ΕΛΛΑΔΑ

Η άγνωστη ιστορία των ελλήνων εβραίων (απο το Βήμα)


Ο Λουί Κοέν,αντάρτης στην Ελευσίνα το 1944. Η παρουσία τους επί 2.000 χρόνια, η δραστηριότητα, η πολιτιστική και κοινωνική κληρονομιά και η εξόντωσή τους από το ναζιστικό καθεστώς.

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΤΗΣ

Αν ο αντισημιτισμός είναι μία από τις απεχθέστερες πλευρές του γερμανικού φασισμού, ασφαλώς καμία χώρα δεν πρέπει να αισθάνεται περήφανη που έστω και σε περιορισμένη κλίμακα στο κλείσιμο της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα παρουσιάζονται φαινόμενα ανοιχτής και βίαιης αντισημιτικής συμπεριφοράς, όπως οι πρόσφατοι βανδαλισμοί εβραϊκών τάφων στα Ιωάννινα και το κάψιμο (δύο φορές μάλιστα!) της Συναγωγής των Χανίων.

Βεβαίως ο αντισημιτισμός έχει βαθιές ρίζες σε όλον τον κόσμο. Σε χώρες όμως όπως η Ελλάδα ή η Βουλγαρία ήταν πάντοτε πολύ πιο ήπιος σε σχέση με άλλες, όπως η Τουρκία, η Κροατία ή η Ουγγαρία. Τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται οι μελέτες που αναφέρονται στην ιστορία των ελλήνων εβραίων, η οποία αποτελεί χωρίς αμφιβολία συστατικό τμήμα της νεότερης ελληνικής ιστορίας αλλά και του Ολοκαυτώματος γενικότερα.

Ας σημειωθεί πως ενώ τα τελευταία πενήντα χρόνια άπειρες μελέτες έχουν γραφτεί για το Ολοκαύτωμα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, για την εξόντωση των ελλήνων εβραίων από τους ναζιστές αλλά και την ιστορία τους γενικότερα μόνο τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν αρχίσει να γράφονται συστηματικά λίγο ή πολύ μελέτες και ιστορικά βιβλία.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί ηΙστορία των ελλήνων εβραίωντης Κ.Ε. Φλέμινγκ, καθηγήτριας της Μεσογειακής και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και διευθύντριας του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Μελετών. Αξιοποιώντας αρχειακό υλικό από τρεις χώρες (την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ), η Φλέμινγκ αξιοποιεί άγνωστα ως σήμερα ντοκουμέντα για να μας προσφέρει ευσύνοπτα αλλά και με πληρότητα την ιστορία των ελλήνων εβραίων στα πλαίσια της διαμόρφωσης του ελληνικού κράτους από την ίδρυσή του ως τις μέρες μας.

Ρωμανιώτες και Σεφαραδίτες

Ομάδα εβραίων σε γεσίβα (ιερατική σχολή) της Θεσσαλονίκης το 1925.

Η παλαιότερη ομάδα εβραίων στην Ελλάδα είναι οι Ρωμανιώτες, με ιστορία 2.000 και πλέον ετών. Αργότερα εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα και Ασκεναζίτες από την Κεντρική Ευρώπη, ενώ τον 15ο αιώνα το μεγάλο κύμα μεταναστών, αυτή τη φορά από τη Νότια Ευρώπη, έφερε τους Σεφαραδίτες, τους οποίους εξεδίωξε από την Ισπανία το 1492 ο βασιλιάς Φερδινάνδος. Κατά πρόχειρες εκτιμήσεις ήταν στην αρχή περίπου 20.000. Αυτοί ίδρυσαν στη Θεσσαλονίκη το πρώτο τυπογραφείο, ανέπτυξαν τα γράμματα και τον πολιτισμό, και με την έλευση στην πόλη και άλλων διωκόμενων εβραίων από την Ευρώπη σύντομα θα αποτελούσαν την πλειονότητα των κατοίκων της. Ως τις αρχές του 20ού αιώνα και λίγο πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα των προσφύγων, ο εβραϊκός πληθυσμός της πόλης ξεπερνούσε το 50% του συνόλου των κατοίκων της. Ακόμη και στον Μεσοπόλεμο- και παρά την αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης- η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης υπήρξε ισχυρότατη λόγω των οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών της με την Ευρώπη, σε συνδυασμό με τη μεγάλη εμπορική σημασία του λιμανιού της πόλης.

