ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / Τουρκία

Τελικά κινδυνεύουμε ή όχι από τη Τουρκία;


Λουκάς / GreekNational Pride

Στις 21 Ιανουαρίου είχα διαβάσει στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ένα άρθρο του Κου Αλέξη Ηρακλείδη, με τίτλο: [ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ ] – Πώς μας βλέπουν οι Τούρκοι.

Παραθέτω πιο κάτω τα κυριότερα:

Στην ελληνική περίπτωση η τουρκική απειλή, ο γνωστός ως «εξ ανατολών κίνδυνος», ακόμη και ο επεκτατισμός (Αιγαίο, Κύπρος, ίσως και Θράκη) συνεχίζουν να θεωρούνται δεδομένα, σε ένα ευρύ φάσμα του ελληνικού λαού και των ελληνικών κομμάτων, όπως συνέβαινε την επαύριον της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο τον Ιούλιο- Αύγουστο του 1974.

Οι ελληνικές αυτές κατηγορίες αφήνουν άναυδους τους Τούρκους που δεν θεωρούν τη χώρα τους απειλητική και επεκτατική. Η κυρίαρχη τουρκική άποψη είναι ότι απειλητική και επεκτατική ήταν- και είναι- η Ελλάδα, αρχικά με τη Μεγάλη Ιδέα, που την οδήγησε, το 1919-22, μέχρι του σημείου να καταλάβει τη Σμύρνη και να εισβάλει («κατοχή και εισβολή» όπως τη λένε) στην καρδιά της Τουρκίας, με προφανή στόχο την εξαφάνιση της Τουρκίας ως κράτους από το πρόσωπο της Γης.

Όταν η Μεγάλη Ιδέα εγκαταλείφθηκε το 1922, με τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, οι Έλληνες έθεσαν (κατά τους Τούρκους) σε τροχιά μία άλλη στρατηγική επέκτασης, λιγότερο μετωπική αλλά καταχθόνια, την επέκταση και αλλαγή συνόρων διά της νομικής οδού, ειδικά στο Αιγαίο, με στόχο να μετατρέψουν το Αιγαίο σε «ελληνική θάλασσα», σαν η Τουρκία να είχε παράλια μόνο στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για σταδιακή επέκταση: εναέριος χώρος από τα 3 μίλια στα 10 μίλια (1931), χωρικά ύδατα από τα 3 στα 6 μίλια (1936), μελλοντική επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, κλείνοντας έτσι την Τουρκία τελείως από την ανοικτή θάλασσα στο Αιγαίο, εξ ου και το τουρκικό casus belli. Κατά τους Τούρκους, κατ΄ εξοχήν ελληνικός επεκτατισμός υπάρχει και με την Κύπρο: ένωση (δηλαδή προσάρτηση) από το 1954 μέχρι το 1974, ως κύρια επιδίωξη, και πιο πρόσφατα, αμυντική (ενιαίο αμυντικό δόγμα), πολιτιστική αλλά και έμμεση πολιτική ένωση Ελλάδας- Κύπρου, μέσω της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και ολοκληρώνει με το παρακάτω επίλογο:

Η συνεχιζόμενη ελληνική εμμονή στον «εξ ανατολών κίνδυνο» φαντάζει εξωπραγματική (όχι μόνο στους Τούρκους, αλλά και στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς) με δεδομένη την τουρκική πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι δυνατόν η Τουρκία να θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. ως πλήρες μέλος (ή έστω ως «προνομιούχος εταίρος») και από την άλλη να θέλει να κάνει ό,τι το πιο εχθρικό, να θέλει να αρπάξει ελληνικά- δηλαδή ευρωπαϊκά- εδάφη;

Μετά την αποκάλυψη της Τουρκικής εφημερίδας «TARAF» συνεχίζει ο Κος Ηρακλείδης να έχει την ίδια άποψη;

Δείτε ολόκληρο το άρθρο του Κου Ηρακλείδη – ΕΔΩ

6 thoughts on “Τελικά κινδυνεύουμε ή όχι από τη Τουρκία;

 1. Κριμα το ονομα σου κ.Ηρακλειδη , να το αλλαξεις σε Ατατουρκογλου σου παει καλυτερα ! Αλλος ενας στην λιστα !

