Εξοπλισμοί

Υλοποίηση της προμήθειας 223 αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ-109Α3GEA2 από τη Γερμανία


Προς υλοποίηση βαίνει το πολύπαθο πρόγραμμα προμήθειας 223 μεταχειρισμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ-109Α3GEA2 των 155mm από τα γερμανικά αποθέματα, μετά από 8ετές άτυπο εμπάργο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, ο φάκελος της προμήθειας αναμένεταιεντός της εβδομάδος να εγκριθεί από τη νεοσύστατη κοινοβουλευτική υποεπιτροπή για τα εξοπλιστικά για να ακολουθήσει η τελική απόφαση υλοποίησης από το ΚΥΣΕΑ.
Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και αναμφίβολα αναμένεται κατακόρυφη αναβάθμιση του Πυροβολικού με χαμηλό κόστος, επιτρέποντας την πλήρη απόσυρση των ρυμουλκουμένων πυροβόλων από τις νησιωτικές φρουρές αλλά και των παρωχημένων αυτοκινούμενων πυροβόλων, όπως τα Μ-110Α2 των 203 mm. Στην ουσία, το Πυροβολικό στη Ζώνη Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ θα καταστεί πλήρως αυτοκινούμενο, ενώ χάρη στον μεγάλο αριθμό των αναμενόμενων πυροβόλων προσδοκάται η ενίσχυση της ισχύος πυρός των Μοιρών, με επέκταση του αριθμού σωλήνων από 12 σε 18. Τον Μάιο του 2009 υπεγράφη η Αρχική Έγκριση Προμήθειας και το συνολικό κόστος της προμήθειας δε θα ξεπεράσει τα €20 εκατ. ανταλλακτικών.


Η αναβάθμιση 262 συνολικά γερμανικών αυτοκινούμενων πυροβόλων στο επίπεδο -A2 ολοκληρώθηκε το 2001 με την προοπτική να παραμείνουν σε υπηρεσία έως το 2015, αλλά το 2003 αποφασίσθηκε να αποσυρθούν οριστικά στο πλαίσιο της επιχειρούμενης ριζικής αναδιοργάνωσης του Γερμανικού Στρατού. Σε σχέση με τα υπάρχοντα M-109A3GEA1 του Ελληνικού Στρατού, τα -A2 ενσωματώνουν βελτιώσεις όπως Σύστημα Διαχείρισης Πυρομαχικών (ΑΗΚ) και Αυτόνομο Σύστημα Τάξης και Προσανατολισμού (AURORA).
Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΣ, μικρός αριθμός πυροβόλων αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για προσπορισμό ανταλλακτικών.πηγη

One thought on “Υλοποίηση της προμήθειας 223 αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ-109Α3GEA2 από τη Γερμανία

  1. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ ΤΟΥΣ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s