Σύμφωνα με τη Φλέμινγκ, με την έλευση των Σεφαραδιτών που κυριάρχησαν στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης υπήρξε σύγκρουση με τους Ρωμανιώτες, που οι Σεφαραδίτες τους απορρόφησαν σχετικά σύντομα. Αλλά η εξάπλωση της Ελλάδας προς Βορράν με τους Βαλκανικούς Πολέμους έδωσε στους Ρωμανιώτες συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους Σεφαραδίτες, γιατί γνωρίζοντας την ελληνική γλώσσα καλύτερα, είχαν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν ευκολότερα στη νέα πραγματικότητα. Η συγγραφέας αναφέρεται εκτενώς και στις συγκρούσεις που εμφανίζονταν μεταξύ των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα ανάμεσα σε εκείνους που υπερασπίζονταν το εθνικό ελληνικό κράτος και σε όσους υποστήριζαν το παλιό καθεστώς της αυτοκρατορίας των Οθωμανών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 για πρώτη φορά εβραίοι πολέμησαν εναντίον εβραίων.

Η «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων»

Η μεγάλη πυρκαϊά του 1917 στη Θεσσαλονίκη υπήρξε καταστροφική για τους εβραίους της πόλης. Αστεγοι έμειναν 50.000 εβραίοι, 10.000 μουσουλμάνοι και 15.000 χριστιανοί. Καταστράφηκε μία από τις μεγαλύτερες εβραϊκές βιβλιοθήκες στον κόσμο και κάηκαν ολοσχερώς 32 συναγωγές. Η εβραϊκή κοινότητα όμως ήταν ακόμη ισχυρή και παρά τα προβλήματα και τις συγκρούσεις, αργότερα, με τον ελληνικό προσφυγικό πληθυσμό, η παρουσία της παρέμενε αποφασιστική στα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, την οποία εξακολουθούσαν να αποκαλούν όπως παλιά, «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων». Εν τούτοις η αυταρχικότητα του ραβινικού κατεστημένου της Θεσσαλονίκης οδήγησε σε ολέθρια σφάλματα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, με αποτέλεσμα να περιέλθουν στα χέρια των Γερμανών τα ονόματα των εβραίων της πόλης- αλλά και άλλων περιοχών- και να σταλούν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης όλοι όσοι δεν πρόλαβαν ή να κρυφτούν ή να ενωθούν με τις δυνάμεις της εθνικής αντίστασης.

Η διαπίστωση της συγγραφέως ότι η Ελλάδα του Μεσοπολέμου παρουσίαζε διττή συμπεριφορά, ήταν δηλαδή ανεκτική και αντισημιτική ταυτοχρόνως, αποτελεί λίγο- πολύ κοινή παραδοχή για τους εν Ελλάδι γνωρίζοντες το θέμα, όμως έχει ιδιαίτερη σημασία όταν απευθύνεται στο διεθνές κοινό. Σε αυτή πρέπει να προσθέσουμε και το συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυσή της ότι οι δημογραφικές μεταβολές που επήλθαν εξαιτίας των Βαλκανικών Πολέμων και της Μικρασιατικής Καταστροφής υπήρξαν ο αποφασιστικός παράγοντας της δημιουργίας ελληνικής συνείδησης στον εβραϊκό πληθυσμό της χώρας, η οποία συνείδηση μάλιστα εκδηλώθηκε και ως ακραιφνής πατριωτισμός τόσο από τους εβραίους που συμμετείχαν στην αντίσταση εναντίον του κατακτητή όσο και με τις εξεγέρσεις των Ελληνοεβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Φλέμινγκ αφιερώνει αρκετές σελίδες στο ζήτημα της μετανάστευσης εβραίων από την Ελλάδα στην Παλαιστίνη και στις δυσκολίες προσαρμογής που συνάντησαν εκεί, ως το 1948 τουλάχιστον, όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ. Οπως οι πρόγονοί τους τον 15ο αιώνα ήλπιζαν ότι διωγμένοι από την Ισπανία του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας θα έβρισκαν στη Θεσσαλονίκη κλίμα παρόμοιο με της Ιβηρικής χερσονήσου, έτσι και αυτοί ονειρεύονταν ότι μετανάστευαν όχι μόνο στην ιστορική τους κοιτίδα αλλά και σε μια μεσογειακή χώρα που έμοιαζε πολύ με την Ελλάδα. Εν τούτοις δεν ήταν λίγοι όσοι ήθελαν με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να ανακτήσουν τις περιουσίες που είχαν αφήσει φεύγοντας. Σήμερα εξακολουθούν να μεταναστεύουν στο Ισραήλ, τώρα όμως εξαιτίας του γεγονότος ότι οι νέοι εβραίοι ή εβραίες είναι σχετικά δύσκολο να βρουν πλέον εδώ ομόθρησκο σύντροφο για να παντρευτούν.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχετική ανάλυση της συγγραφέως, που εξηγεί γιατί η ελληνική μουσική είναι τόσο δημοφιλής σήμερα στο Ισραήλ. Πέραν της συγγένειας που υπάρχει στα είδη της μουσικής τα οποία αναπτύχθηκαν στη λεκάνη της Μεσογείου, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε έναν βασικό παράγοντα: τους έλληνες εβραίους που μεταναστεύοντας στην Παλαιστίνη όχι μόνο μετέφεραν τις μουσικές τους μνήμες και την αντίστοιχη παράδοση, αλλά συνέβαλαν αποφασιστικά στο να διαδοθούν στη νέα τους πατρίδα.