 2. Πολύ σωστά τα λεει ο κ.Ηρακλείδης.Και τα αεροπλάνα που καθημερινά οργώνουν το Αιγαίο και πετούν πανω απο τα νησιά μας,τα αισθήματα φιλιας της γείτονος εκφράζουν και διαφήμιση στο τουρισμό μας κανουν. Δημήτρης.

 3. Μην αγανακτείτε . Ο δημοσιογράφος διατυπώνει τί λέγεται στην Τουρκία. Δεν θέλετε να ξέρετε τι υποστηρίζεται στην άλλη πλευρά ; Εγώ πολύ το θέλω και ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος καλά κάνει και μας πληροφορεί.

 4. Αγαπητέ φίλε Γιώργο,

  με όλη τη συμπάθεια που ειλικρινά σου έχω, σε παρακαλώ μια διόρθωση.

  Ο Αλέξης Ηρακλείδης είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ανάλυσης Συγκρούσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

  Ειλικρινά και τελείως φιλικά / Λουκάς

 5. Αγαπητέ Πρίνζιπα, αυτό είναι αποζημίωση για τις κακίες μου, το έγραψα για άλλους, αλλά θα σου αρέσει:
  Το θέμα είναι τεράστιο. Σας ικετεύω να διαβάσετε Βρυώνη, Σβορώνο, Οστρογκόρσκι, Βασίλεβ, Ζακυνθινό, Κουκουλέ, Αρβελέρ, Ανάστο, Τατάκη, Χαράνη, Μπέκ, Χούνγκερ, ή πηγαίνετε σε ένα καλό μεγάλο βιβλιοπώλη να σας πει αυτός. Έπειτα διαβάστε τους ίδιους του Βυζαντινούς, τα έργα τους τώρα άρχισαν να εκδίδονται, τα τελευταία χρόνια. Πάρτε τουλάχιστον τους τόμους της Ελληνικής Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους.
  Έχω διαβάσει και την Παλαιά Διαθήκη και το Κοράνιο, και το ένα είναι χειρότερο από το άλλο. Που είναι ακριβώς το εδάφιο για τους Γιουνάν? Τους Ρουμ μόνο βρήκα, στο Σουράχ 30, στοίχο 10, που τους καταριέται. Φωτίστε με επι του θέματος διότι είμαι και στραβός.
  Ούτε οι Άραβες ούτε κανείς μουσουλμάνος δεν μάθαινε να διαβάζει πάνω στον Όμηρο, όπως μάθαιναν όλοι οι εγγράμματοι Βυζαντινοί όλους τους αιώνες.
  Πες μου Ιουλιανέ τι Ελληνικά κείμενα έσωσαν οι Μουσουλμάνοι ακριβώς; Έχεις
  υπόψη το μέγεθος της Αρχαίας Ελληνικής γραμματείας και το πως αυτή διασώθηκε; Ελάχιστα είναι τα έργα που έσωσαν αυτοί και χιλιάδες αυτά που έσωσαν οι καλόγεροι Χριστιανοί. Δεν γνωρίζεις ότι τον Διοσκουρίδη έτσι όπως τον βρήκαν έτσι τον άφησαν, δεν έκαναν ούτε ένα βήμα μπρος, ενώ η Ιατρική στο Βυζάντιο είχε φτάσει σε επίπεδα Ευρωπαϊκής του 19 ου αιώνα, και μάλιστα υπήρχαν και γυναίκες γιατροί και νεκροτόμοι. ‘Όταν οι Βυζαντινοί είχαν κομμωτήρια, μπουτίκ, μόδα, ασφαλιστικές εταιρίες, θέατρα, στάδιο τρεις φορές μεγαλύτερο από το Κολοσσαίο, και απαγορεύονταν η ανέγερση κτηρίων άνω των 10 ορόφων για λόγους αισθητικής, εσύ μου λές για τον Αραβικό πολιτισμό. Τι γνωρίζεις για την αστρονομία και την τεχνολογία στο Βυζάντιο; Τίποτα, διότι έτσι