ΔΙΕΘΝΗ / Εξοπλισμοί / Τουρκία

T129 ”ATAK” Helikopteri


Η επικεφαλίδα του σημερινού σημειώματος είναι γραμμένη στα τούρκικα….αναφέρεται βέβαια, όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε στο Ε/Π  Τ-129, το νέο υπό κατασκευή ελικόπτερο (Attack/Tactical Reconnaissance το ονομάζουν) των ανατολικών μας γειτόνων.

Για τη προσπάθειά τους αυτή, γράφαμε, για πρώτη φορά στις 2 Οκτωβρίου 2007, στο σημείωμα Τo E/Π  Τ-129 όπου σαν πρώτη επαφή με το θέμα, λέγαμε:

Η ΤΑΙ, με βάση το συμβόλαιο που υπογράφτηκε θα είναι υπεύθυνη για το  Program and Contract Management, το Systems Integration, το Production, το Engineering, το Integrated Logistics Support, αλλά και αναλαμβάνει τη πλήρη ευθύνη για τον τελικό σχεδιασμό και τις επιδώσεις του Ε/Π.Επίσης, σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπογράφηκε, η ΤΑΙ, θα έχει την πλήρη κυριότητα και τα δικαιώματα για την νέα διαμόρφωση του Ε/Π και θα είναι ο μοναδικός και αποκλειστικός φορέας για τη διαφήμιση και πωλήσεις του Τ-129, παγκόσμια, πλην Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε άλλο σημείωμά μας, γραμμένο στις 27 Ιουνίου 2008, στο  ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ Τ-129 μιλούσαμε για την υπογραφή του συμβολαίου, μεταξύ της ΤΑΙ και της εταιρείας AgustaWestland.

Σε άλλο σημείωμά μας, στις 17 Ιουνίου 2009, με τίτλο Από τα Τ-129 στα Mi-28N μιλήσαμε για τις κινήσεις τους διερεύνησης αγοράς, ρώσικων μαχητικών Ε/Π, μια που τα Cobra τους μάλλον δεν ”τραβάνε” πλέον…

Επειδή πάντα πρέπει να είμαστε ενήμεροι, όχι μόνο για τα δικά  μας αλλά και για τα των γειτόνων, και ενημερούμενοι, να μπορούμε να κάνουμε και τις συγκρίσεις μας, σήμερα λέω να κάνουμε μια γενική ανασκόπηση στα της Τουρκίας.

Το κομμάτι βέβαια που μας ενδιαφέρει είναι το νέο τους – υπό κατασκευή- ελικόπτερο Τ-129.

Χρονολογικά, έχουμε και λέμε…

Στις 30 Μαρτίου 2007, επικυρώθηκε ο διαγωνισμός υπέρ της εταιρείας AgustaWestland.

Στις 01/05/2008 η εταιρεία ανοίγει νέα Κεντρικά Περιφερειακά Γραφεία στη Τουρκία, για να διαχειρισθεί, εκτός των άλλων προγραμμάτων και το πρόγραμμα Tactical Reconnaissance and Attack Helicopter (ATAK) (το Τ-129) και μέσα από την επίσημη ανακοίνωσή της, μαθαίνουμε:

Το ύψος του συμβολαίου, με βάση τις ανάγκες της Τουρκίας για 50 Ε/Π Τ- 129 και άλλα 41 ως όπτιον, ανέρχεται σε πάνω από ένα δις ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει ως κύριο κατασκευαστή του Ε/Π, την Τούρκικη Αεροπορική Βιομηχανία,  καθώς και άλλες παρεμφερείς τουρκικές Βιομηχανίες, όπως η ASELSAN. Όπως προβλέπεται στο συμβόλαιο, η Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία, έχει πάρει την κυριότητα και την άδεια εξαγωγής του Ε/Π, παγκοσμίως.

Το παραπάνω γεγονός, δεν είναι η μόνη συνεργασία που έχει η Τουρκία με την εταιρεία AgustaWestland.  Από τις αρχές της δεκαετίας του 60, η εταιρεία Agusta, είχε μία πληθώρα συμβολαίων και με όλους τους κλάδους των Τούρκικων Ε.Δ. Ένα άλλο συμβόλαιο που υπογράφηκε πρόσφατα, είναι για την αγορά 15 ελικοπτέρων τύπου ΑΒ 412 ΕΡ με διαμόρφωση Έρευνας και Διάσωσης, για τη κάλυψη αναγκών της Ακτοφυλακής. Τέλος η AgustaWestland, συνεργάζεται με την Tusas Aerospace Industries (TAI) (τουρκική ΕΑΒ) σε δύο πολύ σοβαρά και προηγμένα προγράμματα, τη κατασκευή της ατράκτου του Ε/Π AW 139 σε ρυθμό 3 άτρακτοί τον μήνα και βέβαια τη κατασκευή του Ε/Π Τ-129.

Στις 24/06/2008, πάλι μέσα από επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας μαθαίνουμε:

η σύμβαση που υπογράφθηκε, για το Τουρκικό επιθετικό/ Ε/Π αναγνωρίσεως,  ενεργοποιείται. Με βάση όσα προβλέπονται από το πρόγραμμα, στο Ε/Π  θα ενσωματωθούν πολλά avionics υψηλής τεχνολογίας, και λογισμικά που θα κατασκευασθούν από εγχώριες (τουρκικές)  βιομηχανίες, ενώ ο νέος κινητήρας, το αυτόματο σύστημα πτήσης και τα συστήματα παρακολούθησης των διαφόρων λειτουργιών του Ε/Π, θα κατασκευασθούν από την AgustaWestland.