Ο θησαυρός του Μέρτεν.

Πριν από το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα υπήρχαν 77.400 εβραίοι. Μετά το Ολοκαύτωμα είχαν απομείνει περίπου 10.000. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης εξοντώθηκε το 85% του συνόλου του ελληνικού εβραϊκού πληθυσμού.Και μόνο το γεγονός ότι από τις 50.000 και πλέον των Εβραίων της Θεσσαλονίκης επέζησαν ελάχιστοι, με αποτέλεσμα η πάλαι ποτέ κραταιά εβραϊκή κοινότητα της πόλης να αριθμεί σήμερα περίπου 2.000 ψυχές,αρκεί για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του εγκλήματος,που συνοδεύθηκε με τη λεηλασία των περιουσιών τους και την καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείου της πόλης.

Η μόνη εβραϊκή κοινότητα που διεσώθη εξ ολοκλήρου (και τα 275 μέλη της) ήταν αυτή της Ζακύνθου.Οταν οι κατοχικές δυνάμεις του νησιού διέταξαν τον δήμαρχο Λουκά Καρέρ να τους παραδώσει κατάλογο με όλα τα ονόματα των εβραίων κατοίκων,αυτός μαζί με τον μητροπολίτη Χρυσόστομο τους παρέδωσαν έναν φάκελο που περιείχε μόνο δύο ονόματα: του δημάρχου και του μητροπολίτη.Εν τω μεταξύ οι εβραίοι κάτοικοι βρήκαν τον χρόνο να φύγουν από το νησί ή να κρυφτούν σε χριστιανικές οικογένειες.

Μια σελίδα ντροπής.

Το σχέδιο για την Τελική Λύση στη Θεσσαλονίκη εφαρμόστηκε καθυστερημένα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη διότι,όπως λέγεται, ο Μαξ Μέρτεν, σύμβουλος της στρατιωτικής διοίκησης των ναζιστών που το κατήρτισε,ήθελε πρώτα να βάλει στο χέρι όλη την περιουσία των εβραίων.Επιπλέον έλαβε επτά επιταγές από την εβραϊκή κοινότητα που κατέληξαν στα ταμεία του ναζιστικού κράτους.Μέρος του θησαυρού του Μέρτεν λέγεται ότι παρέμεινε κρυμμένο στην Ελλάδα,γι΄ αυτό και ο ίδιος επέστρεψε ως τουρίστας το 1957, όντας υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης,για να τον ανακτήσει, σύμφωνα με τις φήμες.Τα σχετικά με τη σύλληψη,τη δίκη,τις παρεμβάσεις της Ομοσπονδιακής Γερμανίας και το ότι τελικά ο Μέρτεν κατάφερε να αποφύγει τη φυλάκιση απασχόλησαν έντονα τον ελληνικό και διεθνή Τύπο της εποχής και είναι ασφαλώς μια σελίδα ντροπής στη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας και της Γερμανίας.Δεν πρέπει ωστόσο να αποσιωπάται και ένα άλλο γεγονός: η γερμανική στρατιωτική διοίκηση είχε προσφέρει το νομικό υπόβαθρο για να πέσει στα χέρια συνεργατών,δωσίλογων και άπληστων και ανήθικων χριστιανών μέρος της περιουσίας των εβραίων- αυτό που είτε δεν χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση των πολεμικών αναγκών της Γερμανίας είτε δεν μεταφέρθηκε κατευθείαν στη χώρα του Τρίτου Ράιχ.

Πέραν όμως αυτού,το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων για τις λεηλασίες κατά τη ναζιστική κατοχή,όπως και της αρπαγής του νομισματικού χρυσού των εβραίων,παραμένει και σήμερα ανοιχτό. Γι΄ αυτό και ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Μαγκλιβέρας έγραψε μια εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη μελέτη που εκδόθηκε πρόσφατα στη χώρα μας από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο,αφού εκπονήθηκε στην αρχική μορφή της στα αγγλικά και απεστάλη στις ΗΠΑ στο World Jewish Congress.Ετσι,μολονότι η Γερμανία θεωρεί ότι οι αποζημιώσεις αυτές εντάσσονται στις ελληνικές απαιτήσεις που έχουν καλυφθεί από τη διακρατική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες,το ζήτημα παραμένει ανοιχτό.

Μύθοι και αντίσταση.

