Τουριστικά

Και λίγο τουρισμό. Μεσαιωνικό ταξίδι στη «Βενετία του Βορρά»


Περιήγηση στην Μπριζ, τη φλαμανδική πόλη-μνημείο της UNESCO     Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του Βελγίου, αν όχι ο σημαντικότερος, είναι η Μπριζ. Η πόλη αυτή της Φλάνδρας, τριγυρισμένη από νερό, έχει παραμείνει στην ατμόσφαιρα των θρύλων του Μεσαίωνα και ο ήχος από τις τροχήλατες άμαξες ενισχύει την εντύπωση μιας άλλης εποχής…

Το ιστορικό κέντρο της πόλης αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το πράσινο βρίσκεται παντού, σε πάρκα, μέσα στα κανάλια, στους τοίχους των πολύχρωμων κτηρίων…Τα κανάλια, άλλωστε, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ιστορία, αλλά και στην ονοματοδοσία της Μπριζ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που την αποκαλούν «Βενετία του Βορρά».

 

H λίμνη Minne και το πάρκο που την περιβάλλει είναι από τις ωραιότερες πρώτες εικόνες της Μπριζ. Από τη γέφυρα του 1740 θα απολαύσετε πανοραμική θέα της πόλης, ενώ άπειροι κύκνοι τριγυρνούν στη λίμνη. Οι κύκνοι υπάρχουν στην πόλη από το 1448. Εντύπωση προκαλούν η πύλη και η οικία του φύλακα, του 15ου αιώνα, και ο πύργος του 1398.

Οι δύο πόλεις, βέβαια, έχουν διαφορετική σχέση με το νερό, δεδομένου ότι η Βενετία βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα, ενώ η Μπριζ, σήμερα τουλάχιστον, βρίσκεται στην ενδοχώρα του Βελγίου. Η ιστορία, βέβαια, αποκαλύπτει ότι πέντε αιώνες πριν, η υπερχειλισμένη τότε Βόρεια Θάλασσα είχε μετατρέψει την Μπριζ σε… παραθαλάσσια. Τα νερά όμως δεν άργησαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας πίσω μονάχα το ποτάμι, που δεν άργησε κι αυτό, ανθρώπου θέλοντος, να μετατραπεί στα αναρίθμητα γραφικά κανάλια του σήμερα.

Το όνομα Brugge λέγεται ότι προέρχεται από τη λατινική λέξη Rogia και το λατινικό όνομα Reie, που είχε δοθεί στο ποτάμι που διέσχιζε την πόλη, ενώ η σκανδιναβική λέξη Bryggia σήμαινε αγκυροβόλιο. Η πόλη αναπτύχθηκε γύρω από το κάστρο του 9ου αιώνα, το οποίο χτίστηκε για να προστατεύσει τις ακτές της από τις επιδρομές των Βίκινγκς, ενώ αργότερα δέχτηκε τις διαδοχικές επελάσεις των Γάλλων (μεταξύ του 14ου και του 16ου αιώνα). Τα μεσαιωνικά κτήρια αποτελούν δείγματα της ακμής της πόλης, άλλωστε ήταν κέντρο του διεθνούς εμπορίου υφασμάτων επί 200 χρόνια, από το 13ο αιώνα.

Η αγορά (Grote Markt), εκεί όπου χτυπά η καρδιά της Μπριζ…

Η αγορά (Grote Markt), εκεί όπου χτυπά η καρδιά της Μπριζ, αποτελεί ένα από τα πιο θελκτικά και ενδιαφέροντα μέρη για τον επισκέπτη της πόλης. Σπουδαίο εμπορικό κέντρο στο παρελθόν, με το καμπαναριό-σήμα κατατεθέν της Μπριζ, ύψους 83 μέτρων. Εδώ βρίσκονται, επίσης, το δικαστήριο της επαρχίας της δυτικής Φλάνδρας, το οποίο έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι χτίστηκε μόλις το 19ο αιώνα, με όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των γοτθικών κτηρίων του 12ου και του 13ου αιώνα! Πρόκειται για μια τάση που ονομάστηκε νεογοτθική και εφαρμόστηκε σε σειρά κτηρίων που χτίστηκαν στην πόλη το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

…από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη για τον επισκέπτη της πόλης με τα πανέμορφα κτήρια που την περιβάλλουν.

Στη μέση της αγοράς θα δείτε επίσης τα αγάλματα των Jan Breydel και Pieter de Coninck, δύο ηρώων της πόλης που πρωτοστάτησαν στη μάχη των Χρυσών Σπιρουνιών (battle of the Golden Spurs) της 11ης Ιουλίου 1302.

Λίγα μέτρα από τη Markt, στην πλακόστρωτη πλατεία Burg, φιλοξενούνται μερικά επιβλητικά δημόσια κτήρια, όπως το Δημαρχείο (Stadhuis), που χτίστηκε μεταξύ 1346 και 1420, ένα από τα παλαιότερα δημαρχεία των Κάτω Χωρών και από τα παλαιότερα και κομψότερα κτήρια του Βελγίου. Η πρόσοψή του χρονολογείται από το 1375 και είναι διακοσμημένη με πυργίσκους και αγάλματα των αρχόντων της Φλάνδρας. Δίπλα στο Δημαρχείο υπάρχουν καταπληκτικά μεσαιωνικά κτήρια, όπως το Provost’s House (1665-66), ή Οικία του Προεστού, μπαρόκ ρυθμού. Χτίστηκε το 1662 από γκρίζα πέτρα.