Το όριο ζωής του Ε/Π, έχει υπολογισθεί σε 30 χρόνια.

Το πρόγραμμα ΑΤΑΚ, προβλέπεται να διαρκέσει 114 μήνες από την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύμβασης (δηλ, από τις 24/6/2008) και το πρώτο επιχειρησιακό Ε/Π Τ-129 θα παραδοθεί στον 60ο μήνα.

Στις 28/05/2009 μαθαίνουμε ότι:

…η εταιρεία AgustaWestland, εγκαινιάζει στη πόλη  Cascina Costa, της Ιταλίας, νέες εγκαταστάσεις μόνο για τη κατασκευή του Ε/Π  T129, δηλώνοντας ότι το πρόγραμμα προχωρά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στη σύμβαση. Στις εγκαταστάσεις αυτές, εργάζονται 70 τεχνικοί τούρκοι και Ιταλοί, στη γραμμή παραγωγής του πρώτου πρωτοτύπου του Ε/Π.

Με το πρόγραμμα T129 η εταιρεία  AgustaWestland μεταφέρει στις Τουρκικές αεροπορικές βιομηχανίες, το know-how της κατασκευής του πλέον προηγμένου Ε/Π της κλάσεώς του καλύπτοντας έτσι τις απαιτήσεις της τουρκικής Κυβέρνησης, για μεταφορά τεχνογνωσίας.

Το πρώτο Ε/Π T129 (P1), που θα είναι το ελικόπτερο επίδειξης, έχει σχεδιασθεί να πετάξει στην Ιταλία πολύ σύντομα και τα πρωτότυπα P2 και P3, έχει σχεδιασθεί να πετούν, μέσα στο 2010.

Το πρωτότυπο Ρ4, το πρώτο που θα συναρμολογηθεί, στην Τουρκία από την ΤΑΙ, έχει προγραμματισθεί να παραδοθεί σε αυτή στις αρχές του 2010 για συναρμολόγηση και αυτό θα είναι το πρωτότυπο που θα έχει τη τελική στρατιωτική διαμόρφωση και θα χρησιμοποιηθεί για τη τελική αξιολόγηση και λήψη των απαιτούμενων πιστοποιητικών αεροπλοϊμότητας, όλων των συστημάτων. Το Ε/Π Ρ4, μετά τις τελικές αξιολογήσεις, θα παραδοθεί στον Τουρκικό Στρατό, ως το πρώτο Ε/Π παραγωγής. Το πρόγραμμα επίσης προβλέπει και δεύτερο πρωτότυπο που θα συναρμολογηθεί από την ΤΑΙ, το Ρ5, το οποίο προγραμματίζεται να πετάξει στα μέσα του 2011.

Στις 28/09/2009, μαθαίνουμε ότι:

έχουμε τη πρώτη και παρθενική πτήση του πρωτοτύπου Τ-129 Ρ1, στο Vergiate της Ιταλίας, η οποία ήταν επιτυχής. Το πλήρωμα αποτελούσαν ένας χειριστής-δοκιμαστής της εταιρείας AgustaWestland και ένας αντίστοιχος της εταιρείας ΤΑΙ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ  της Luca Peruzz στις 10/Ιαν/2010, στο περιοδικό Flight International

το Ρ1, έφερε δύο κινητήρες LHTEC T800A-4 και είχε τη βασική διαμόρφωση. Είναι το πρώτο από τα τρία πρωτότυπα βασικής διαμόρφωσης, που θα κατασκευασθούν στο Vergiate, το Ρ2 τον Μάρτιο του 2010 και το Ρ3 τον Απρίλιο του 2010. Τα πρωτότυπα Ρ4 και Ρ5, μαζί με τις συλλογές (kits), που θα τα μετατρέπουν από βασικής διαμόρφωσης στην τουρκική επιχειρησιακή διαμόρφωση, θα παραδοθούν στην ΤΑΙ, για συναρμολόγηση, τον Απρίλιο και Αύγουστο του 2010.

Θα σας δώσουμε και ένα μικρό βιντεάκι από αυτή τη πρώτη πτήση…

και τελειώνουμε με τα χαρακτηριστικά του, που ακολουθούν στην επόμενη σελίδα…

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ Ε/Π T129

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ.

Είναι ένα νέο ελικόπτερο, μεγάλης ισχύος, παντός καιρού, με δυνατότητα πτήσης ημέρα και νύκτα, και ικανότητα αναλήψεως πολλάπλών αποστολών και επιθετικών αποστολών. Κατασκευάζεται σε συνεργασία της εταιρείας AgustaWestland με την εταιρεία TAI (Turkish Aerospace Industries)για λογαριασμό του τουρκικού Στρατού αλλά και άλλων αγορών. Η κατασκευή του βασίζεται στο Ε/Π AW-129 και στο Ε/Π A129 Mangusta και έχει δυνατότητες για επιχειρησιακά περιβάλλοντα ‘hot and high’, με διάρκεια πτήσης μέχρι 3 ώρες. Φέρει δύο εξελιγμένους κινητήρες LHTEC-T800, FLIR και Helmet Mounted Display.

http://armyaviation.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s