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εξέδωσε ένα λεύκωμα με τίτλοΝέοι στη δίνη της κατοχικής Ελλάδας. Ο διωγμός και το Ολοκαύτωμα των εβραίων (1943-1944)που διαλύει τον μύθο ότι οι εβραίοι της Ελλάδας έμειναν αμέτοχοι στην αντίσταση εναντίον του κατακτητή.Το αντίθετο,ακριβώς,συνέβη. Οσοι από αυτούς ενώθηκαν με την Αντίσταση επέδειξαν αυταπάρνηση και ηρωικό πνεύμα. Το λεύκωμα περιέχει πλήθος φωτογραφιών και άλλων ντοκουμέντων τόσο από την Αντίσταση όσο και από ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης,μαζί με μαρτυρίες επιζώντων της εποχής.

17 thoughts on “Η άγνωστη ιστορία των ελλήνων εβραίων (απο το Βήμα)

 1. Ο ποιητής Χρήστος Ντάλιας (Μαλάκης), με δάκρυα στα μάτια μου έλεγε πως προσπαθούσε να πείσει ένα καλό του φίλο Εβραίο να φύγει για τα βουνά, στους αντάρτες, για να σωθεί. Αυτός όμως υπάκουσε στους Ραβίνους, που διέταξαν όλο τον Εβραϊκό λαό της Θεσ/νίκης να παραδοθεί στους Γερμανούς. Έβγαλαν μία διαταγή οι Γερμανοί να πάνε όλοι οι Εβραίοι να εργαστούν στη Γερμανία, και οι Ραβίνοι αντί να διώξουν τον κοσμάκη, τους παρέδωσαν όλους. Αυτά μου τα είπε ο φιλάνθρωπος Ντάλιας που τα έζησε, και τα είπε και σε άλλους στην Ένωση Σκακιστών Θεσ/νίκης. Και κάτι άλλο. Υπάρχει καταγγελία Γερμανού αξιωματικού ότι ο ίδιος παρέδωσε περιουσιακά στοιχεία δολοφονημένων Εβραίων της Θεσ/νίκης στον Γέρο Καραμανλή. Βέβαια, τι να μάθουμε για αυτά; Την Ελλάδα οι συνεργάτες των Ναζί την πήραν στα χέρια τους μετά τον πόλεμο. Θέλετε ονόματα; Πικρή ιστορία, Ελλάδα προδομένη, οι φασίστες σε κατάντησαν εδώ που είσαι. Τέλος πάντων, να αναγνωρίσουμε όλοι τα λάθη μας και να πάμε μπροστά, να συχωρέσουμε και να ζητήσουμε μελέτη της ιστορίας. Όχι άλλες ξενόφερτες ρατσιστικές και παλαβές ιδεολογίες στην Ελλάδα. Αρκετά καταστραφήκαμε με το φασισμό όλοι, Έλληνες και Εβραίοι.

 2. Φιλε Μανθο θα μπορουσες να μας διαφωτισεις λιγο με το ποιοι ειναι οι φασιστες.
  Καλο ειναι καποια πραγματα εφοσον ειναι εγκυρο να μαθαινονται.

 3. Ερώτημα που έχει και άλλες φορές διατυπωθεί. Φίλε Μάνθο αν γνωρίζει θα ήθελα να με διαφωτίσεις. Κατά πόσο είναι αλήθεια ότι οι κεφαλές του Σιωνισμού έσπρωξαν τους Εβραίους στα χέρια των Ναζί , δηλαδή στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως , με σκοπό ,όσοι επιζήσουν, να καταφύγουν στο νέο κράτος του Ισραήλ. Αυτό έχει υποστηριχθεί ως υποψία.

 4. 1ον: αυτοί που έκαψαν την συναγωγή στα χανιά ήταν άγγλοι και αμερικανοί, αυτό γιατί δεν το γράφεται????????
  2ον: μας έχετε σπάσει τα νεύρα με τους εβραίους.Από που προκύπτει ότι ήμαστε υποχρεωμένοι να μάθουμε την ιστορία των εβραίων. Οι σημερινοί έλληνες γνωρίζουν περισσότερα για την εβραϊκή ιστορία, παρά για την ελληνική.
  3ον: το αν θα είμαι φιλικά προσκείμενος ή όχι στους εβραίους, αυτό θα το αποφασίσω εγώ και όχι ο νόμος. Έχει γεμίσει ο κινηματογράφος από ταινίες για τους καημένους τους εβραίους, καμιά όμως ταινία για τους Παλαιστίνιους.
  – Αρκετά, οι εβραίοι αιώνες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν κράτος(να το χαίρονται), ας πάνε να ζήσουν εκεί και να μας αφήσουν ήσυχους, δεν θα μας λείψουν καθόλου από την Ελλάδα, θα τα καταφέρουμε και χωρίς αυτούς.