σε έμαθαν οι Τούρκοι αφέντες, να ξεχάσεις. Τι γνωρίζεις για τα αυτόματα του Λέοντα του Σοφού και τα Βυζαντινά συστήματα τηλεπικοινωνίας του στρατού, για την αστρονομία του Γρηγορά, για τα στατά αυτόματα της μουσικής, για τις ορχήστρες με τα πολύπλοκα όργανα, για το μεγαλύτερο αυτοκρατορικό παλάτι του κόσμου που δεν έχει ξαναγίνει. Εγώ με τα χέρια μου έχω βρει Βυζαντινό κείμενο που μιλάει για στρόγγυλη γη, την οποία μάλιστα ζωγράφιζαν μπλέ στα χέρια του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Τι γνωρίζεις για αυτά; Τίποτα. Δεν τα κατέστρεψε όλα ο Χριστιανισμός, να μην πάμε στο άλλο άκρο από την ξεροκεφαλιά μας. ‘Άλλα έκαψαν και πολλά έσωσαν, άλλα γκρέμισαν και άλλα έκτισαν. Οι πολιτισμένοι Άραβες δεν άφησαν ούτε ένα άγαλμα, τη στιγμή που υπήρχαν Χριστιανοί συλλέκτες αγαλμάτων και η Πόλη ήταν γεμάτη αγάλματα μέχρι τέλους. Δεν άφησαν οι μουσουλμάνοι ούτε μία τοιχογραφία με ανθρώπους ή ζώα, τη στιγμή που η ζωγραφική στο Βυζάντιο έφτασε σε μεγάλα ύψη. Από την μέση περίοδο και μετά η Ελληνολατρία στο Βυζάντιο γιγαντώθηκε. Τα εγκλήματα έγιναν τους πρώτους αιώνες. Στην μέση και ύστερη Βυζαντινή περίοδο έγινε η αναγέννηση του παγκόσμιου πολιτισμού, και η επιστροφή στην αρχαία Ελληνική γραμματεία, από Έλληνες χριστιανούς. Υπήρχαν μάλιστα και διανοούμενοι πολυθεϊστές μέσα στην Κων/πολη. Οι Βυζαντινοί έκαναν Ελλάδα την Δύση. Αυτοί δίδαξαν τα αρχαία Ελληνικά στους δυτικούς, αυτοί άρχισαν τα πρώτα πανεπιστήμια στην Δύση, έτσι γέμισε η Δύση με Ελληνική Τέχνη, έτσι ήρθε η αναγέννηση και η διαφώτιση, έτσι γέμισε η Δύση με Ελληνικά κτήρια.
  Σας έμαθαν οι Μουσουλμάνοι ότι έσωσαν αυτοί τον Ελληνικό πολιτισμό. Είναι ψέματα, είναι προπαγάνδα. Σας είπαν ότι οι αριθμοί είναι Αραβικοί. Είναι ψέματα, τους έκλεψαν από την Ινδία. Σας είπαν ότι αυτοί έφτιαξαν το χαρτί. Είναι ψέματα, το έκλεψαν από τους Κινέζους. Έχετε μαύρη άγνοια για το ότι από τις αλλεπάλληλες Ισλαμικές επιθέσεις για σειρά αιώνων οι Άραβες κατέστρεψαν στο Αιγαίο ότι είχε σωθεί από τους Γότθους. Οι σταυροφορίες ήταν απάντηση στους Άραβες που είχαν ρημάξει την νότια Ευρώπη με λεηλασίες και επιδρομές 300 χρόνια συνεχόμενα, πριν την πρώτη σταυροφορία. Από το 1204, την τέταρτη Σταυροφορία, ξεκίνησε το μίσος μας για όλη την Δύση, ενώ την ευθύνη είχε μόνο η αριστοκρατία της Βενετίας και τα εγκληματικά αποβράσματα που πλήρωσε. Το έγκλημα αυτό είχε καταδικαστεί από πολλούς δυτικούς, τον ίδιο τον Πάπα. Η Δύση μέχρι τότε ήταν τεμαχισμένη σε φέουδα που πολεμούσαν το ένα το άλλο, δεν ήταν ένα σώμα. Ο Πάπας συχνά δεν ήταν παρά έρμαιο των ισχυρών αγρίων της περιοχής.
