ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / ΘΡΑΚΗ

Εσωτερική υπόθεση η μειονότητα της Θράκης.


Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

Την υπαγωγή των θεμάτων της μειονότητας της Θράκης από το υπουργείο Εξωτερικών στο Εσωτερικών περιλαμβάνει πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί στον πρωθυπουργό, με την οποία συμφωνούν όσοι πιστεύουν ότι «δεν μπορεί η μειονότητα να παραμένει για πάντα όμηρος των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Η κυβέρνηση αφαίρεσε ήδη αρμοδιότητες από τους διπλωμάτες, καθώς περικόπηκε μεγάλο μέρος κονδυλίων που έδινε το ΥΠΕΞ στον αρμόδιο διπλωμάτη για τη Θράκη. Αυτά αφορούσαν την εκπαίδευση παιδιών μειονότητας, την οποία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το υπουργείο Παιδείας. Σε δύο περίπου μήνες αναμένεται να κατατεθεί και το πρώτο νομοσχέδιο, με το οποίο αντιμετωπίζονται μερικά από τα χρόνια προβλήματα των μουσουλμάνων της Θράκης.

Στην απαντητική επιστολή στον Τ. Ερντογάν ο Γ. Παπανδρέου δήλωνε ότι «δεν συζητάμε με την Τουρκία θέματα που αφορούν έλληνες πολίτες». Θέση του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του είναι ότι «τα προβλήματα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας δεν είναι θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά ζήτημα εσωτερικής έννομης τάξης, που πρέπει να διασφαλίζει την ισοτιμία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όλων των ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνικής ταυτότητας».

«Τα μειονοτικά τα χειρίζονται διπλωμάτες που τα γνωρίζουν πολύ καλά. Χρειάζεται μια αντίστοιχη υποδομή στο υπουργείο Εσωτερικών. Δεν γίνεται να τα χειριστούν άνθρωποι που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει πρώτα να γίνει μια καλή προετοιμασία, καθώς πρόκειται για ευαίσθητο θέμα» αναφέρει υπουργός. Οι πρώτες αποφάσεις, ωστόσο, έχουν ληφθεί. «Τα προγράμματα παιδείας για τη μειονότητα θα γίνονται στο εξής από το υπουργείο Παιδείας και όχι από το ΥΠΕΞ, καθώς πρόκειται για μια στρεβλή αντιμετώπιση», δηλώνουν στην κυβέρνηση. Εχει προετοιμαστεί ένα «μίνι σχέδιο νόμου», το οποίο θα συμπεριληφθεί στο πρώτο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Θα συμπεριλαμβάνει την εξίσωση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (στην οποία φοιτούν μόνο μειονοτικοί) με τις υπόλοιπες παιδαγωγικές σχολές. Ενα αίτημα χρόνων της μειονότητας, καθώς πρόκειται για τη μοναδική Παιδαγωγική Ακαδημία που δεν είναι τετραετής πανεπιστημιακή σχολή.

Τα πτυχία της δεν θεωρούνται ισότιμα των άλλων σχολών και λειτουργεί ξεκομμένα από την υπόλοιπη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αποτελεί μία από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις ανισότητας στο δικαίωμα εκπαίδευσης στη χώρα μας, την οποία ο Συνήγορος του Πολίτη περιέγραψε ως περίπτωση «άνισης μεταχείρισης λόγω εθνοτικής καταγωγής και θρησκεύματος».

Στο υπουργείο Παιδείας έχουν αποφασίσει και την ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων, καθώς και την επίλυση των προβλημάτων σχετικά με την επιλογή των ιεροδιδασκάλων, που σήμερα γίνεται από χριστιανούς, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις. Αλλη μία απόφαση που αναμένεται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα είναι η πρόσληψη μειονοτικών στη δημόσια διοίκηση.

Ο πρωθυπουργός, που συμφωνεί και με το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και την κατάργηση της σαρίας, δείχνει να υπολογίζει τις αντιδράσεις. Γι’ αυτό και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη μειονότητα δεν συμπεριλήφθηκαν ποτέ στο επίσημο πρόγραμμα του κόμματος, αλλά υπάρχουν καμουφλαρισμένες ως θέσεις του ΙΣΤΑΜΕ!

ΠΗΓΗ

3 thoughts on “Εσωτερική υπόθεση η μειονότητα της Θράκης.

  1. ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ. Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΙΣΧΥΕΙ Η ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ;

  2. Εσείς οι «υπερπροστατευτικοί» της εθνικής μας ταυτότητας,έχετε ποτέ αναλογιστεί τη σημασία του ελληνισμού ανά τον κόσμο;τι, λοιπόν, θα σήμεναι για τη χώρα αν οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας αισθάνονταν ασφαλείς, προστατευμένοι απο τη δική σας εθνοκαπηλία και τάσσονταν υπέρ της Ελλάδας στις «κόντρες» με τις ηγεσίες των χωρών τους, για παράδειγμα στο μεγάλο θέμα των ελληνοτουρκικών διαφορών;Έχετε την εντύπωση, ως ο πατριάρχης της μισαλοδοξίας Άνθιμος, ότι υπερασπιζόμαστε το ελληνικό έθνος βάλλοντας εναντίων των μεταναστών; Μήπως η πολιτική αυτή στη Θράκη εξυπηρέτησε τα Τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή;Φανταστείτε, έστω και την ίστατη στιγμή, το μουσουλμανικό στοιχείο στη Θράκη να ζει ευχαριστημένο κατέχοντας την ελληνική υπηκοότητα, ισότιμο με τους Έλληνες πολίτες. Θα γινόταν τόσο εύκολα υποχείριο των τούρκικων συμφερόντων;Συμβάλλατε, επομένως, χρόνια τόρα με τα άκριτα, ανιστόρητα φοβικά παράδοξα της μισαλοδοξίας σας, θέτοντας τη χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς. Καιρός να αλλάξετε τακτική, για να μην φτάσουμε να θρηνούμε και πάλι «χαμένες πατρίδες».

  3. Το Ελληνικό Κράτος για πολλά χρόνια,χωρίς αμφιβολία δεν εδειξε διορατικότητα στη πολιτική της μεταχείρισης της Μουσουλμανικής μειονότητας της Δ.Θράκης,και ιδιαίτερα απέναντι στους Πομάκους,που παρα τη θελησή τους του εσπρωξε στην αγκαλιά των Τούρκων.Με μια πιο εξυπνη εθνική πολιτική θα επρεπε να εχει ελληνοποιήσει και αφομοιώσει τουλάχιστον μέρος των μουσουλμάνων που ευρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια για 100 πλεον χρόνια. Δημήτρης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s