 5. Αγαπητέ Ιουλιανέ, φασίστες ήταν η Ελληνική πτέρυγα της Γκεστάπο. Ήταν οι Έλληνες αστυνομικοί του Έβερτ (ίδια οικογένεια με τον πρόσφατο) και η κυβέρνηση του Ράλλη (επίσης ίδια οικογένεια), ήταν αυτοί που υπηρέτησαν την Βέρμαχτ ως τάγματα ασφαλείας (35000 άτομα), ήταν αυτοί που τους εξόπλισαν οι Γερμανοί. Ήταν αυτοί των οποίων τις δίκες ζητούσε η άοπλη ειρηνική τεράστια διαδήλωση την οποία κατέπνιξαν στο αίμα. Ψάξτε Δεκεμβριανά 1944 και από εκεί θα βρείτε ποιοι έφτιαξαν την Ελλάδα και Κύπρο του 1974. Υπάρχει και συνέντευξη Χίτη στο διαδίκτυο. Ζωντανή. Η ελληνική αστυνομία και ο στρατός είχαν μέχρι πρόσφατα έναν από τους ιδεολογικούς τους καθοδηγητές ένα φασίστα, που έκανε τα σώματα ασφαλείας να τρέμουν από φόβο για τον διεθνή σιωνισμό. Έκανε την Ελλάδα να φοβάται τους ανόητους. Όχι όμως μίσος για κανέναν παρακαλώ. Να μην πάμε και στα άλλα άκρα. Να συχωρέσουμε. Να ενωθούμε. Φασίστες και κομμουνιστές τελειώσανε πλέον. Τώρα έχουμε τον Ισλαμοφασισμό εχθρό.
  Αγαπητέ Γιώργο, πολλοί Ραβίνοι σε πολλές περιπτώσεις στην Ευρώπη έστειλαν το λαό τους στα σφαγεία, από βλακεία και ηλιθιότητα και από τρόμο μάλλον, παρά από σκοπιμότητα. Αυτή είναι η άποψή μου. Το ότι αυτοί σχεδίασαν και την σφαγή τους την ίδια δεν είναι αληθινό. Η σφαγή τους είμαι βέβαιος ότι και έγινε, και ήταν απάνθρωπη και κτηνώδης και τεράστιας κλίμακας. Ότι έγινε στην Θεσ/νίκη τότε έγινε σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η σφαγή έχει κάνει πολλούς σημερινούς Εβραίους βαριά ψυχοπαθείς, και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς τους βαριά αρρώστους έχουν και ψηλές θέσεις.
  Πολλοί Εβραίοι, η συντριπτική πλειοψηφία, όπως και εμείς, ΔΕΝ γνωρίζουμε την ιστορία μας καθόλου καλά. Δέστε πως κάνουμε όλοι τα ίδια και τα ίδια λάθη. Δέστε την κατάντια του κράτους που έφτιαξαν αυτοί. Δεν έχουν το μυαλό που νομίζουν δυστυχώς. Δεν γνωρίζουν παρα ελάχιστα για το πως τρεις φορές μέχρι τώρα στην ιστορία τους κατέστρεψαν τον τόπο τους, με την ίδια ιδεολογία και στρατηγική που ακολουθούν τώρα (2ος π.Χ, 1ος μΧ, 2ος μΧ).
  Πολλοί Εβραίοι χρειάζονται φίλους που θα τους βοηθήσουν να ανοίξουν τα μάτια και θα τους μάθουν τι θα πει συμβίωση. Εδώ όμως δεν προλαβαίνουμε να ανοίξουμε τα δικά μας μάτια, άλλους θα ξυπνήσουμε; Μακάρι να προλάβουμε.

 6. Παντως για ν αλεμε και του στραβου το δικιο,ολοιι οι Εβραιοι δεν ειναι ιδιοι και απο οτι ξερω εχουν και μεταξυ τους πολλες εριδες.
  εχουν μεγαλες εντασεις μεταξυτους οι διαφορες καστες,ορθοδοξοι-σιωνιστες κτλ. εβραιοι.

  Αυτο που λεει ο Γ.Πριτζιπας εχει ακουστειπαρα πολυ απο αμερικανικα χειλη.

  Αυτα που λες για τους φασιτες ,δεν τα ηξερα για τις οικογενειες αυτες με προβλιματισες ομως και θα το ψαξω.
  για τους ταγματασφαλιτες ειχα την εντυπωση οτι φιαχτηκαν ειδικα στις επαρχιες λογο των ανταρτων του εαμ-ελας που εσφαζαν κοσμο.

  παρολ΄αυτα σιγουρα θα εχεις δει μαρτυριες αμερικανων αξιωματικων που βρηκαν οτι σε ολη τη διαρκεια του Β ππ ο μεγαλυτερος προμηθευτης πετρελαιου των Ναζι ηταν οι Ροκφελερ και Ροτσιλν,ναι ναι ,ηταν τα πλοια απου στελναν με νηοπομπες στην ευρωπη και τους εδινε αυτο το δικαιωμα με ειδικο νομο που πετυχαν να περασουν στις ΗΠΑ…
  Εβραιοι τροφοδοτουσαν την Ναζιστικη Μηχανη.

