ΔΙΕΘΝΗ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / Τουρκία

«Βαριοπούλα» στο κεφάλι των τούρκων στρατιωτικών.


Την προβοκάτσια υπέγραφαν 29 στρατηγοί και 130 δημοσιογράφοι.

Άγγελος Αθανασόπουλος

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ στην Τουρκία διά της εισβολής στον Εβρο ή διά θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο σχεδίαζαν οι τούρκοι «πασάδες» για να ανατρέψουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήδη από το 2003, μόλις έναν χρόνο μετά την άνοδό του στην εξουσία. Η τελευταία αποκάλυψη
της εφημερίδας «Ταράφ» φέρει και πάλι την υπογραφή του Μεχμέτ Μπαρανσού, του ρεπόρτερ που έχει γίνει «ο φόβος και ο τρόμος» του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Ο κ. Μπαρανσού δεν «χτυπάει» πρώτη φορά.

Είναι αυτός που ξεσκέπασε και το σκάνδαλο «Εργκενεκόν» αλλά και το Σχέδιο «Κλωβός», φέρνοντας στο φως τα άπλυτα του τουρκικού στρατού, ο οποίος από την πρώτη στιγμή δεν χώνεψε ότι το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) άρχισε να κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Το σχέδιο πραξικοπήματος μέσω προβοκάτσιας στον Εβρο ή στο Αιγαίο είχε την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα». Και είχε προετοιμαστεί ως την τελευταία λεπτομέρεια.

Oι εγκέφαλοι του πολύπλοκου σχεδίου ήταν τρεις: ο στρατηγός (εν αποστρατεία σήμερα) Τσετίν Ντογάν , επικεφαλής το 2003 της Α΄ Στρατιάς, ο επίσης στρατηγός ε.α. Εργκίν Σαϊγκούν και ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας πτέραρχος Ιμπραχίμ Φιρτίνα. Ενα από τα ονόματα που αναφέρεται συχνά στις χιλιάδες σελίδες του σχεδίου είναι αυτό τού ναυάρχου ε.α. Οζντέν Ορνέκ. Δεν πρόκειται για τυχαίο πρόσωπο. Αλλά για τον άνθρωπο ο οποίος στα ημερολόγιά του είχε καταγράψει τα σχέδια ομάδας σκληροπυρηνικών στρατιωτικών για πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν την περίοδο του Σχεδίου Αναν για το Κυπριακό.

Το σχέδιο «Βαριοπούλα» περιείχε διάφορα υποκεφάλαια. Ο βασικός κορμός αφορούσε βομβιστικές επιθέσεις σε δύο μεγάλα τζαμιά της Κωνσταντινούπολης. Υπήρχαν όμως και δύο κεφάλαια σχετικά με την Ελλάδα. Το πρώτο κεφάλαιο ήταν η αεροπορική επιχείρηση «Καταιγίδα». Βάσει αυτού, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη θα εισέρχονταν στον ελληνικό εναέριο χώρο και θα προκαλούσαν σε αερομαχίες τα ελληνικά μαχητικά που θα έσπευδαν να τα αναχαιτίσουν. Στη συνέχεια θα επιδιωκόταν η πρόκληση επεισοδίου με σκοπό να σημειωθεί σύγκρουση ελληνικού και τουρκικού αεροσκάφους και συντριβή του δεύτερου στο Αιγαίο. Αν το σχέδιο δεν πετύχαινε, οι Τούρκοι σχεδίαζαν να καταρρίψουν το δικό τους αεροσκάφος. Και μετά, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης θα κατηγορούσαν την κυβέρνηση του ΑΚΡ ότι δεν μπορεί να προστατεύσει την ασφάλεια της χώρας. Καθώς το θερμόμετρο της έντασης θα σημείωνε άνοδο, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα εξορμούσε στο Αιγαίο. Ο αριθμός των ναυτικών γυμνασίων θα αυξανόταν, δίνοντας την εντύπωση ότι επίκειται πόλεμος με την Ελλάδα, ενώ η τουρκική πολεμική αεροπορία θα ετίθετο σε πλήρη επιφυλακή. «Το κλίμα θα θύμιζε κάτι από Ιμια» τονίζει έλληνας διπλωμάτης. Το δεύτερο κεφάλαιο αφορούσε την πραγματοποίηση «συγκρούσεων μικρής εμβέλειας με την Ελλάδα στον Εβρο». Η «Ταράφ» παρουσίασε το θέμα στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Θα προέκυπτε δεύτερη κρίση Ιμίων» στις 24 Ιανουαρίου, αποκαλύπτοντας όσα ειπώθηκαν σε σεμινάριο στον στρατώνα Σελιμιγιέ, την έδρα της Α΄ Στρατιάς το τριήμερο 5- 7 Μαρτίου 2003. Σύμφωνα με τις φωνητικές καταγραφές, 175 σελίδων, ο ταξίαρχος Γιουρντάερ Ολτζάν πρότεινε μικρής έντασης σύγκρουση με την Ελλάδα, προκειμένου να διευθετηθεί η εσωτερική απειλή την οποία θεωρούσε πρωταρχικής σημασίας και να εξασφαλισθεί η εθνική συναίνεση εντός της χώρας.

