΕ..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s