  Εγω απλα αυτο που δεν δεχομαι ειναι η ιστορια του ολοκαυτοματος,την απεχθανομαι .
  1)γιατι εγινε εν γνωση της εβραικης ελιτ

  2)γιατι στα στρατοπεδα συγκεντρωσης χαθηκαν και χιλιαδες αλλων εθνικοτητων που δεν τους αναφεροι κανεις,και ελληνες.

  3)γιατι στην πορεια της ιστοριας εχουν γινει πολλες γενοκτονιες που οι με το ζορι να αναφερονται σημερα,δεν καταλαβα δηλαδη γιατι η γενοκτονια των εβραιων εχει περισοτερη αξια απο των αρμενιων η των ινδιανων στην αμερικη;;

  4)γιατι ενω το παιζουν θυματα ρατσισμου ειναι απο την γενηση του εθνους τους οι μεγαλυτεροι ρατσιστες του κοσμου,εξου και στις \γραφες τους αναφερονται σαν:περιουσιος λαος,ο εκλεκτος λαος δηλαδη…τι παραπανω λεγαν οι ναζι οταν μιλαγανε για την αρια φυλη αραγε;;

 7. Αγαπητέ Ιουλιανέ, το ολοκαύτωμα έγινε, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το προβάλουν δεν είναι έξυπνος. Πράγματι, έπρεπε το θέμα να είναι μια παγκόσμια κίνηση όλων των θυμάτων. Όταν το κάνουν δική τους υπόθεση μόνο, στην ουσία χάνουν. Το υποβιβάζουν σε μία υπόθεση μόνο μεταξύ Γερμανών και Εβραίων, και όχι υπόθεση της ανθρωπότητας, με αποτέλεσμα ο κόσμος να το θεωρεί δικοινοτική αντιδικία, και μάλιστα να αμφιβάλει για το ποιος ακριβώς έκανε τι εναντίον του άλλου.
  Που είναι και οι δικές μας κυβερνήσεις; Πιστεύω ότι δεν κίνησαν διεκδικήσεις έναντι των Γερμανών μετά τον πόλεμο διότι ήταν άνθρωποι των Γερμανών.
  Νομίζεις ότι οι κομμουνιστές ήταν τόσο παλαβοί ώστε άρχισαν πρώτοι να σφάζουν κόσμο δικό μας, και μετά οι Γερμανοί έφτιαξαν τα Τάγματα Ασφαλείας για να τους τιμωρήσουν; Από ότι ξέρω οι αντάρτες πόλεμο είχαν με Γερμανούς, με τα Τάγματα Ασφαλείας και με τους συνεργάτες των Γερμανών. Έφαγαν και αθώο κοσμάκη, αλλά και εγκληματίες. Το ΕΑΜ ΕΛΑΣ στην Αθήνα και στην Ελλάδα το 1944 ήταν η συντριπτική πλειοψηφία. Περίεργο αλλά αληθινό. Με το χρήμα, τις νόθες εκλογές, τα βασανιστήρια και τις εξορίες άλλαξε ο κόσμος και έγινε αυτό που είναι σήμερα. Δυστυχώς, η Ελλάδα ίσως να είχε γίνει κομουνιστάν αν δεν υπήρχαν οι φασίστες, όμως αυτό δεν είναι βέβαιο. Στη Σκύλα και την Χάρυβδη ρίχτηκε τότε η πατρίδα μας. Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε όσους πάλεψαν για την ενότητα και την συνεννόηση από κάθε πλευρά και να τους κάνουμε ήρωες, έστω και εαν ήταν απλοί άνθρωποι. Κατά την άποψή μου το ΕΑΜ ήταν ποιο τίμιο, και δεν είχε καμία βλέψη και καμία ετοιμασία να πάρει την κυβέρνηση με πόλεμο. Είχανε στείλει και τον Βελουχιώτη και τον Σαράφη μακρυά από Αθήνα, για να δώσουν ότι παρήγγειλε ο Στάλιν στους Άγγλους. Μία προσωπικότητα που ετοίμαζε τον εμφύλιο πολύ καιρό πριν το 1944 ήταν ένας άλλος, ο Γέρο Παπανδρέου, δυστυχώς. Δηλαδή να μην μας φταίνε μόνο οι φασίστες και οι κομμουνιστές, είχαμε και άλλα αστέρια.
  Δεν τα ξέρω με τις τροφοδοσίες. Πού υπάρχουν αυτές οι πηγές; Μου φαίνεται περίεργο. Το σίγουρο είναι ότι Αμερικάνοι και Άγγλοι έκαναν ότι μπορούσαν για να αφήσουν τον Χίτλερ να φάει τους Σοβιετικούς. Οι Άγγλοι έδιναν ατσάλι στους Γερμανούς μέχρι μία μέρα πριν τον πόλεμο. Το Σοβιετικό τέρας είχε τρομοκρατήσει τους πάντες, δεν ήξεραν πως να το φάνε. Πως ξεκίνησε αυτό το τέρας; Τι πιστεύω;
  Οι Γερμανοί έφτιαξαν την επανάσταση εναντίον του Τσάρου το 1917, με την βοήθεια πολλών Εβραίων πρακτόρων, και οι κομμουνιστές ακόμα και σήμερα δεν έχουν ιδέα ποιος πλήρωνε τις διακοπές του Λένιν και του Τρότσκι στην Βιέννη και την Ελβετία. Γερμανικά λεφτά ήταν, των εχθρών της Ρωσίας του Τσάρου. Μετά έφτιαξαν τον Χίτλερ οι ίδιοι που έφτιαξαν τον Λένιν. Δεν ήταν Εβραίοι αυτοί οι δημιουργοί, αριστοκράτες Γερμανοί των μυστικών τους υπηρεσιών ήταν που στήριξαν Λένιν και Χίτλερ. Τον αντισημιτισμό τον έφτιαξαν επειδή είχαν τρομοκρατηθεί από την επιτυχία των Εβραίων που οι ίδιοι πλήρωσαν για να φάνε τον Τσάρο.
  Πράγματι υπάρχουν κοινά ιδεολογικά στοιχεία μεταξύ Ναζιστών και ορισμένων ακραίων Εβραίων, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι Εβραίοι έφτιαξαν τον Ναζισμό. Στην κτηνωδία δύσκολα να ξεπεράσει κανείς τον Ναζισμό. Μόνο κάτι Αφρικάνοι στην Ρουάντα τους πλησίασαν. Οι Ναζί την Ελλάδα την ρήμαξαν. Στο χωρίο του παππού μου μία χήρα με πολλά ορφανά την σκότωσαν εν ψυχρό γιατί δεν τους έδινε το μοναδικό γουρούνι που είχε. Όμως ούτε οι Γερμανοί ήταν όλοι το ίδιο. Σε άλλο χωριό έβαλαν σε αχυρώνα μία γυναίκα με τα παιδάκια της για να τους κάψουν ζωντανούς, επειδή νόμιζαν ότι ο άντρας της τουφεκούσε στον αέρα για να τους σπάει τα νεύρα. Ο στρατιώτης Γερμανός που πήρε την εντολή να ανάψει την φωτιά αρνήθηκε, και ο αξιωματικός τον εκτέλεσε επι τόπου και τελικά δεν έκαψε τους αθώους. Αυτά μου τα είπε το εγγόνι της γυναίκας.

