ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / Τουρκία

Τις παραβιάσεις έθεσε ο Βενιζέλος στον Γκιονούλ.


Το θέμα των τουρκικών παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο έθεσε για άλλη μια φορά χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στον Τούρκο ομόλογό του Μεχμέτ Βεζντί Γκιονούλ, με τον οποίο συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Ο κ. Βενιζέλος, στις συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της Ρουμανίας, δέχθηκε απανωτές ερωτήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και παρουσίασε τις βασικές αρχές του προγράμματος σταθερότητας.

Ως προς τα θέματα της Συμμαχίας, στη διάσκεψη συζητήθηκαν ο προϋπολογισμός του ΝΑΤΟ και οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, συζητήθηκε η κατάσταση στο Αφγανιστάν, με την αμερικανική πλευρά να επιμένει στο αίτημα για ενίσχυση της συμμετοχής από τους υπόλοιπους συμμάχους. Η αμερικανική πλευρά έθεσε, επίσης, θέμα μεγαλύτερης συνεργασίας για την αντιπυραυλική ασπίδα, αλλά και στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την αντιμετώπιση αυτοσχέδιων βομβών, που εξελίσσονται σε μεγάλη απειλή στο Αφγανιστάν.

Τέλος, συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα μείωσης της νατοϊκής παρουσίας στο Κόσοβο, όπου εκτιμάται πως έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα και μπορεί να διασφαλιστεί η τάξη με λιγότερες δυνάμεις από τους περίπου 10.000 νατοϊκούς στρατιώτες που βρίσκονται σήμερα εκεί. Σημειώνεται ότι η Αθήνα διερευνά την προοπτική ανάληψης της διοίκησης των νατοϊκών δυνάμεων στο Κόσοβο, πιθανόν σε συνεργασία με κάποια άλλη χώρα.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε