ΕΛΛΑΔΑ / ΙΣΡΑΗΛ

Συλλήψεις για την επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή.


Ενας Ελληνας, δύο Βρετανοί και δύο Αμερικανοί εμπλέκονται σύμφωνα με την Αστυνομία στη διπλή εμπρηστική επίθεση σε βάρος της εβραϊκής συναγωγής των Χανίων.

Ενας Ελληνας, δύο Βρετανοί και δύο Αμερικανοί εμπλέκονται σύμφωνα με την Αστυνομία στη διπλή εμπρηστική επίθεση σε βάρος της εβραϊκής συναγωγής των Χανίων, στις 5 και 16 Ιανουαρίου αντίστοιχα. Οι τρεις πρώτοι έχουν συλληφθεί, ενώ αναζητούνται οι Αμερικάνοι. Υστερα από αξιοποίηση μαρτυριών αλλά κυρίως του βιντεοσκοπημένου υλικού που περιήλθε στη διάθεση των διωκτικών Αρχών, προέκυψε ότι:

– Στην πρώτη επίθεση κατά της συναγωγής τη φωτιά προκάλεσε ο ένας εκ των δύο Αμερικανών, που εισήλθε στον αύλειο χώρο, ενώ οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι βρίσκονταν απ’ έξω.

– Στη δεύτερη εμπρηστική επίθεση, πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ένας εκ των Βρετανών. Από την Αστυνομία αναφέρεται ότι ο 33χρονος που έχει συλληφθεί μπήκε στη συναγωγή από παρακείμενο κατάστημα που δεν λειτουργεί τους χειμερινούς μήνες και, αφού παραβίασε την πόρτα του πρώτου ορόφου, έβαλε φωτιά. Τον χώρο επιτηρούσαν ο 24χρονος Ελληνας (είναι Ηρακλειώτης) και ο δεύτερος Βρετανός, 23 ετών.

Ομολογία.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο 24χρονος Ελληνας ομολόγησε την εμπλοκή του στην υπόθεση και μάλιστα προχθές τη νύχτα έγινε αναπαράσταση στον χώρο της συναγωγής. Για την Αστυνομία ως βασικός δράστης φέρεται ο 33χρονος Βρετανός, ο οποίος αρνείται κάθε εμπλοκή, όπως και ο συμπατριώτης του.

Ο διευθυντής της εβραϊκής συναγωγής, Νίκος-Χαναάν Σταυρουλάκης, εξαρχής είχε εκφράσει την άποψη ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο και όχι μεμονωμένα περιστατικά. «Από τη μία τα νέα είναι ευχάριστα. Τόσο εγώ όσο και η κοινότητα εδώ στα Χανιά νιώθουμε ανακούφιση. Από το πρώτο κιόλας χτύπημα, προσπάθησα να τους εμψυχώσω. Από την άλλη μας βασανίζει το «γιατί». Προσωπικά θα επιδιώξω να συναντήσω αυτούς τους ανθρώπους προκειμένου να μάθω την αλήθεια», δήλωσε στο «Εθνος».

Ευαγγελία Καρεκλάκη / ΕΘΝΟΣ

Σχολιάστε