 8. Φιλε Μανθο καλησπερα, ανοιγεις πολυ μεγαλο θεμα για την εθνικη αντισταση και τον εμφυλιο.
  Θα μπορουσε ο Λουκας να κανει ειδικο αφιερωμα και να το ανοιξουμε το θεμα.Μην νομιζεις παντως οτι επειδη το ΕΑΜ ηταν μεγαλυτερο σε αριθμους ηταν ολοι και κομουνιστες…

  Παντως ευτυχως,και ειναι η πρωτη φορα που καναν κατι καλο οι αγγλοι για εμας,πηγαμε στο δυτικο μπλοκ.αλλιως τωρα εμεις θα δουλευαμε αλλοδαποι αλλου και οι γυναικες μας θα ειχαν γεμισει τα κολωμπαρα της Δ. ευρωπης.οποτε δεν με πολυ ενδιαφερει εαν ηταν εντιμο η οχι το ΕΑΜ,με ενδιαφερει οτι δεν επικρατησε.

  Αυτο το θεμα με τα καυσιμα το ειχε δειξει ενα ντοκιματερ,που εδειχνε ακομα οτι προς το τελους του πολεμου βρισκανε πολλα γερμανικα αυτοκινιτα με κινιτηρες …ford…
  θα επανελθω ομως γιατι δεν μου αρεσει να μιλαω αοριστα.

 9. Φίλε Ιουλιανέ,

  αυτό που είπες για το θέμα με το αφιέρωμα θα το δούμε από βδομάδα. Είμαι εδώ και 5 μέρες στη Γερμανία και πιάνω ουσιαστικά καθήκοντα στο ιστολόγιο τη Κυριακή το βράδυ.

  Φιλικά / Λουκάς

 10. Λουκα κρυο στη Γερμανια;;;;;;;;;;;;;

  καλα να περνας και ετοιμασε οποτε μπορεις το αφιερωμα.

  καλη τσικνοπεμπτη σε ολους.

