ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τετ-α-τετ Δημήτρη Δρούτσα με Μπαν Κι Μουν


«Η ελληνική κόκκινη γραμμή είναι γνωστή σε όλους», δήλωσε ο Έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντηση.

Το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τις κλιματικές αλλαγές και το πρόβλημα της πειρατείας, μιας και η Ελλάδα έχει την προεδρία της αρμόδιας Επιτροπής, καθώς και άλλα ζητήματα, όπως την κατάσταση στο Αφγανιστάν, συζήτησε απόψε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στην έδρα του ΟΗΕ.

Μετά την 40λεπτη συνάντησή του με τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, ο κ. Δρούτσας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Πέρα από τα μεγάλη διεθνή θέματα, όπως και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, εστιάσαμε την προσοχή μας στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως: τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο ταξίδι του γ.γ. στην Κύπρο, ενημερώνοντάς με για τα αποτελέσματα αυτή της επίσκεψης, καθώς και για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ενημέρωσα το Γ.Γ., για άλλη μια φορά, για τις ελληνικές θέσεις και του εξέφρασα τη βούληση της Ελλάδας να συμβάλει στην επίλυση αυτού του θέματος (της ονομασίας), περιμένοντας βεβαίως την πλευρά των Σκοπίων να ανταποκριθεί με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ. Η ελληνική κόκκινη γραμμή είναι γνωστή σε όλους».

Συνέντευξη Τύπου

Την «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και για χρήση έναντι όλων, επανέλαβε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξής Τύπου στη Νέα Υόρκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι οι τελευταίες τουρκικές προτάσεις, που παρέδωσε ο κ. Ταλάτ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αποτελούν «βήμα προς τα πίσω» και δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τις προοπτικές των συνομιλιών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, μιλώντας σε διαπιστευμένους ανταποκριτές στα Ηνωμένα Έθνη, στο Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας, παρουσίασε τη φιλοσοφία που διέπει την πρακτική και την πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών και απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις.

Ο κ. Δρούτσας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «η παρούσα κατάσταση είναι σίγουρα γεμάτη προκλήσεις και απαιτεί την άμεση προσοχή μας. Ωστόσο, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας βασίζεται σε ισχυρά θεμέλια και έχει πολύ σαφείς στόχους, ιδίως για τη δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης στη γειτονική μας περιοχή. Τα επιχειρήματα και οι θέσεις μας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στον πλήρη σεβασμό του, στις οικουμενικές αξίες και σε ένα έμφυτο περί δικαίου αίσθημα. Προσπαθούμε να επιτύχουμε συναίνεση μέσω του διαλόγου και μιας αληθινά εποικοδομητικής στάσης προς όλους τους συνομιλητές μας».

Ειδικότερα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι «στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, η οποία βασίζεται στην ανάληψη πρωτοβουλιών και στο ανοιχτό πνεύμα, ο πρωθυπουργός Παπανδρέου ανέλαβε την πρωτοβουλία συνομιλίας με τον κ. Γκρουέφσκι», τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέσω της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών».

Για το Κυπριακό είπε επίσης ότι «η πρωτοβουλία του προέδρου Χριστόφια για τις συνομιλίες και για τη λύση του προβλήματος έχουν την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας. Η έκβασή τους θα είναι επιτυχής εάν βρεθεί κυπριακή λύση στο πρόβλημα. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι είναι εξάλλου εκείνοι που θα μοιραστούν ένα κοινό μέλλον στην Κύπρο, στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας τους δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να διαπραγματευτούν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον μια πραγματικά κυπριακή λύση. Χωρίς εξωτερικές πιέσεις, τεχνητά χρονοδιαγράμματα ή ακόμη και απειλές για δήθεν διχοτόμηση εάν δεν βρεθεί λύση».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και την πρόσφατη που είχε ο ίδιος με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που έχουμε πει επανειλημμένα είναι ότι ο ρυθμός προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία», καλώντας την χώρα αυτή να σεβαστεί τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και να προστατέψει τη θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κ. Δρούτσας ανέφερε επίσης ότι «εμείς, αυτό που θέλουμε, είναι να υιοθετήσει η Τουρκία, μέσω της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα ευρωπαϊκά πρότυπα και το κοινοτικό κεκτημένο. Θέλουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία, έναν ευρωπαίο γείτονα. Και ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό είναι να παραμείνει η Τουρκία σε τροχιά ένταξης στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια».

Παρουσιάζοντας τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, επεσήμανε ότι «στη γειτονιά μας θέλουμε να ανακτήσουμε τον ηγετικό μας ρόλο και να βοηθήσουμε τους γείτονές μας να πραγματοποιήσουν τις ευρωατλαντικές τους φιλοδοξίες μέσω της Ατζέντας 2014. Ευρύτερα ακόμη, σε παγκόσμιο επίπεδο, θέλουμε να συμμετάσχουμε στη διαμόρφωση μιας διεθνούς πολιτικής. Δεν θέλουμε να είμαστε παθητικοί παρατηρητές».

Ο κ. Δρούτσας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια για το «νέο πρόσωπο» της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «οι λαμπροί Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, η εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αρκετές άλλες επιτυχίες αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτή είναι η αληθινή εικόνα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η παράδοση που θέλουμε να συνεχίσουμε».

Ο σναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απάντησε επίσης σε ερωτήσεις για την ελληνική οικονομία, για τη Μέση Ανατολή, για τις σχέσεις με το Ισραήλ, για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και γι’ αρκετά άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις, με κεντρικό άξονα το «διάλογος, διάλογος, διάλογος», προτάσσοντας τις ειρηνικές διαδικασίες για την «ασφάλεια και την πρόοδο της ανθρωπότητας».

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s