Ο καθεδρικός ναός του Σαν Σαλβαδόρ αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, που επιβεβαιώνει το μεσαιωνικό χαρακτήρα της μικρής βελγικής πόλης και το οποίο έχει μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο εν λόγω ναός, λοιπόν, στην αρχική του -όχι τόσο επιβλητική- μορφή, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια ενοριακή εκκλησία, που χτίστηκε τον 12ο αιώνα και από τότε ως και το 19ο αιώνα λειτουργούσε ως τέτοια. Η αλλαγή του καθεστώτος και η ανακαίνιση και επέκταση του ναού στη σημερινή μεγαλοπρεπέστατη μορφή με το πανύψηλο καμπαναριό επήλθε μετά την ανεξαρτησία του Βελγίου, το 1830, και αφού η πόλη είχε μείνει χωρίς καθεδρικό ναό, δεδομένου ότι οι τελευταίοι γάλλοι κατακτητές κατέστρεψαν τον προηγούμενο, του St Donatius.

Από τις πιο σημαντικές εκκλησίες της πόλης είναι η Βασιλική του Αγίου Αίματος. Διαθέτει μία από τις ιερότερες λειψανοθήκες της Ευρώπης. Το επάνω παρεκκλήσι ξαναχτίστηκε το 19ο αιώνα, μετά την καταστροφή του από τους Γάλλους στα 1790. Εδώ θα δείτε το ασημένιο αρτοφόριο του 1611, μέσα στο οποίο βρίσκεται ένα ιερό φιαλίδιο. Σύμφωνα με όσα θρυλούνται, περιέχει σταγόνες από το αίμα και τον ιδρώτα του Ιησού, που σφούγγισε ο Ιωσήφ της Αριμαθαίας. Το φιαλίδιο έφεραν από την Ιερουσαλήμ το 1150 φλαμανδοί σταυροφόροι. Λειτουργία γίνεται κάθε Παρασκευή, ενώ λειτουργεί και μουσείο.

 

Στο Ναό της Παναγίας (Onze Lieve Vrouwekerk) μπορεί να δει κανείς το έργο του Μιχαήλ Άγγελου «Η Παρθένος και το Θείο Βρέφος» (1504-1505). Αυτό το μαρμάρινο γλυπτό, που έφερε στην Μπριζ ένας φλαμανδός έμπορος, ήταν το μόνο έργο του σπουδαίου ιταλού καλλιτέχνη που ταξίδεψε έξω από τα σύνορα της πατρίδας του, ενώ ο ίδιος ήταν εν ζωή. Οι εργασίες ανέγερσης του ναού ξεκίνησαν το 1220 και ολοκληρώθηκαν ύστερα από 200 χρόνια. Το εσωτερικό του, με τους λευκούς τοίχους, τις λιτές κολόνες και το μαυρόασπρο δάπεδο, είναι λιτό και απέριττο, ενώ τα παρακείμενα παρεκκλήσια και ο άμβωνας είναι μπαρόκ ρυθμού.

Το Begijnhof, το συγκρότημα όπου διέμεναν τα μέλη του τάγματος των λαϊκών μοναχών, βρίσκεται σε μια ήσυχη περιοχή με κανάλια, τα οποία πλαισιώνονται από άφθονα δέντρα και λευκά σπίτια. Το τάγμα ιδρύθηκε το 1245 και τα μέλη του ζούσαν και ντύνονταν όπως οι καλόγριες, αλλά δεν είχαν πάρει όρκο και μπορούσαν, αν το επιθυμούσαν, να επιστρέψουν στον κοσμικό βίο. Μπορείτε να επισκεφτείτε τη μικρή εκκλησία που χτίστηκε το 1602. Οι γυναίκες που ζουν στα σπιτάκια ανήκουν στο τάγμα των Βενεδικτίνων και μετακόμισαν εδώ στα 1930. Ένα από τα σπίτια είναι ανοιχτό για το κοινό. Εδώ μπορείτε να δείτε έπιπλα και χειροτεχνήματα, που δίνουν μια «γεύση» από τη ζωή των γυναικών στο μοναστήρι.

Μια βόλτα στην Μπριζ, θα σας μεταφέρει πίσω στο χρόνο.

Επίσκεψη στο παρελθόν

Το Groeninge Museum είναι το Μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης. Διαθέτει μια συλλογή έργων από το 14ο ως και τον 20ό αιώνα, εστιάζοντας κυρίως στους ζωγράφους που έζησαν και δούλεψαν -φυσικά- στην Μπριζ.

Gruuthuse Museum: Gruut ονομάζεται η μείξη των μυρωδικών που χρησιμοποιούνταν το Μεσαίωνα για να φτιαχτεί η μπίρα από την οικογένεια Van Brugghe-van der Aa, η οποία κατείχε το μονοπώλιο στην παραγωγή της μπίρας Gruut. Σήμερα, το ομώνυμο μουσείο παρουσιάζει μια συλλογή παλιών αντικειμένων και έργων τέχνης που έφερε στο φως η Αρχαιολογική Εταιρεία της Μπριζ.

Το Μουσείο των Διαμαντιών της Μπριζ.

Το Μουσείο των Διαμαντιών (Diamant Museum) της Μπριζ είναι το νεότερο από τα πέντε συνολικά μουσεία διαμαντιών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Η τέχνη της επεξεργασίας του διαμαντιού άνθησε στη μικρή βελγική πόλη από το 15ο αιώνα, αποτελώντας έκτοτε αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΡΟΚΟΥ   πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s