  Στο Βυζάντιο υπήρχε και η σκοταδιστική παράταξη η οποία ήταν συχνά ενάντια στην μελέτη και εξέλιξη του Αρχαίο Ελληνικού πολιτισμού. Αυτή η παράταξη συντάχθηκε με τους Μουσουλμάνους και πολέμησε ενάντια στην παράταξη των Ελλήνων Βυζαντινών που πάλευαν τον 15ο αιωνα για την Ένωση με την Ελληνόφιλη Δύση (των ανθρώπων που μάθαιναν σιγά σιγά να διαβάζουν πάλι Ελληνικά) ενάντια στο Ισλάμ. Κέρδισε η παράταξη των φιλομουσουλμάνων, με τα γνωστά αποτελέσματα της υποδούλωσής μας.
  Η Ισλαμική προπαγάνδα κάνει θραύση σήμερα στην Ελλάδα. Σε λίγο θα κάνουμε και περιτομή όπως πάμε και θα βάλουμε μπούρκες. Βλέπω το Ισλαμοσκυλάδικο έχει κερδίσει και η θλίψη μου είναι τεράστια. Ας βάλουμε τα πράγματα με την σειρά, διότι όπως πάμε θα τρίβει τα χέρια του ο Ερντογάν σε λίγα χρόνια με τις περιτομές που θα κάνει σε Έλληνες. Ο Αρχαίος προ Βυζαντινός Ελληνικός πολιτισμός είναι ανώτερος από τον Ελληνικό Βυζαντινό, πράγματι. Ο Ρωμαϊκός πολιτισμός είναι κατα βάση Ελληνικός. Παρά κάποια σύντομη σύγκρουση με το Ελληνικό στοιχείο, φτάσαμε στο σημείο Αυτοκράτορες Ρωμαίοι να είναι Έλληνες φιλόσοφοι και καλλιτέχνες, και η Σύγκλητος να μιλάει στα ελληνικά. Ο πρώτος Χριστιανισμός ήταν ανθελληνικός, αλλά σταδιακά μεγάλο μέρος της Χριστιανικής σκέψης μεταμορφώθηκε σε ελληνικό φιλοσοφικό προϊόν. Ο Ελληνικός λοιπόν πολιτισμός ήταν ο ανώτερος της εποχής της ακμής του Βυζαντίου από κάθε άλλον. Το Ισλάμ σαν θρησκεία είναι ότι καταστροφικότερο κι απειλητικότερο έχει περάσει από την ανθρωπότητα, και είναι γνήσιο πρωτότοκο τέκνο της Παλαιάς Διαθήκης χωρίς βαθιές επιρροές από την Ελληνική σκέψη. Η Δύση (και Ρωσία και άλλοι) σήμερα, με τα πανεπιστήμιά της, με τα πολιτιστικά της επιτεύγματα, είναι ο μόνος χώρος που βρίσκεται τόσο κοντά στον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας, την οποία θεωρεί ως την πηγή του πολιτισμού της. Το ότι εμείς οι ίδιοι έχουμε μετατρέψει την χώρα μας σε Μέση Ανατολή από πλευράς κουλτούρας, δεν είναι έγκλημα της Δύσης, αλλά κατάλοιπο του βιασμού μας από τα πολλά χρόνια Ισλαμικής σκλαβιάς. Η πολιτιστική μας κληρονομιά από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι τα τέλη του Βυζαντίου είναι τόσο απίστευτη σε μέγεθος και ποιότητα, που παραμένει ανεξερεύνητη σε μεγάλο βαθμό. Μέσα από αυτήν θα ξαναγεννηθεί για μία φορά ακόμα η ανθρωπότητα, εφόσον όμως συνεχίσουν να υπάρχουν Έλληνες που θα ανοίγουν τα μάτια του κόσμου, καί όχι που θα κλείνουν τα ίδια τα δικά τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s