 11. Η ενότητα είναι το παν. Κάθε πλευρά τότε έσφαλε. Ήρωες πρέπει να βρούμε στο τότε που πάλευαν για συνεργασία. Αυτά με τα πετρέλαια και τους κινητήρες είναι ενδιαφέροντα. Οι Άγγλοι επίσης έκαναν συμφωνία με τους Γερμανούς για το θέμα της Ελλάδας. Τους άφησαν να φύγουν χωρίς να τους ρίξουν ούτε μία σφαίρα.

 12. Αγαπητέ Iουλιανέ,για τι είναι κρύο,να ρωτάς εμένα,όχι τον Λουκά.Οσο για την ερώτηση,ποιοί είναι φασίστες,έπρεπε να το γνωρίζεις.Πας μη κουκουές ήταν φασίστας και συνεργάτης των Γερμανών.Τα ξέρω γιατί τα έζησα.Δημήτρης.

 13. Καλημερα Δημητρη,

  πολυ γενικο και ισοπεδοτικο αυτο που λες,δηλαδη το 70% του λαου ηταν φασιστες και συνεργατες των γερμανων.
  Ειναι αυτοι που πολεμησαν στην Αλβανια και επειδη δεν βγηκαν στο βουνο για να μην καπηλευτει το κκε τον αγωνα τους ηταν συνεργατες των γερμανων;;

  Το εδες ηταν συνεργατες των γερμανων;;

  γενικα εγω πιστευω οτι η εθνικη αντισταση ηταν ενα μεγαλο φιασκο που το μονο που εξυπηρετησε ηταν μικροκομματικα συμφεροντα.

  δεν ξερω πολυ γενικα τα λες,αλλα θα ηθελα να μιλισουμε μιας και τα εζησες.

  δηλαδη η φασιστας θα ησουν η κκε που θα εκλεβε τους φασιστες ταχα για τον αγωνα και τα πουλαγανε στην μαυρη αγορα στην αθηνα.

  και οσοι κουκουεδες πλουτισαν τοτε σημερα ειναι δεξιοτεροι απο τους δεξιους.

 14. Δεν ήταν φασίστες όσοι δεν ήταν κομμουνιστές. Στο ΕΑΜ ήταν μειοψηφία το ΚΚΕ. Ο Γέρο Παπανδρέου που δεν ήταν φασίστας κατα την άποψή μου ήταν χειρότερος από τα δύο άκρα τότε, διότι ετοίμαζε την σύρραξη. Κατα την άποψή μου, ο εμφύλιος άρχισε μέσα στο μιαλό του Γέρου, τις συμβουλές του οποίου άκουσε και ο Τσώρτσιλ. Ο Γέρος ήθελε την καταστροφή του ΕΑΜ ΕΛΛΑΣ από την αρχή. Φασίστες ήταν όσοι πληρώνονταν από τους Γερμανούς και δούλευαν για αυτούς. Το ότι πήγε να βάλει πολλούς άλλους το ΚΚΕ σε αυτήν την κατηγορία είναι αλήθεια. Το δράμα τότε έιναι ότι δεν υπήρξε μία μεσαία δύμανη να συμφιλιώσει, την οποία θα εμπιστευτούν οι πάντες. Η μεσαία δύναμη ήταν χειρότερη από όλους, αυτή είναι η άποψή μου.

 15. Αγαπητοί Ιουλιανέ και Μανθο.
  Ακριβώς το αντίθετο εννοούσα,και το ανέφερα ειρωνικά,επειδή κατα την ακρα αριστερά,οσοι δεν ήταν δικοί τους,ήτανε «φασίστες και συνεργατες των Γερμανών»!Επομένως,εύχομαι,να μη υπάρχει θέμα. Δημήτρης.

 16. Τελικά επικρατεί σιωπή στην Ιστορία-για ποιό λόγο ο Χίτλερ κυνηγούσε τους Εβραίους?- τόσα ξέρουμε απο την Ιστορία τόσες πληροφορίες για άλλα Ιστορικά γεγονότα γι αυτό δεν ακούμε τίποτα.Κατά τα άλλα εάν συμπεράνουμε απο την φρέσκια Ιστορία βλέπουμε ξεκάθαρα τους Λόγους γιατί τέτοιο μίσος.Η αλήθεια βγάζει μάτια όσο και να προσπαθούν οι δήθεν ανθρωπιστές με γεμάτα τα πορτοφόλια να δείχνουν με το δάκτυλο αλλού.Ας στηρίξουν τους αδύνατους Λαούς και να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους Ισχυρούς περιμένοντας να πάρουν ένα ψίχουλο για αμοιβή.Τελικά πόσο δίκαιο είχε ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλος.
  Αλλά τι να λέμε άμα ο σκέφτεται με την τσέπη εσύ και να του μιλάς αυτός την τσέπη του θα βλέπει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s