Ο Ολτζάν, ο οποίος ήταν τότε διοικητής της Α΄ Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων, στην πρότασή του ανέφερε ότι «για να αυξηθεί το αίσθημα ενότητας και αλληλεγγύης κυρίως μεταξύ των πολιτών και με σκοπό να εξασφαλιστεί η ψυχολογική υποστήριξηθα πρέπει σε μικρής έκτασης συγκρούσεις με την Ελλάδα να δημιουργηθεί το κατάλληλο υπόβαθρο. Διότι η λύση της διαφοράς αναφορικά με τα μίλια [σ.σ.: εννοεί τα χωρικά ύδατα] είναι δύσκολο θέμα. Απαιτείται ευρείας έκτασης επιχείρηση ή πολιτικές διεργασίες». Την τρίτη ημέρα του σεμιναρίου ο ίδιος ο διοικητής της Α΄ Στρατιάς στρατηγός Ντογάν φέρει στο προσκήνιο την εξής πρόταση για εισβολή του τουρκικού στρατού σε τμήμα βορείως του Εβρου. «Ενας άλλος τρόπος επιχείρησης είναι με τη συμβολή των αεροπορικών δυνάμεων να καταληφθεί περιοχή την οποία μπορούμε να αποκαλέσουμε Ανω Εβρος». Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα δεν εκπλήσσονται από την αποκάλυψη ενός ακόμη σχεδίου για πρόκληση έντασης με την Ελλάδα. «Οταν η Τουρκία διέρχεται εσωτερική κρίση, ο φόβος για εξαγωγή αυτής προς δυσμάς, δηλαδή προς εμάς, είναι πάντοτε παρών» σχολιάζουν. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονη δυσαρέσκεια του στρατού το 2003, όταν και το σχέδιο «Βαριοπούλα» πρωτοσυζητήθηκε, επειδή η κυβέρνηση Ερντογάν ήθελε να επανεξετάσει την προμήθεια δύο συστημάτων έγκαιρης παρακολούθησης κόστους 1,6 δισ. ευρώ.

Η αντίδραση του Ερντογάν.

Οι αποκαλύψεις για νέο σχέδιο πραξικοπήματος οδήγησαν την κυβέρνηση Ερντογάν να αναλάβει πρωτοβουλίες «για να κόψει τον αέρα των στρατηγών». Ποια ήταν αυτή η κίνηση; Ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι ανακοίνωσε την περασμένη πέμπτη την κατάργηση του «Πρωτοκόλλου Αλληλοβοήθειας, Ασφαλείας και Τάξης» (ΕΜΑSΥΑ). Το πρωτόκολλο αυτό υπεγράφη στις 7 Ιουλίου 1997 από το υπουργείο Εσωτερικών και το Γενικό Επιτελείο, λίγους μήνες μετά το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» κατά της κυβέρνησης του ισλαμιστή Νετζμετίν Ερμπακάν. Παρέχει, δε, στον τουρκικό στρατό το δικαίωμα να επεμβαίνει σε περιπτώσεις κοινωνικών αναταραχών. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το σχέδιο «Βαριοπούλα» είχε εκπονηθεί βάσει τού ΕΜΑSΥΑ. Στην κατάργηση του πρωτοκόλλου συμφώνησε και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ιλκέρ Μπασπούγ, ο οποίος φέρεται να προσαρμόζεται στη «νέα κατάσταση πραγμάτων» στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s